![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 2 Dołączył: 11.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Próbuje w konsoli phpmyadmin dodać procedure:
Ale otrzymuje błąd: Cytat #1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 11 Prróbowałem także wstawić taką prcedure z jakiegoś przykładu znalezionego na stronie:
Także otrzymuje błąd: Cytat #1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 3 W tym drugim przykładzie jak usune BEGIN i END zapytanie wykonuje się poprawnie, ale w pierwszym przykładzie usunięcie nic nie daje. Moja wersja serwera Mysql to 5.0.67, więc napewno powinna obsługiwać procedury. Próbowałem już wielu sposobów ale nie mogę poradzić sobie z tą pierwszą procedurą. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 326 Pomógł: 121 Dołączył: 23.07.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gubisz zmiane delimitera. Wykonaj ponizszy kod (CALY) a zobaczysz, ze jest on poprawny:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 2 Dołączył: 11.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Procedura się dodaje, ale po wykonaniu tego polecenia otrzymuje:
Cytat Wygląda na to, że w twoim zapytaniu SQL jest błąd. W znalezieniu przyczyny problemu może pomóc także - jeśli się pojawi - poniższy opis błędu serwera MySQL. ERROR: Nieznany znak przestankowy @ 11 STR: // SQL: DELIMITER // CREATE PROCEDURE dodaj_filmy (IN id_filmu int(255), IN youtube_id varchar(50), IN opis_filmu text, IN data_filmu varchar(50), IN time_filmu varchar(15), IN id_imprezy_filmu int(255), IN id_usera int(255) ) BEGIN START TRANSACTION; SELECT * FROM users WHERE id_usera = id_usera; UPDATE filmy SET data_filmu = jakis_tekst WHERE id_users_filmu = id_usera; COMMIT; END; // # MySQL zwrócił pusty wynik (zero rekordów). DELIMITER ; DELIMITER ; zapytanie SQL: DELIMITER ; MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja #1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'DELIMITER' at line 1 W liście procedur jest ona dodana, więc troszke nie rozumie dlaczego się dodaje gdy wyskakuje błąd powyższy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 04:15 |