![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam pewien problem z odczytem wartości z checkboxów i zapisem ich w bazie danych. Na wstępie opiszę problem. Mam dwie tabele: pytanie (idPytanie,tresc,odp1,odp2,odp3,odp4,idTest) oraz odpowiedzi(idOdpowiedz,idPytanie,tresc). Otóż mam formularz w którym dodaje pytanie do wybranego testu. Wygląda to tak: (IMG:http://i.imgur.com/C9cA5.jpg) Użytkownik wypełnia treść pytania oraz treść odpowiedzi a następnie zaznacza, która odpowiedź jest poprawna. I teraz mam pewien problem. Wiem, że wartości z checkboxów mam w zmiennej POST i mogę je odczytać, jednakże te, które są zaznaczone mają wartość "on". Odczytuje je w ten sposób
Tylko teraz pytanie skąd wiadomo, które odp zostało zaznaczone i czy mając te odpowiedzi w tablicy mogę jakoś te dane zapisać w bazie ( mam na myśli tabele odpowiedzi, do której brakuje mi tylko właśnie odpowiedzi którą użytkownik zaznaczył) Też myślałem aby każdy checkbox miał przypisany wartośc value, ale nie wiem jak później zapisać dane do tabeli. Pozdrawiam, PS. jeśli coś nie jasne to napiszcie bo trochę "namotałem: tutaj. Dzięki ! Ten post edytował mokater 8.01.2013, 09:55:42 |
|
|
--pianta_d-- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie przedstawiłeś najważniejszego, czyli kodu html. Ale ja bym zrobił to tak:
Teraz wiesz, który checkbox odpowiada któremu inputowi textowemu, pozostaje interpretacja przesłanych przez użytkownika danych.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 36 Dołączył: 1.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 36 Dołączył: 1.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
100%, coś robisz nie tak. Najlepiej wrzuć kod.
Ten post edytował kristaps 28.01.2013, 23:49:31 |
|
|
![]()
|
|
Formularz wygląda tak:
i później po naciśnięciu przycisku "Dodaj Pytanie" chciałem sobie np wyświetlic 4 odp czy mi wypisze i komunikat pojawiał się taki jak wyżej napisałem. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Ehh racja, dzięki Wielkie za pomoc !.
Hej, mam pewien problem. Otóż napisałem iż po określonym czasie blokuje wszystkie checkboxy i należy wysłać test do oceny. Blokuje checkboxy poleceniem: $('.oknoTestu input[type=checkbox]').attr('disabled', true); Problem polega na tym iż jeżeli wysyłam zablokowane checkboxy to nie wysyłają wartości ze sobą. Jeśli zakomentuje wyżej wymienioną linijkę wszystko działa. Gdzie może tkwić problem ? Przykład jednego checkboxa: A w takiej pętli dokonuje sprawdzenia checkboxów
Takie komunikaty mi się pojawiają jeśli blokowanie checkboxów działa:
Czy nikt nie wie jak to należy naprawić ? Ten post edytował mokater 9.02.2013, 11:04:12 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 15:09 |