![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 27 Dołączył: 16.04.2008 Skąd: Bakutilu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam takie małe pytanie. Czy ilość pól w tabeli ma znaczenie jeżeli chodzi o wydajność itd. Czy mozna w tabeli dodawać np 70-100 pól. Czy raczej szukać rozwiązań mających na celu zmniejszenie liczby pól a zwiększeniem liczby tabel? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raczej powinno się to rozłożyc na większe ilości tabel, ale to już zależy od konkretnej sytuacji
|
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
nikt Ci nie zabroni dać 100 kolumn w tabeli, ale jak napisał pyro może to nie być rozwiązanie godne polecenia wszystko zależy co chcesz zrobić.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 27 Dołączył: 16.04.2008 Skąd: Bakutilu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to mozę tak: chce zrobić opis telefonów komórkowych tzn opcje, funkcje itd. Dane nie bedą służyły do wyszukiwania (tylko nazwa modelu) tylko wyświetlanie nic pozatym. Więc jak myślicie rozłożyć na kilka tabel czy w jednej zostawić? Przy czym każde z pól bedzie zawierało od 3 do 10 znaków.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja rozbijam tabelę na mniejsze jeśli:
1. Żadne zapytanie nie będzie potrzebowało wszystkich pól, albo takie zapytanie będzie występowało sporadycznie 2. Jest szansa że duża ilość rekordów będzie miała w którejś kolumnie (albo w kilku) NULL Rzecz jasna nie twierdzę, że robię dobrze, ale też nie posługuję się (przynajmniej na razie) bardzo dużymi bazami. Oczywiście tworzę dodatkowe tabele, żeby w miarę możliwości uniknąć redundancji danych, ale to chyba jest powszechnie wiadome. No to mozę tak: chce zrobić opis telefonów komórkowych tzn opcje, funkcje itd. (...) Przy czym każde z pól bedzie zawierało od 3 do 10 znaków. Jeśli np funkcje mogą się powtarzać w różnych modelach zrób tabelę z powiązaniami ID->funkcja a do tabeli głównej wstawiaj tylko ID jako klucz obcy. Ten post edytował JoShiMa 5.06.2008, 15:33:04 |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
ja w tym Twoim konkretnym przypadku rozbił bym na kilka tabel, i jak napisała JoShiMa będziesz mógł uniknąć redundancji, jak będziesz chciał zrobić relacje np 1 - wielu to możesz mieć problem w jednej tabeli to zrobić.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
styryl, raczej nie polecam takiego układu bazy w Twoim przypadku. Z czasem będzie mogła być potrzeba dodania kolejnych pól, i tabela zrobi się szeroka z bardzo dużą ilością miejsc niewykorzystanych.
Lepiej zrób coś na ten wzór: Tabela phones - identyfikator telefonu - nazwa modelu Tabela phone_parameters - identyfikator parametru [łatwiejsza edycja, usuwanie] - identyfikator telefonu - nazwa parametru - wartość parametru I połączyć te obie tabele przed identyfikator telefonu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Super rozbije na kilka tabel, dziękuje panowie
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Oczywiście panią również dziękujemy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
l0ud:
Cytat Tabela phones - identyfikator telefonu - nazwa modelu Tabela phone_parameters - identyfikator parametru [łatwiejsza edycja, usuwanie] - identyfikator telefonu - nazwa parametru - wartość parametru A gdzie tabelka z samymi parametrami? Czyli pelna relacja wiele do wielu: Telefony, Parametry, Posiadane_Parametry_Przez_Telefon? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dr_bonzo, ja to uprościłem do bólu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Chodziło tylko o pokazanie, jak do pewnego konkretnego modelu telefonu przypisać unikalne parametry z innej tabeli - po prostu nazwa i treść parametru w formie tekstu. Wiem, że to nieoszczędne i mamy nadmiarowość informacji ale jak już pisałem... proste do bólu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
styryl musi trochę inwencji wykazać i sam coś napisać... naprowadziliśmy go tylko.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:03 |