![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 25.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
do zapytania dotyczącego wybrania konkretnego wiersza z podaną datą stosuje instrukcji betwenn w postaci
i tutaj wszystko gra, kiedy mamy podaną jedną date w bazie i wyciągamy definiując zakresy, a czy można by było w bazie podać zakres w postaci dwóch kolumn - data od, data do i poprzez podanie dzisiejszej daty wybrać te rekordy do których pasuje dzisiejsza data podana w kolumnach z zakresem. Chodzi mi o analogicznie odwrotną sytuacje jak w przykładzie "select" powyżej. Nie podaje zakresu ręcznie bo jest ona już w bazie, a data generowana była by automatycznie z funkcji date();. Próbowałem to zrobić w taki sposób
ale niestety takie coś nie działa, być może polecenie between nie działa w odwrotny sposób. Prosiłbym o nakierowanie mnie na sposób wykonania takiego zapytania o ile jest to możliwe, ponieważ być może oczekuje zbyt wiele od MySQLa..? Ten post edytował zman85 9.06.2009, 23:21:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat ale niestety takie coś nie działa, A $data jest w cudzysłowach? ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mysql_query('SELECT * FROM coś WHERE '.$data.' BETWEEN "data od" AND "data do" ') i musi śmiagać
![]() -------------------- Linux, Apache, Mysql ,Php (LAMP) :)
http://www.drzewo-wiedzy.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 25.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No mysql nie jest taki zły, może to nie oracle ale przynajmniej za darmo:)
-------------------- Linux, Apache, Mysql ,Php (LAMP) :)
http://www.drzewo-wiedzy.pl |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.05.2025 - 17:56 |