![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o PHP. Napiszę od początku co robię i co chcę osiągnąć. Robię projekt systemu Service Desk Manager. Nie chce zamieścić pełnej funkcjonalności tego programu a jedynie kilka funkcji. Ma to być przeglądarkowe więc wziąłem się za HTML5 i CSS. Back-end miałby być w javascript, którego kompletnie nie znam. Moje pytanie, czy php byłby lepszy i łatwiejszy niż javascript? Trafiłem tu ponieważ zostało mi jeszcze podczepić bazę danych MSSQL. Wyczytałem, że do JS trzeba instalować dużo pierdół aby się połączyło co i tak nie jest wskazane. Dorwałem z googli kod php aby się połączyć z bazą danych, zainstalowałem xampp i wrzuciłem sterowniki, tak, że jak wejdę na localhost to się pojawiły, więc skonfigurowałem dobrze. Ale teraz nie mam pojęcia jak to połączyć aby pobrało mi dane z tabeli, do formularza. Nie wiem co z czym, proszę nakierujcie moje myślenie na tej prawidłowy tor. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 27 Dołączył: 19.10.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jestem pewny co masz na mysli z javascript? Chodzi ci o nodejs? Co do php jest to dosc latwe mysle ze szybciej bys snalazl odpowiedz gdzies na internecie ale dobra, wiec:
Tutoriale: 1.Php mysqli connection 2.Php whileloop mysqli, Tak mozesz zaczac. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 376 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli nie pomieszałeś mysql z mssql to tutaj masz opisane jak zainstalować w php https://wwwgo.pl/advice/show/8/obsluga_bazy...ql_server_w_php
PHP i JS to różne języki. Nie licząc node, JS działa po stronie przeglądarki, PHP serwera. Dane pobierasz najlepiej z użyciem PDO. W wyniku dostajesz obiekt lub tablicę którą musisz podstawić normalnie przez echo w swoim widoku. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
goartur Tak, chodzi o nodejs, ale czytałem, że nie jest wskazane łączyć się w ten sposób z MS SQL z powodu bezpieczeństwa, poza tym konfiguracja tego mnie trochę przerasta. Czyli lepiej php się zainteresować?
viking Chodzi mi o Microsoft SQL Server, ponieważ jego miałem na studiach i poznałem. MySQL nie znam więc się za to nie zabieram, ale mam wrażenie, że jest łatwiejszy w obsłudze... "Dane pobierasz najlepiej z użyciem PDO. W wyniku dostajesz obiekt lub tablicę którą musisz podstawić normalnie przez echo w swoim widoku." - tu nie wiem o co chodzi. Mam serwer xampp, kod piszę w notepad++ Biorę się za czytanie tego tutka, mam nadzieję, że rozwieje on moje wątpliwości. Pytanie: Czy jak wybiorę PHP to HTML i CSS już mi nie będą potrzebne? Chciałbym wygląd zrobić w HTML i CSS a "bebechy" odpowiedzialne za mechanizm strony w innym języku programowania (jakim?) Wszelkie sugestie i podpowiedzi mile widziane. Dziękuję za pomoc. Do administracji, proszę nie zamykać jeszcze tematu, bo mogę mieć jeszczę parę pytań. edit: Pora na Apache. Modyfikujemy plik D:\Server\Apache24\conf\extra\httpd-fcgi.conf: nie mam takiego folderu w plikach, które pobrałem czyli php-5.6.18-nts-Win32-VC11-x86.zip Ten post edytował bombelaz 4.02.2016, 10:48:40 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.05.2025 - 11:00 |