![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2006 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy możliwe jest połączenie się poprzez php w wersji 5 funkcją mssql_connect() do Microsoft SQL Server 2005 Express
![]() Na pewno połączyć się można do innych wersji, ale czy do tego typu SQL Server?? Czy Express może być okrojony o pewne funkcje, które ma np. SQL Server 2000? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 10 Dołączył: 24.11.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na pewno można przez ODBC, a przez mssql_connect() ... Tu znalazłem podpowiedzi: http://pl2.php.net/function.mssql-connect.
Jeżeli chodzi o funkcjonalnośc, to z jedyne co wiem to że 2005 Express nie może by dystrybutorem w replikacji, może by tylko subskrybentem. Dopiero pełna wersja 2005 może udostępniac taką możliwośc. Tak więc jeżeli bawisz się w rozproszone bazy to lepiej użyj MSDE 2000. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2006 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odp...
Ale niestety robiłem już chyba wszystko i nie mogę połączyć się przez mssql_connect()... I tak zastanawiałem czy to nie jest problem właśnie z tą wersją SQL Servera... Czyli szukam dalej... ---------------------------------------------------------------- Już wszystko działa! Otóż: bilbioteka ntwdblib.dll którą wziełem z instalacji php ma wersję 7.0 Aby połączyć się z MS SQL Server EXPRESS należy mieć wersję 8.0!!!! Wersję tę mam instalacji CD servera MS SQL Server 2000 - prawdopodobnie da się to także ściągnąć z netu. Teraz wszystko jest ok. Ten post edytował ghash 8.11.2006, 13:48:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 13.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma problemu z polaczeniem, ja bez problemu wyciągam dane z SQL2005 zarowno w wersji pełnej jak i w domu w wersji Express...
Poźniej, jak znajdę, to wrzucę jak to robię... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam nieco inny problem mssql_connect(). Mianowicie mam XAMPP'a i SQL Server na domowym komputerze. Połączenie działa i wszystko jest ok. Ale jak chce w ramach swojej sieci LAN na jednym kompie odpalić SQL Server a skrypty PHP w XAMPPie na innym kompie w tej samej sieci, wyskakuje błąd połączenia. Wyłączyłem zapory systemowe ale nic nie pomogło.
Czyli: $dbhost = '127.0.0.1\MojaBaza'; - działa $dbhost = '192.168.2.203\MojaBaza'; - nie działa co źle robię ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już wszystko działa! Otóż: bilbioteka ntwdblib.dll którą wziełem z instalacji php ma wersję 7.0 Aby połączyć się z MS SQL Server EXPRESS należy mieć wersję 8.0!!!! Wersję tę mam instalacji CD servera MS SQL Server 2000 - prawdopodobnie da się to także ściągnąć z netu. Teraz wszystko jest ok. Mam podobny problem. Serwer (192.168.1.1): baza MSSQL Server Express, Windows 2000 Server Mój komp(192.168.1.2): apache, php, przegrałem z katalogu php plik ntwdblib.dll (wersja 2.8.0) do katalogu windows\system32. Nie mogę się połączyć z bazą za pomocą funkcji mssql_connect(). Macie jakieś pomysły? -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Wg mnie to może być raczej wina z uprawnieniami użytkownika. Lokalnie jest ok, bo autoryzacja w MS SQLu przebiega na użytkowniku lokalnym, który ma uprawnienia do danej bazy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 06:04 |