Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Logowanie, wielkosc liter
Kruq

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam
Na poczatku mowie ze szukalem ale nie moglem nic znalezc .
Mam problem z logowaniem a mianowicie... mam dane zapisane w MySQL w tabeli login i haslo : admin , aaa . Wszystko mi dziala tylko maly problemik, jak loguje sie jako Admin tez mnie zaloguje .
Jak zrobic zeby sprawdzal tez wielkosc liter ? Ze jak mam w bazie :admin a bede chcial sie zalogowac jakos Admin to wywali mi blad (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif)
Dzieki
Go to the top of the page
+Quote Post
Fibolg

-----

Ale przecież wszędzie tak jest, że w loginie wielkość liter nie ma znaczenia, nie? Może się mylę?
Możesz zrobić porównanie dwóch stringów jakoś może jeżeli na tym Ci zależy, ale czy to jest sens? Dopiero przy haśle to jest ważne!
+Quote Post
Kruq

-----

login czy haslo nie ma znaczenia tu i tu jest tak samo nie patrzy wogule na wielkosc liter .... jak to zrobic zeby ta wielkosc liter miala ZNACZENIE ?
+Quote Post
wosz

-----

pole login i haslo musi miec atrybut BINARY (ma znaczenie tylko w przypadku pól typów CHAR oraz VARCHAR)
+Quote Post
sf

-----

Cytat(Kruq @ 2004-12-28 22:59:33)
login czy haslo nie ma znaczenia tu i tu jest tak samo nie patrzy wogule na wielkosc liter .... jak to zrobic zeby ta wielkosc liter miala ZNACZENIE ?

Ma znaczenie. Ponieważ hasło przeważnie jest zakodowane, a przy kodowaniu brana jest wielkość liter pod uwagę.

Jak rozwiązać Twój problem? Pobrać login i sprawdzić go przy pomocy if z php, a nie przy zapytaniu SQL.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 25.08.2025 - 02:57