![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2003 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Moze ktos sie orientuje jak napisac skrypt ktory pokazywalby kto jest aktualnie zalogowany ? Czesto spotykane jest to na roznych forach, a ja chcialbym kontrolować kto w danej chwili buszuje po stronie tylko nie wiem kompletnie jak sie do tego zabrac i czego uzyc zeby to zrobic . Jakies wskazowki ? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 581 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2003 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak masz mysql to ustawiasz pole stan i w nim to sprawdzasz, jesli 1 to zalogowany i wyswietlasz z 1 a jesli 0 to nie zalogowany :]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2003 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok , mam tabele z polami : login, hasło i powiedzmy ten stan .
dodaje sobie do skryptu logujacego ze ustawia mi 1 jak ktos zalogowany a przy wylogowaniu przestawia na 0 , ale co jezeli ktos zamknie po porstu przegladarke nie naciskajac wczesniej przycisku wyloguj ? Cały czas będe miał info ze dana osoba jest zalogowana :/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
musisz zapisywać czas ostaniej akcji, i potem sprawdzać, ile minęło (np. limit 5 minut)
|
|
|
![]()
|
|
Cytat(rogrog @ 2004-09-21 17:48:06) musisz zapisywać czas ostaniej akcji, i potem sprawdzać, ile minęło (np. limit 5 minut) yyy mogłbys wyjasnic to na jakims przykładzie ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 8.08.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Moze obczaj sobie moj skrypcik. Powinien Ci troszke rozjasnic umysl:
http://forum.piwko.pl/viewtopic.php?t=8466 :) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2002 Skąd: Bochnia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do pliku lub bazy zapisywani są użytkownicy, którzy akurat przeglądają stronę oraz aktualny czas. Przy każdym odświeżeniu skrypt sprawdza, czy dany user jest już w pliku. Jeśli jest, aktualizowany jest tylko czas. Jeśli nie ma - użytkownik i czas jest dopisywany do listy.
Na tym polega przechowywanie danych o użytkownik. A jeśli chcesz sprawdzić, czy jest on-line sprawdzasz jak dawno temu zaktualizowany został czas. I jeśli więcej niż np. 5 min temu - zakładasz, że gościa już nie ma i usuwasz go z pliku. Takie skrypty można znaleźć w sieci. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzieki za podpowiedzi juz chyba wiem jak takie cos sklecic (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.08.2025 - 09:53 |