![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 22.11.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam prosbe do osob bardziej doswiadczonych niz ja. Nie prosze o rady jak wykonac skrypt logowania (co jak zauwazylem spotyka sie z nagana) tylko o ocene. Wykonalem skrypt logowania umozliwiajacy dostep do okreslonych podstron serwisu po podaniu loginu i hasla - wg mnie powinien zapewniac jakis stopien bezpieczenstwa. I Tu mam pytanie poniewaz ta metoda chroniony jest dostep do panelu administracyjnego bazy danych zawierajacej setki rekordow z raczej waznymi informacjami - na ile to co napisalem jest bezpieczne. Ponizej skrypt i zasada jego dzialania login i haslo trzymam w bazie danych MYSQL. Login jest zapisany jako zwykly tekst, haslo jest zapisane jako ciag znakow utworzony przez funkcje php md5 [php:1:857306c027] //zmienne iduzytkownika oraz haslo przesylane sa z formularza if( ($_POST['iduzytkownika'])&&($_POST['haslo']) ) { // jeżeli użytkownik właśnie podjał próbę zalogowania //zamiana hasla na ciag znakow $haslo_zakodowane = md5( ($_POST['haslo']) ); $zapytanie="select * from logowanie where (login='$iduzytkownika') and (pass='$haslo_zakodowane') "; $wynik=mysql_query($zapytanie, $polaczenie); if(mysql_num_rows($wynik)>0) { // jeżeli dane są w bazie zarejestrowanie identyfikatora użytkownika $prawid_uzyt=$iduzytkownika; session_register("prawid_uzyt"); } } if(session_is_registered("prawid_uzyt")) { ******************************************************************** Tu znajduje sie kod ktory widoczny jest jedynie po zalogowaniu ******************************************************************** }[/php:1:857306c027] Oczywiscie zalozenie jest takie ze sam serwer linuksowy jest dobrze zabezpieczony i obca ingerencja w zawartosc bazy danych nie bedzie rzecza latwa. Z gory dziekuje za opinie ------------------------------------------ php >> Skrypty Post mozderowany [php] Uzywaj BBCodeu ! Seth |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 0 Dołączył: 10.10.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze byc no ale dozuc jeszcze mozliwosc wyswietlenia kot sie zalogowal tzn logujesz sie i po zalogowaniu wyswietla ci sie napis Witaj Juzek ! aha i jeszcze jesli ktos podany zly login i haslo to komunikat login lub haslo zostaly niepoprawnie wpisane
![]() -------------------- Warsztat: Apache: 1.3.29 | MySQL: 3.23.58 | PHP: 4.3.4 | phpMyAdmin: 2.5.4 Narzędzia: Notatnik 0.1 - Photoshop 7.0 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam sprawdzenie czy masz włączony parametr magic_quotes_gpc, a jeśli nie to ręczne eskejpowanie łańcucha z zapytaniem za pomocą mysql_escape_string. Unikniesz w ten sposób potencjalnej możliwości sql-injection w Twoim kodzie.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 08:42 |