Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Logowanie do forum, tabindex
siemakuba

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
mam taką małą prośbo-sugestię. Byłoby naprawdę kul, jakby udało się dołożyć do tego małego ślicznego inputa na samej górze forum zaraz obok napisu "Zaloguj" atrybut tabindex z wartością 1. No, przepięknie by to było, bo zaraz po otwarciu strony forum wystarczyłoby wcisnąć Tab i już można pisać login :)

Ja jak widać po liczbie wpisów logowałem się jeszcze niewiele razy, ale niektórzy... hmmm, oni to by dopiero docenili takie udogodnienie :)

Czy to lenistwo, że nie chce mi się myszką ruszyć i kliknąć w input? No nie, przecież do tej pory ruszam i klikam. Ale jakże by było użytecznie i user friendly gdyby nie trzeba było tego robić :)

P.S. odraz trzeba by było dać tabindex="2" na input z hasłem i tabindex="3" na submit do logowania, bo inaczej to kiszka i nici z wygody.

Uprzejmie proszę o pozytywne rozpatrzenie niniejszej prośbo-sugestii.
siemakuba

pozdr.
Go to the top of the page
+Quote Post
seaquest

-----

Tak się zastanawiam. Dlaczego tak ma być?
Zawsze możesz skorzystać z automatycznego logowania, bo czemu nie.

A tabindexy lepiej zostawić na szybką odpowiedź, wyszukiwarkę itp... Wyszukiwarka jest trochę bardziej przydatna.
+Quote Post
siemakuba

-----

Cytat
Zawsze możesz skorzystać z automatycznego logowania, bo czemu nie.

hm, chociażby dlatego nie, że cookiesy są kasowane przy każdorazowym zamknięciu przeglądarki :) świadome ustawienie z kilku powodów.
Cytat
A tabindexy lepiej zostawić na szybką odpowiedź, wyszukiwarkę itp

ofkors, każdemu przydałyby się do czegoś innego. Ale, w obecnej chwili ich nie ma (przynajmniej na głównej stronie forum, od której chyba większość zaczyna). Stąd głownie moja sugestia - gdyby były już wykorzystane zaakceptowałbym taki stan :)
aha, no i
Cytat
Tak się zastanawiam. Dlaczego tak ma być?

absolutnie nie "ma być", a poprostu "mogło by być" :)

pozdr.
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Ja jak widać po liczbie wpisów logowałem się jeszcze niewiele razy, ale niektórzy... hmmm, oni to by dopiero docenili takie udogodnienie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
To spojrz na moją liczbe wpisów i ja nie doceniam takiego udogodnienia (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Cytat
Ale, w obecnej chwili ich nie ma (przynajmniej na głównej stronie forum, od której chyba większość zaczyna)
Dziwne, ja na stronie glownej widze wyszukiwarke. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
siemakuba

-----

Cytat
Dziwne, ja na stronie glownej widze wyszukiwarke.

hmm, faktycznie dziwne, bo ja też. A jeszcze pięć minut temu jej nie było! *joke*

nie o wyszukiwarke chodzi, ale o tabindex, który jak zasugerował seaquest mógłby być do niej właśnie wykorzystany. A obecnie nie jest ;>
+Quote Post
seaquest

-----

Gdybyśmy go dali do okienka logowania, to wszędzie by się zmieniło, przy wyświetlaniu tematu też, a tak być nie powinno.

Mimo wszystko proponuję korzystać z cookies. Nie powodują one przecież żadnego zagrożenia.
+Quote Post
siemakuba

-----

nie no luz, przecież nie ma problemu :) miałem tylko propozycję która wydaje mi się być słuszna z mojego punktu widzenia a wcale nie musi z punktu widzenia innych użytkowników, a tym bardziej osób odpowiedzialnych za usability całego forum.
świetnie sobie radzę i bez tego, jest naprawdę kul :)

Cytat
Mimo wszystko proponuję korzystać z cookies. Nie powodują one przecież żadnego zagrożenia.

zasadniczo nie chodzi o zagrożenie. dużo pracy wykonuje na domowym komputerze, większość z niej wymaga ciągłego Ctrl+F5 i czytego cache. Stąd czyszczenie wszystkiego przy zamykaniu przeglądarki i ftyczka w FF umożliwiająca szybkie opróżnienie cache. Usuwanie cookies faktycznie tak mocno nie jest mi potrzebne, ale przydaje się.

ok, zakończmy ;>
pozdr.
+Quote Post
DeyV

Grupa: Zarząd

siemakuba - spoko. Nikt tu nie uważa, że takie propozycje są formą ataku, i nie zamierzamy w żaden sposób się z tego powodu obrażać (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

A że opnie są czasem negatywne - to normalne - w koncu to jest jakaś tam forma dyskusji roboczej, która ma sens tylko wtedy, gdy poglądy są różne.

Dlatego jeśli będziesz miał tylko jakiekolwiek jeszcze sugestie - wal śmiało. Może się na nie zgodzimy, może nie, może będzie nam się chcialo a może nie. Ale zawsze skłania to do myślenia, a dobrych pomysłow nigdy za wiele... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
siemakuba

-----

Cytat
Nikt tu nie uważa, że takie propozycje są formą ataku, i nie zamierzamy w żaden sposób się z tego powodu obrażać

nawet mi to przez myśl nie przeszło :)
Cytat
w koncu to jest jakaś tam forma dyskusji roboczej, która ma sens tylko wtedy, gdy poglądy są różne.

w takim właśnie duchu zgłosiłem moją sugestię i jestem w pełni usatysfakcjonowany przytoczonymi przez zarząd argumentami przeciw takiemu rozwiązaniu.

pozdr.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 13:20