![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 16.02.2004 Skąd: Koszalin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Moje pytanie chyba bardziej nadwałoby się na forum JAVY, jednak ze względu na fakt, że jedyny język jaki znam to php, wydaje mi się, że osoby piszące tu będą w stanie lepiej polecić mi konkretną pozycję. A chodzi mi o książkę do nauki Javy (od podstaw). Byłem dziś w EMPIKu i przerzuciłem kilkanaście pozycji, ale z większości dowiedziałem się, że potrzebna jest już "jakaś" wiedza na temat Javy lub C++... Dodam, że programowanie obiektowe w php jest mi też dość obce;) Co polecacie? Książka do Javy, czy najpierw C++, a może zacząć od C? Proszę o konkretne pozycje, bo nie mam pojęcia co wybrać. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecałbym "Java. Wprowadzenie". Jednak jeżeli jest Ci obce programowane obiektowe to sięgnij najpierw po Thinking in Java.
Są tam wytłumaczone nie tylko podstawy Javy ale sama idea i zasady programowania obiektowego. Naprawdę bardzo przystępny język ![]() -------------------- Ez Partner :]
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Thinking in Java oraz Thinking in C++ było na którymś z CHIP-DVD po polsku.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Thinking in Java - mam ta ksiazke - polecam bardzo, jest naprawde dobra! wyszlo teraz wydanie trzecie, ja mam drugie, w nowym jest kilka nowych ciekawych tematow. Zainteresuj sie ta pozycja.
Kossa |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja tez mam Thinking in Java i tez polecam! Ksiazke sie swietnie czyta, jest napisana lopatologicznie, ale nie na tyle, by denerwowac tych ktorzy umieja cos wiecej. Porusza tez sporo zagadnien potrzebnych przy pisaniu w Javie. Jest dosc droga, ale warto sie wypieniezyc na nia :wink:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 16.02.2004 Skąd: Koszalin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Polecałbym "Java. Wprowadzenie". Jednak jeżeli jest Ci obce programowane obiektowe to sięgnij najpierw po Thinking in Java.
Rzeczywiście pamiętam tą książkę. Widziałem, że zdobyła różne nagrody za najlepszą książkę w programowaniu. Mam tutaj jednak wątpliwości, czy sobie z nią poradzę... Wolałbym też coś z płytą, a z tego co pamiętam w niej nic nie było. Chodzi mi o kompilator użyty w książce. Czy nie bede miał problemu ze znalezieniem go w internecie (system WinXP)? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na stronie http://java.sun.com/j2se/1.4.2/download.html znajdziesz to o
co się pytałeś. Pod pozycją "Download NetBeans IDEDownload NetBeans IDE v 3.5.1 with J2SE v 1.4.2 COBUNDLE v 3.5.1 with J2SE v 1.4.2 COBUNDLE" masz środowisko IDE NetBeans i SDK javy razem. Jak to zainstalujesz to nie potrzeba żadnej innej javy aby działało , wszystko jest razem ![]() Jak niektóre rzeczy przy kompilacji projektu nie będą działać to ustaw zmienną systemową CLASSPATH na katalog z java. Na stronie suna jest tez cala dokumentacja in english ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Na stronie http://java.sun.com/j2se/1.4.2/download.html znajdziesz to o
co się pytałeś. Pod pozycją "Download NetBeans IDEDownload NetBeans IDE v 3.5.1 with J2SE v 1.4.2 COBUNDLE v 3.5.1 with J2SE v 1.4.2 COBUNDLE" masz środowisko IDE NetBeans i SDK javy razem. Jak to zainstalujesz to nie potrzeba żadnej innej javy aby działało , wszystko jest razem ![]() Jak niektóre rzeczy przy kompilacji projektu nie będą działać to ustaw zmienną systemową CLASSPATH na katalog z java. Na stronie suna jest tez cala dokumentacja in english ![]() Po pierwsze, czy jest jakaś okrojona wersja, bo 90mb to troche sporo... I po drugie, co znaczy "ustaw zmienną systemową CLASSPATH na katalog z java." |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 263 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2003 Skąd: wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
... to 90mb to to okrojona wersja jest
![]() zmienna CLASSPATH ustawiasz pod linuxem w pliku profile w katalogu /etc/ i wygląda mniejwiecej tak Cytat ....
export CLASSPATH="/home/java/class" .... dodatkowo # Set the default system $PATH: PATH="/home/java/katalog_jsdk i restart i odpalasz z konsoli java plik i tyle ![]() co do książek to "Java w zadaniach" wydawnictwa bodajże Robomatic z serii szkoła programowania jest bardzo przystępna, ale generalnie polecałbym dużo literatury w necie naprawde jest tego sporo 8) Pozdrawiam patS -------------------- www.tigroup.pl Rozwiązania informatyczne dla sektora MSP.
Projektowanie i tworzenie stron www, dedykowane rozwiązania e-biznes, outsourcing usług programis |
|
|
![]()
|
|
ja mam Jave pod Winde, jesli sciagniesz te 90MB to tam jest juz wszystko, kompilator, przyklady, i srodowisko do wizualnej pracy - cos jak Builder, dzialajace na zasadzie wstawiasz przycisk na formularz i juz wszystko ladnie wyglada tylko akcje do tego musisz dodac
![]() co do zmiennej CLASSPATH to pod winda tez do katalogu np.: program files/java/class ![]() Kossa |
|
|
![]()
|
|
Cytat ja mam Jave pod Winde, jesli sciagniesz te 90MB to tam jest juz wszystko, kompilator, przyklady, i srodowisko do wizualnej pracy - cos jak Builder, dzialajace na zasadzie wstawiasz przycisk na formularz i juz wszystko ladnie wyglada tylko akcje do tego musisz dodac
![]() Ale mi potrzebny tylko kompilator, praca wizualna to raczej nie dla poczatkujacych... Cytat co do zmiennej CLASSPATH to pod winda tez do katalogu np.: program files/java/class
![]() Kossa No tak, ale w jakim pliku jest ta zmienna? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2002 Skąd: z kabla:)/ czewa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat Ale mi potrzebny tylko kompilator, praca wizualna to raczej nie dla poczatkujacych...
Prawde mówiąc mam tą książkę(Thinking in Java) od dwóch dni i używam tego środowiska(od jednego dnia.. troche to trwalo zanim sie sciaglo :/) póki co nie widzę żadnych problemów z tym środowiskiem (NetBeans)... a początkujący to ja raczej jestem ![]() PS. Serdecznie polecam i książkę i ten kompilator ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Rzeczywiście pamiętam tą książkę. Widziałem, że zdobyła różne nagrody za najlepszą książkę w programowaniu. Mam tutaj jednak wątpliwości, czy sobie z nią poradzę... Wolałbym też coś z płytą, a z tego co pamiętam w niej nic nie było. Chodzi mi o kompilator użyty w książce. Czy nie bede miał problemu ze znalezieniem go w internecie (system WinXP)?
Jeżeli nie miałeś styczności z programowanie obiektowym (takim solidnym) to jednak na początek polecam Thinking in Java. W "Java. Wprowadzenie" już na samym początku dostaniesz mocną dawkę przykładów solidnie osadzonych w prog. obiektowym. Muszę się przyznać, że sam miałem kilka problemów chociaż programowanie obiektowe trochę już znam. A tak przy okazji to "... Wprowadzenie" posiada płytę CD. Podsumowywując, jeżeli nie znasz dobrze programowania obiektowego w takim języku jak np. C++ to wybierz Thinking in Java. To powinien być dobry wybór. -------------------- Ez Partner :]
|
|
|
![]()
|
|
Zdecydowałem się na zakup, mam nadzieję, że nie będę żałował...
Czy ktoś posiada Thinking in Java Annotated Solution Guide? Próbowałem ściągnąć ze strony, ale o ile trafiłem na właściwą stronę -http://www.mindview.net/Books/TIJ/SolutionGuide.html to jak dotąd nie ma nawet pełnych źródeł do drugiego wydania (oprócz drugiego i trzeciego rozdziału)... Sciągnąłem je, ale mam problem z rozpakowaniem... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:31 |