![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie.
Szukam informacji na temat stworzenia licencji. Piszę dla kogoś pewien system i wraz z produktem końcowym na płycie CD chciałbym też oddać jakiś dokument potwierdzający legalność oprogramowania. Czy ktoś wie jak taką licencję stworzyć? Czy można spisać warunki korzystania w formie punktów, czy też może jest jakiś wzór przykładowych licencji? Bardzo proszę o pomoc. -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale ja nie rozumiem pytania. I niechce mi się wierzyć że ty nigdy żadnej licencji nie widziałeś
![]() A co to za różnica czy w punktach czy w myślinikach. Gotówce - a to ci mało w sieci wszelkiej maści umów licencyjnych? Inczej nie rozumiem twojego pytania. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale przecież żeby udowodnić legalność oprogramowania w polsce wystarczy chyba oryginalny nośnik + faktura/paragon ? Gorzej jak nośnikiem nie jest CD/DVD, ale ty nie masz takiego problemu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat("Wykrywacz") Ale ja nie rozumiem pytania. I niechce mi się wierzyć że ty nigdy żadnej licencji nie widziałeś ![]() A co ma jedno do drugiego? Cytat("Wykrywacz") A co to za różnica czy w punktach czy w myślinikach. Gotówce - a to ci mało w sieci wszelkiej maści umów licencyjnych? Inczej nie rozumiem twojego pytania. Nie chodzi mi o treść umowy. To sobie mogę sam przygotować. Cytat("sztosz") Ale przecież żeby udowodnić legalność oprogramowania w polsce wystarczy chyba oryginalny nośnik + faktura/paragon ? Gorzej jak nośnikiem nie jest CD/DVD, ale ty nie masz takiego problemu. To będzie zwykła płyta CD z nadrukiem. Każdy może coś takiego spreparować. To żaden dowód. Dając i wdrażając ten system, klient otrzyma też licencję, w której będzie napisane, że nie może rozpowszechniać tego systemu. Czy w samym systemie też musi być taka informacja ? -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mi sie wydaje, że faktura czy paragon wystarczy... o ile sie nie myle oryginalny nośnik nie jest chyba wymagany, przecież zawsze sie może zniszczyć czy coś.
A to, że dana kopia programu jest legalna to pewnie jakiś numer seryjny, np. identyfikujacy klienta, oraz każdą jego kopię To tak na zdrowy rozum, prawnikiem nie jestem.... -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 09:35 |