Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> LazyWebdesigner w linux'ie ?
okoolarnik

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Jestem kompletnie nowym użytkownikiem Mandrivy 2010 Free. Dotychczas robiłem strony www w Windowsowym PsPad Edytorze i testowałem je po WampServer'em. Czy jest możliwość podobnego wykonywania tych czynności w w/w linux'ie ? Zaznaczam, że nie znam się kompletnie na instalowaniu serwerów itp, korzystam z gotowców a gdy kiedyś wziąłem się za instalację Apache'a, php i mysql'a z osobna, to okazało się to dla mnie czarną magią i dałem sobie spokój.

Jest szansa ? Czy musze zostać w Windzie ?
Go to the top of the page
+Quote Post
baranek77

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

jeżeli chodzi o serwer to zaisntaluj xampp (instalacja sprowadza sie do rozpakowania paczki). A co do edytora to edytorów pod linuxa jest sporo, ja np polecam gnome gedit + pluginy. Możesz np. zobaczyć envu,quanta+,bluefish,netbeans,eclipse,geany (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
blooregard

Newsman

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Zaznaczam, że nie znam się kompletnie na instalowaniu serwerów itp, korzystam z gotowców a gdy kiedyś wziąłem się za instalację Apache'a, php i mysql'a z osobna, to okazało się to dla mnie czarną magią i dałem sobie spokój.

Słuchaj, jak już spróbowałeś Linuksa, może zrobisz krok dalej i spróbujesz jednak poznać tę straszną "magię", jaką jest wydanie kilku poleceń w konsoli i wyedytowanie dwóch plików? (apache2.conf i php.ini)

W sieci jest naprawdę mnóstwo matreiałów na ten temat, choćby na php.net.

Ten post edytował blooregard 25.01.2010, 21:06:23
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2025 - 07:12