![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 574 Pomógł: 2 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
czy są tutaj programiści, którzy przesiadli się z PC na laptopa? Laptop będzie służył mi do normalnych rzeczy (net, biuro, programowanie - php, c++). Czy jest różnica w wydajności pracy na celeronie lub pentium? Interesuje mnie: - panorama, - mocny procesor i dużo ram - duży dysk - karta graficzna nie ma znaczenia, bo nawet na zintegrowanej można filmy oglądać, a gry już nie gram ![]() - wifi, nagrywarka - orginalne oprogramowanie Przeglądałem wcześniejsze topici... ale wg. one są już mało aktualne ![]() Aktualnie myślę nad hp nx7400 -------------------- jQuery, JavaScript i CSS - porady, tutoriale
highlab.pl - blog o technologiach, nauce i programowaniu |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
sam się poważnie zastanawiam nad tym modelem: http://www.gvcnet.pl/?mod=5&id=642 - jest dosyć dobry, najtańszy z tej serii w necie (na stronie hp.pl - 4 400) ... jeżeli chodzi o parametry które podałeś to brakuje mu tylko softu - dla mnie nie problem - ubuntu ROX ![]() pozdrawiam -------------------- Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też klika dni temu przechodziłem przez etap wybierania laptopa.
Wybór padł na Asus F3JC-AP019H (tylko u mnie będzie 1204MB RAM a nie 512MB) Przez długi czas wybierałem z pomiędzy: ACER AS 5102 WLMi TR1.6 ACER AS 5612 WLMi T2300E 512 ale nasłuchałem się o Acerach bardzo wiele niepochlebnych opinii i postanowiłem nie ryzykować. Wydaje mi się, że wybrałem dobrze. Dziś po pracy odbieram ![]() --- Przenoszę z Hydepark na Komputery i oprogramowanie |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
JA używam Asusa A6U 5015 z Dapper Drake'm na pokładzie. Zend śmiga (a to przecież java!) aż miło a i dopalenie przy tym OO.o i Gimpa nie sprawia dla niego żadnych trudności.
@mike: też planowałem Acera, ale też się nasłuchałem i zwątpiłem ;-) -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
laptop dla programisty za 3600 zl? nie jest zle:)
to chyba ten programista wiecej gra niz programuje, albo nie wiem co jeszcze mozna robic na takim sprzecie. chyba ze chcesz zastapic stacjonarnego peceta i taki laptop ma ci sluzyc do wszystkiego, od ogladanai filmow poprzez programowanie, grafike 3d, kompresowanie divx itd. ja szukajac laptopa dla programisty, czyli zeby sobie przy php dlubac na zajeciach myslalem o sprzecie do 2500zl. panoramiczny lcd, wifi, 512 RAM i tyle. -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 165 Pomógł: 6 Dołączył: 17.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tez sie nasluchalem o Acerach, ale zaryzykowalem i nie narzekam.
Acer Aspire 3000 (Sempron 3100+, 60 GB HDD, 512 DDR) za 2300 zł powinno wystarczyc programiscie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sam akurat mam nx7400 i muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony. Sam akurat mamten model - udało się mi go kupić okazyjnie, gdy był w jakiś tam promocjach. Dałem za niego 3300zł.
Ogólnie sprzęt sprawuje się znakomicie. Jedyna moja uwaga to taka, że klawisze chodzą dosyć ciężko (np. w Toschibie chodzą lżej). Poza tym mogę mówić tylko same plusy. Spory dysk, dobry procesor, dużo ramu, przyzwoite wykonanie, fajny design itp itd. Co do samego kompa do programowanie to zdecydowanie nie jest ci potrzebne coreduo i inne takie bajery. Jeśli jesteś pewien, że nie będziesz potrzebował pracować dużo na bateriach to spokojnie możesz brać coś z celeronem/duronem. Ja jednak kupowałem komputer 'na lata' dlatego wziąłem trochę lepszy procesor i nie brałem asusów/acerów bo podobno mają nietrwałe obudowy - nie wiem nie próbowałem wiec może to jakiś mit. W hp obudowa jest o tyle fajna, że nie jest lakierowana i po kilku miesiącach użytkowania nie ma śladów nadgarstków czy rys na obudowie. HP ma też IMHO genialnego tuchpada ze scrollem. Ps. Jeszcze jeden minus hp to oprogramowanie - sam musisz wypalić sobie płytki z tak zwanego recovery. Totalnie niewygodne rozwiązanie. Nie wiem jak się z tego instaluje bo nie próbowałem, ale chyba od razu instaluje ci cały soft który potem muli kompa. Dla mnie to nie jest problem, bo nie używam windowsa, ale jak ktoś chce na tym pracować to chyba trzeba trochę energii włożyć, żeby doprowadzić to do stanu używalności. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do programowania bardzo dobre są HP
![]() http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://.../HP_nx6110.html Najlepiej kupić z 256MB (dokupiłem potem nie firmową kostkę 512 MB za grosze) i bez OS. Do tego stawiamy ubuntu i wszystko pięknie chodzi. Ten post edytował sf 3.11.2006, 11:54:17 -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 15.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Półtora roku temu kupiłem hp nx9020, laptop za niewielką cenę po dokupieniu ramu (256+512) wszystko chodzi bardzo przyzwoicie (zend, photoshop, a nawet programy cadowskie takie jak pro/engineer czy catia). Jedynymi minusami jest wielkośc matrycy, oraz dysk (nie jestem pewien ale u mnie ma 4800 obr, obecnie sa szybsze)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chcę się powtarzać, ale do programowania świetny jest MacBook - klawiatura rewelacyjna, nie znalazłem w żadnym innym dostępnym na rynku laptopie tak dobrej i wygodnej. Ekran panorama, a przy tym niewielki (13,3"). A do tego najwygodniejszy touchpad z jakim miałem do czynienia - żadnych osobnych stref przewijania (jak w HP, które działają tragicznie), po prostu przesuwasz dwoma palcami i przewijasz, we wszystkie strony... Prościej się nie da... Tak samo, jak klik prawym klawiszem - wystarczy "puknąć" dwoma palcami...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jako zaletete dodaj jeszcze przecudny Mac Os X
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
żadnych osobnych stref przewijania (jak w HP, które działają tragicznie) Nie bardzo rozumiem co masz do tej strefy bo u mnie działa rewelacyjnie i jest to bardzo wygodne. -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też właśnie miałem o to zapytać. IMHO to jedna z fajnieszych rzeczy w tym laptopie i działa bardzo fajnie. Choć rozwiązanie z maca też wydaje się fajne bazując na twoim opisie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~Fuzja, oczywiście, do tego Mac OS X, po prostu zaje...
![]() ![]() ~sf, ano o to mi chodzi, że miałem "przyjemność" korzystać z rozwiązania w HP-kach, i jest ono po prostu niewygodne, to raz, a dwa - nie zawsze działa tak jak powinno (przewija za dużo lub za mało)... No i nie ma scrolla w poziomie, ale to już szczegół... Sam korzystam i z Maca i z PCta, i nie mam zamiaru wychwalać Maców pod niebiosa, po prostu większość rozwiązań w nich użytych powstała "z głową". Tu wszystko po prostu działa. Ale nikt, kto nie miał styczności z Mac-em tego nie zrozumie... ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i bardzo przyjemnie mozna sobie popracowac na textmate, a 39 euro to nie tak duzo
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fuzja: A co to jest ? Bo Wiki nie wiedziało
![]() -------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No chyba zartujesz: jaka wiki, o gotowaniu?
http://www.google.com/search?client=opera&...-8&oe=utf-8 -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
www.macromates.com najbardziej znane w środowisku railsowców, ale fajnie sie też robi xhtmla, w php też można pisać.
Bardzo przyjemny dla oka. http://en.wikipedia.org/wiki/Textmate ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
EEE a poco wam takie coś poteżne kompy do programowania, a może raczej programowania czego.
Bo jak na mój gust to wystarczy do samego pisania kodu P2 jak nie mniej. Ten post edytował Wykrywacz 7.11.2006, 16:31:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wykrywacz - każdy lubi kompilować i korzystać multimedialnie
![]() Fuzja - Szukałem w Polskiej ![]() ![]() -------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.05.2025 - 06:16 |