![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Całkiem fajny, tylko przydużo różowego cienia koło owego Redbook'a (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pomijając Typowe dla Ciebie błędy to logo totalnie nie kojarzy mi się nawet z czymś co mogłoby się kojarzyć z systemem zarządzania treścią.
Czcionka beznadziejna, bez wyrazu. Refleks świetlny na niej też nie powala (po grzyba on tam?). A ta cegła też na książkę nie wygląda (bo to książka miała być tak?) Skojarzeń pozytywnych brak. Rada: chcesz robić logotyp do czegokolwiek zobacz najpierw jak robią to profesjonaliści. Nie wiesz gdzie szukać? Popatrz na największe firmy na rynku (MS, Apple, Pepsi, Coca-cola, itd itp) Tam w większości logotypy nie zmieniły się przez lata (były najwyżej lekko odświeżane). A wiesz czemu? Bo były dobrze zrobione, czego nie można powiedzieć o Twoim "produkcie". Poważnie Kildyt zajmij się szydełkowaniem bo do grafiki się nie nadajesz |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 18 Dołączył: 19.04.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Prosze
- logo w pionie za wysokie w stosunku do logotypu - jedno z drugim sie kiepsko łączy bo maja rozne motywy - jedno ma cien drugie nie ma - jedno ma 'odblaski' drugie nie ma - jedno ma kontur drugie nie ma / na dodatek kontur na logotypie ulega odblaskowi, co srednio wyglada - cien jest jednokolorowy - najgorsza opcja - poniewaz wyglada jak odbicie a nie cien - czyli powinien miec szczatkowa kolorstyke - blur wokol wstegi i ksiazki jest niekonsekwentnie sciemniajaco-rozjasniajacy oraz zbyt gruby, jesli ma byc efektem swietlnym jest zbyt nieregularny, jesli materialnym - jest za ciezki i raczej brudnawy - sama wstega raczej wyglada jak nicień niz cos interesujacego - paleta jest zbyt oczywista - proste standardowe kolory, dodatkowo nie lacza sie kolory logo z kolorami logotypu takze ogolnie jeszcze troszke bym popracowal |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 18 Dołączył: 19.04.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
no lepiej ale jeszcze nie wszystko, chetnie zajrze pozniej
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 4 Dołączył: 9.06.2007 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mi tam się podoba (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Ładnie kolorystycznie, inne niż wszystkie, a co do log innych firm, kilka dni temu znalazłem tego linka http://www.joemonster.org/art/9224/Histori...owych-logotypow i uważam że logo projektuje się aby przede wszystkim było inne niż inne, co jest w tym przypadku spełnione, bo jeśli jest inne nie starzeje się. |
|
|
![]()
|
|
Tylko, ze ono nie jest inne, bo w tym ksztalcie bylo modne X lat temu, chyba, ze taka 'innosc' komus pasuje.
|
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
ładne, całkiem przyjemnie jest na czym oko zawiesić tylko moim zadaniem ta cegłówka jest za duża w stosunku do całości.
ocena 8/10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jest źle, ale ta książka wygląda jak... segregator (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Nie ma kartek, co proponowałbym spróbować poprawić.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 9 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, dobre logo to takie, które łatwo zapada w pamięć. No i niesie ze sobą treść - adekwatną do tematu. Ja bardziej zapamiętam te żółte wokół książki, niż samą `red book`. Radzę albo się zastanowić nad nowym projektem, albo - troszkę uprościć obecne logo. Może warto poczytać też o zestawieniach kolorów. Fajny jest kuler adobe`a.
|
|
|
![]()
|
|
Przeczytałem wasze rady i trochę poprawiłem: link.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki temu cieniowi od razu rzuca się w oczy nazwa "redbook". To chyba dobrze. Przynajmniej mi się bardziej podoba.
EDIT: devnul - miałem na myśli kiepskie odbicie. Ten post edytował radex_p 24.05.2008, 13:41:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@radex_p: gdzie Ty tam Cień widzisz? Ja tam widzę tylko kiepskie odbicie.
A całość dalej do bani |
|
|
![]()
|
|
Wg. moich preferencji lepiej, logotyp jest calkiem ok, tylko, ze odbicie chwilami dotyka liter, chwilami nie, co daje 'efekt' niedokladnosci. mozesz tez splaszczyc efekt 3D na odbiciu w stosunku do samego obiektu.
Jeszcze sprobowalbys obok postawic alternatywe z mniejszym logo - by bylo jakies 20% wieksze w pionie od logotypu, oraz zrobic cos z tym rozowym wokol ksiazki, on jest lekko odseparowany - sproboj moze 'wniknac' nim delikatnie w ksiazke, na calej dlugosci wstegi zrobic lekkie waskie rozjasnienie ksiazki. Sam jasny odblask na literach mozna by mocniej wyeksponowac - o polowe. Pokazujac 2 rozwiazania pozwolisz lepiej wybrac wlasciwe. |
|
|
![]()
|
|
Trochę poprawiłem. Oto link: link.
Spróbowałem przewiązać "r" wstążką z loga. Lepiej tak, czy bez tego? Która wersja jest lepsza? Ta z większym logiem, czy mniejszym? |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
jak dla mnie 2 wersja lepsza, takie jest moje zdanie.
|
|
|
![]()
|
|
też tak sądzę. A ta wstążka przez "r" to nie jest zbyt dobry pomysł.
|
|
|
![]()
|
|
Coraz lepiej.
Logo (ksiazka z wstazka) wyzej za duze, nizej za male - jak wyposrodkujesz powinno byc ok, a wstazka.. kwestia gustu. W dolnym troche przeszkadza bo logo sie za blisko przysunelo do logotypu. Na gornym odleglosc jest ok. Gdybys to poprawil to jeszcze moglbys dodac logo z bardziej silnym rozblaskiem jaki masz na literach (jakies 20%). A tak na koniec - ZAWSZE mozna cos poprawic (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) PS. jesli obszar miedzy okladkami - czyli krawedzi stron rozjasnisz o 50% to uzyskasz efekt ksiazki, bo tak ciagle jest cegla. Ten post edytował cbagov 24.05.2008, 16:36:54 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poza wygladem pomyśl o użyteczności, wpasowaniu loga w różnych sytuacjach. Inaczej wpasowuje się logo na header strony, a już inaczej jako favicon.ico, co innego wrzucić na stopke, a co innego jako przycisk, do bannera etc.
Projektując takie rzeczy trzeba przewidzieć możliwe zastosowania. Jeśli to jest logo tylko na cms to jeszcze oki. A jak projektuje się logo dla firmy to pod uwagę trzba wziąć np wizytówki, pieczątki firmowe, faktury, nadruki na długopisach, parasolkach, czy innych produktach reklamowych. Do tego kolorystyka, jak logo będzie wyglądało przy ograniczonej liczbie kolorów etc. Odnośnie Twojego loga, to te czarne obramowanie jest, jak dla mnie, za grube, albo w ogóle niepotrzebne, poza tym czcionka napisu jest za prosta. Jest, takie za łatwe. Fajnie jakbys znalazł ciekawą czcionkę, i do tego jeszcze przerobił ją jakoś żeby np litery RB się odróżniały, żeby były unikalne. Ta wstążka jest też taka niewstążkowa, może zrób ja na zasadzie wstążki, która występuje w książkach jako zakładka, taki pomysł (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) możesz z tym coś pokombinować. Popatrz jak będzie wyglądało te logo w mniejszych rozmiarach (może bedziesz chciał gdzieś dać mały bannerek, czy jakieś ikonki etc...) Jak pisał przedmówca zawsze można coś poprawić;) Dobrą praktyką jest pozostawienie pracy na np 2 dni, potem zabrać się znów do poprawek, i znów na dzień zostawić, nie dotykać, ponoć podświadomość w tym czasie podsunie lepsze rozwiązanie, a poza tym nabiera się dystansu do projektu. Owocnej pracy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 02:28 |