Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Kupno PC
abusiek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!

Aktualnie pracuje na laptopie, ktory w sumie mi wystarcza, ale zycie pokazalo ze zona tez potrzebuje komputera i ze czesto jest to dokladnie wtedy kiedy przy nim siedze i cos robie winksmiley.jpg Taka sytuacja rodzi napiecia i konflikty, ktorych, jak powszechnie wiadomo, warto by uniknac winksmiley.jpg

Poniewaz biurko jest tylko jedno i nie ma miejsca na drugie, a ja sobie srednio wyobrazam pisanie wpol zgiety na kanapie, plan jest taki ze zona przejmie we wladanie laptopa a na biurku stanie komputer stacjonarny poniewaz bedzie to raczej tansze niz kupno drugiego laptopa. I tu zaczynaja sie schody, bo:

1. Moj rozwoj jesli chodzi o sprzet komputerowy zatrzymal sie gdzies w okolicach Pentium 3 winksmiley.jpg
2. Ze skladanymi PC mam baaaardzo zle doswiadczenia. W zyciu mialem takie 2 i kazdy mial spore problemy ze stabilnoscia... ni z tego ni z owego sie wylaczal, firefox sie nagle zamykal itp, itd.

Dlatego nie chce ryzykowac wybierajac sprzet samemu, i chyba jeszcze bardziej nie chce ryzykowac zdajac sie na rade Pana ze sklepu, bo w ten sposob byly kupowane poprzednie kompy i nic dobrego z tego nie wyszlo (cale mnostwo uzerania sie i teksty pt. 'u mnie wszystko dzialalo'). Bylbym wdzieczny za rady i moze propozycje gotowych zestawow (jesli to nie przesada z mojej strony).

Od komputera oczekuje przede wszystkim:

1. Stabilnosc - nie moze sie zawieszac PRAWIE NIGDY
2. Pracuje wielotorowo, tzn.: z jednej strony
- netbeans, postgresql, ems postgresql manager, firefox + cale mnostwo i jeszcze kilka zakladek w wielu oknach, do tego nowe gg tudziez kadu, jakis winamp i to wszystko z wlaczonym vmware playerem z ubuntu, czasami dochodzi jeszcze virual pc + windows xp
- lub sharp develop tudziez monodevelop tudziez obie na raz, postgresql, ems manager, firefox , vmware player z ubuntu
i szukam maszyny, ktora by to w miare mozliwosci uciagnela
3. Dwa monitory (zgodnie z ktoryms punktem z karty praw programisty winksmiley.jpg ), wiec karta graficzna ktora cos takiego obsluzy

I w sumie jesli chodzi o moje wymagania dotyczace kompa to by bylo na tyle.

Komputer ma sluzyc tylko i wylacznie do pracy. Nie jestem grafikiem, nie zamierzam na nim grac, komputer czysto do programowania.

Bede wdzieczny za sugestie.

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post
emtiej

-----

Jeżeli sam byś składał wyszłoby taniej, w sklepie coś za 1500zł wystarczającego może by ci złożyli(najtaniej) coś droższego to do 3000zł nawet, nie podałeś przedziału cenowego, dlatego mogę ci podać przykładową konfigurację, która potrzyma i nie znudzi się przez minimum 8 lat.

Płyta główna: FOXCONN BLACKOPS iX48 775 DDR3 (jedna z najlepszych płyt głównych pod socket 775 obsługująca DDR3) - 700zł
Procesor: PROCESOR INTEL CORE 2 DUO E8400 2x3.00 Ghz 6MB BOX(szybki procesor z fsb 1333 dużo cachu 2 rdzenie) - 519zł
RAM :PATRIOT VIPER II SECTOR5 2x2GB/1600MHz (dobra pamięć z dobrej marki 4GB z częstotliwością 1600Mhz) - 520zł
Grafika: Gainward GTX 260 Extreme Limited (wystarczająca, pociągnie długi i żadna nawet najnowsza gra jej nie zagnie przez minimum 4 lata) - 580zł
Zasilacz: Minimum 550W -200zł
Dysk - 500GB lub 1T w granicach 400zł
Obudowa + napędy + wentylatory: w zależności czy zależy ci na wyglądzie max do 400zł(wyrobisz się w 300 spokojnie)

Razem: 2600zł - 3100zł

Jeżeli taka konfiguracja ci się przytnie... no to ja nie wiem co być musiał robić ^^

Tak naprawdę podałem dość dobry zestaw sprzętowy, jak się nie gra w gry to komp do 2000zł wystarczy w zupełności

+Quote Post
lysiu

-----

Grafika: Gainward GTX 260 Extreme Limited (wystarczająca, pociągnie długi i żadna nawet najnowsza gra jej nie zagnie przez minimum 4 lata)

4 lata? przy crysis juz wysiada na very high.

--------------------
moje wypociny
+Quote Post
emtiej

-----

no nie wiem w najnowszego crysisa na ZOTAC 9600 GS na max mi chodzi i nie przycina nic... pamiętaj że wydajność komputera w grach nie zależy tylko od karty graficznej, ale i od prędkości procesora i pamięci podręcznej... Więc jeżeli crysis ci się tnie i masz taką grafikę, no to zastanów się nad zmianą procesora na szybszy
+Quote Post
230005

-----

Sam niedawno składałem sobie kompa, a dzięki szefowi - hardware'owemu geekowi coś tam się nauczyłem, to i ci mogę pomóc. Dość grubo sobie imć emtiej z tymi wieloletnimi szacunkami poszalał więc go nie słuchaj smile.gif.

Cytat
Płyta główna: FOXCONN BLACKOPS iX48 775 DDR3 (jedna z najlepszych płyt głównych pod socket 775 obsługująca DDR3) - 700zł

Przede wszystkim http://www.gral.pl/preview/Gigabyte/Gigaby...Core_i5_90.html - chyba jest jeszcze nieco tańsza wersja tej płyty, a wcale nie odstaje. Dlaczego ta - ano dlatego że pod procesory Intela, które obecnie rządzą smile.gif. Po drugie - jak sobie kupisz core i5 4x 2,66 ghz, to twoje potrzeby wirtualizacji będą zaspokojone.

Cytat
Procesor: PROCESOR INTEL CORE 2 DUO E8400 2x3.00 Ghz 6MB BOX(szybki procesor z fsb 1333 dużo cachu 2 rdzenie) - 519zł

Skoro mówisz, że będziesz miał uruchomionych kilka maszyn wirtualnych, to procek przynajmniej 4 rdzeniowy, np ten:
http://www.gral.pl/preview/Intel/Intel_Cor...156_8MB_66.html

Cytat
RAM :PATRIOT VIPER II SECTOR5 2x2GB/1600MHz (dobra pamięć z dobrej marki 4GB z częstotliwością 1600Mhz) - 520zł

Sam jestem wielkim fanem patriotów i geili, ale w twoim wypadku to będzie troszkę przepłacanie - te ramy pewnie są świetne, a jeszcze świetniejsze dla podkręcaczy, ale zakładam że tego nie będziesz robił, więc wybierz sobie pamięci A-DATA, które w Polsce są mało znane, a na zachodzi podobno dość popularne. Ja je mam (4gb, zdaje się na szynie 1600Mhz, oczywiście ddr3 i cholernie tanio je dostałem), gram w najnowsze gry na max detalach, ćwiczę sobie Linuxa na maszynie wirtualnej przy włączonych wielu aplikacjach i jest ok. Choć przy twoich wymaganiach może lepiej sobie wziąć 6gb ramu. Z drugiej strony w takim wypadku warto by też było wziąć mocniejszy procek smile.gif.

Cytat
Grafika: Gainward GTX 260 Extreme Limited (wystarczająca, pociągnie długi i żadna nawet najnowsza gra jej nie zagnie przez minimum 4 lata) - 580zł

Akurat tu ci nie doradzę więc równie dobrze możesz zdać się na kolegę. Powiem ci tylko, że sam mam Radka Asusa 5770 i nie narzekam, a wsparcie dla DX11 ma (wyżej wymieniony gf, nie). Jeśli więc chciałbyś coś przyszłościowego, wybierz moją kartę, albo w wersji Gigabyte.

Cytat
Zasilacz: Minimum 550W -200zł

Myślę, że spokojnie wystarczy, aczkolwiek ja mam 620 w

Co do dysku tak samo.

Cytat
Obudowa + napędy + wentylatory: w zależności czy zależy ci na wyglądzie max do 400zł(wyrobisz się w 300 spokojnie)

A tu mogę podyskutować. Zawsze brałem raczej tanie obudowy, ale tym razem zachciało mi się zaszaleć i wziąłem sobie http://www.gral.pl/preview/Cooler_Master/C...silacza_65.html - ładna, dużo przestrzeni wewnątrz, zasilacz montowany na dole, nie na górze, sama w sobie ma 3 wiatraczki i możliwość dorzucenia kolejnych, wyjmowanie i wkładanie dysków i napędów, to przyjemność. Chyba tylko cena może cię zniechęcić.

Cytat
Jeżeli taka konfiguracja ci się przytnie... no to ja nie wiem co być musiał robić ^^

Jeśli chodzi o gry, to w ciągu następnego roku.

Ten post edytował 230005 25.12.2009, 22:37:03
+Quote Post
lysiu

-----

Cytat(emtiej @ 25.12.2009, 18:45:01 ) *
no nie wiem w najnowszego crysisa na ZOTAC 9600 GS na max mi chodzi i nie przycina nic... pamiętaj że wydajność komputera w grach nie zależy tylko od karty graficznej, ale i od prędkości procesora i pamięci podręcznej... Więc jeżeli crysis ci się tnie i masz taką grafikę, no to zastanów się nad zmianą procesora na szybszy

no mi trochę ścina na moim geforsie 4 ti 4200 =_= , będę się chyba musiał zastanowić nad szybszym procesorem, albo podkręce mojego athlona do 1600 mhz, mam nadzieję, że nie wyskoczy z obudowy

Ten post edytował lysiu 26.12.2009, 03:13:45

--------------------
moje wypociny
+Quote Post
rafalw

-----

nie rozumiem po co radzicie autorowi tematu niewiadomo jak wydajane karty graficzne skoro wyraznie zaznaczyl ze komputer ma byc tylko do programowania, wiec na jaki pieron mu GTX 260 i chipset X48 (ktory notabene w konfiguracji z karta nvidii nic daje) ? raz ze ciagnie to pradu mase, dwa ze mozna na tym jajka smazyc a trzy ze halas jest niemozliwy do zniesienia, cztery ze kosztuje kilka razy wiecej.

Od siebie radzilbym wziasc (tak jak byla mowa) cos cztero rdzeniowego, a zeby nie ladowac sie w zamierzchla przeszlosc to najlepiej zdecydowac sie na cos z rodziny i5 (dobry stosunek wydajnosci do ceny), jakies 4gb ramu, jezeli pojemnosc dyskowa rowniez nie ma znaczenia to radzilbym utworzyc macierz RAID 1 np z dwoch dyskow 500gb, wtedy jest pewnosc ze podczas awarii zadne dane nie przepadna (no chyba ze padna oba dyski na raz).

a wiec moja propozycja:

* Procesor: Intel Core i5 750
* Chłodzenie: BOX
* Płyta główna: Gigabyte P55-UD3
* Pamięć RAM: Corsair DDR3 2x 2GB 1600MHz CL9 XMS3 Core i5 and Core 2
* Dysk twardy: Samsung 500 GB, Spin Point F3 x 2 w RAID 0
* Karta graficzna: jakakolwiek do wyświetlania obrazu z dwoma wyjsciami DVI
* Nagrywarka DVD: Pioneer DVR-216D
* Obudowa: Cooler Master Elite 33x lub jaka sie tam komu podoba
* Zasilacz:BeQuiet PurePower L7 530W

wyjdzie jakies 2800

pozdrawiam
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 08:57