![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 199 Pomógł: 2 Dołączył: 9.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Stawiam nowy serwer, które wersje PHP , Apache , Mysql instalowac ? PHP 5.5.17 ? Apache 2.4 ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, dokładnie tak (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 199 Pomógł: 2 Dołączył: 9.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mysql 5.6.21 ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Apache : 2.4.9
MySQL : 5.6.17 PHP : 5.5.12 PHPMyAdmin : 4.1.14 SqlBuddy : 1.3.3 XDebug : 2.2.5 wampserver.com Czyli najnowsze (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) czasami mam problem, gdy po przeniesieniu na hosting wyskakują dziwne błędy - kwestia wersji php danego serwera i odpowiedniej konfiguracji, chociaż wszystko jest kompatybilne wstecz. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 144 Dołączył: 22.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
imo, lepiej przejść na nginx + php-fpm (dotdeb np.) + mysql 5.5 (ze względu na pewniejszą stabilność)
|
|
|
![]()
|
|
Ilu programistów, tyle opinii (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zainstaluj to co masz w repo
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 20 Dołączył: 17.01.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja mam pytanie: Czy instalował ktoś z was PHP 5.5 na Centos 6.5 ?
Tu coś znalazłem: https://webtatic.com/packages/php55/ Zawsze mam opory, przed takimi akcjami, że się coś skopie mocno, a mam tam parę aplikacji klientów, z drugiej strony teraz właśnie piszę już w php 5.5 i mam dylemat czy refaktorować na końcu do 5.3 czy zrobić upgrade. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php 5.5 nie ma 100% kompatybilności wstecznej, są pomiędzy poszczególnymi wersjami rzeczy które zostały całkowicie skasowane, są też takie które zostały oznaczone jako deprecated i jeżeli raportowanie błędów jest ustawione na all, to też użycie przestarzałej funkcji/klasy/stałej/etc wywali błąd. W 5.5 przykładowo mysql_ jest deprecated, a jest to coś z czego na bank bardzo wiele starszych skryptów korzysta.. Tutaj lista zmian dla poszczególnych wersji wliczając najnowszą wersję: http://php.net/manual/tr/migration55.changes.php
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej Stawiam nowy serwer, które wersje PHP , Apache , Mysql instalowac ? PHP 5.5.17 ? Apache 2.4 ? Najnowsze. Bądź tylko świadom posiadania najnowszej wersji PHP (stare śmieci mogą nie działać). imo, lepiej przejść na nginx + php-fpm (dotdeb np.) + mysql 5.5 (ze względu na pewniejszą stabilność) Apache 2.4 + PHP-FPM też będzie śmigać elegancko. zainstaluj to co masz w repo Po co? W repo często są stare wersje (Apacza 2.4 nadal w oficjalnych nie ma). |
|
|
![]()
|
|
kurde widze ze wszystko mozna nowe stawiac ale z PHP 5.5.x to zrezugnuje... jednak na rzecz 5.3.x
za duzo mam staroci ktore by dostaly po tylku na tym ... a przerabiac je specjalnie pod 5.5 to tez nie zabawa |
|
|
![]()
|
|
Kiedyś nadejdzie czas, że będziesz musiał zmienić pewne rzeczy. Domyślam się, że całą baze masz na mysql_? (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No php 5.5 to nie tylko jakieś nowe ficzery czy usunięcie starych, to przedewszystkim skok wydajności dla wykonywanych skryptów, zarówno czasowy jak i pamieciowy. Do tego dochodzi opcache, którego moduł jest standardowo dostępny i łatwy do skonfigurowania (należy go tylko włączyć). Jeżeli nie zależy ci na wydajności, to śmiało, zostań przy 5.3 (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co? W repo często są stare wersje (Apacza 2.4 nadal w oficjalnych nie ma). w repo mam Apache 2.4.9 z możliwością aktualizacji do 2.4.10 PHP 5.5.12 z możliwością aktualizacji do 5.6.0 mysql-server 5.5.37 z możliwością aktualizacji do 5.5.39 lub możliwość instalacji 5.6.19 oczywiście jest repozytorium testinga więc możliwe że w eksperymentalu jest coś nowszeg więc nie rozumiem zarzutów |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oczywiście jest repozytorium testinga więc możliwe że w eksperymentalu jest coś nowszeg Na produkcji też to zainstalujesz? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ja tam wychodzę od zawsze z założenia, że web server, PHP/Ruby/Python (teraz już te dwa ostatnie to nie), bazy zawsze warto kompilować samemu. Masz dokładnie takie moduły, jakie potrzebujesz. Ponadto, jak tam jestem zwolennikiem idealnego odwzorowywania środkowiska developerskiego czy testowego (vide problemy z SF2 i libicu na CentOS). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 144 Dołączył: 22.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fakt, kompilowane i idealnie zgodne środowiska to jest najlepsze rozwiązanie, ale niestety nie każdemu się chce "tracić" czas na takie rzeczy. Niestety potem wychodzą kwiatki że w wersji php 5.4.x funkcja działa inaczej niż w 5.4.x+5 np (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Tak swoją drogą, najlepszym wyjściem jest właśnie kompilowanie i tworzenie paczek pod swoje systemy. Wiadomo, najpierw dev i testing, a potem dobre wdrożenie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
... A jak wychodzą poprawki bezpieczeństwa to rekompilujesz? Bez sensu.Ja tam wychodzę od zawsze z założenia, że web server, PHP/Ruby/Python (teraz już te dwa ostatnie to nie), bazy zawsze warto kompilować samemu. Masz dokładnie takie moduły, jakie potrzebujesz. ... |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 23 Dołączył: 23.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainstaluj sobie menedżera wersji PHP i w konfigach apache/nginx/whatever (dokładnie sajtów/vhostow) ustaw odpowiednie wersje PHP dla każdego.
Ten post edytował Dejmien_85 30.09.2014, 09:38:06 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej Stawiam nowy serwer, które wersje PHP , Apache , Mysql instalowac ? PHP 5.5.17 ? Apache 2.4 ? To zależy do czego Ci ten serwer jest potrzebny. Jeśli klepiesz stronki masowo, to wypadałoby, aby konfiguracja była zbliżona do tego co obecnie jest na innych hostingach, a tam nadal króluje 5.3 i jeszcze długo tak pozostanie, nie opłaca się wtedy kompilować PHP samemu. Jeśli to maszyna prywatna lub sieć maszyn do własnego użytku to bez znaczenia co wybierzesz i tak zapewne za rok wyleci. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 05:23 |