![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Siemka,
otóż przejąłem po kimś pewną robote, i mam mały problem. Otóż w bazie danych MySQL mam dane w tabelach których kodowanie jest ustawione na latin2. Niby wszystko ok ale przy pobieraniu danych zamiast poslkich znaków mam '?'. mb_detect_encoding wypluwa mi że jest to zakodowane w ASCII i oto moje pytanie da się to jakoś przekowertować do *dowolnego* kodowania żeby polskie znaki odzyskać ? Baza jest duza i manualna zmina nie wchodzi w grę. Dzięki za wszelkie info ![]() Pozdrawiam, Kuba |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Gdzie są krzaki? W bazie czy przy wyświetlaniu? Temat: MYSQL Polskie znaki
Ten post edytował Blame 1.03.2010, 15:22:51 -------------------- Napisane z palca! <- to tak dla lansu ;)
FancyStudio.pl - Tworzenie Stron WWW w Oparciu o XHTML, CSS, JS, PHP i MySQL. Mój blog :: Portfolio Fotograficzne Igora Biedrawy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
właśnie krzaki są po stronie mysql część jest
ISO i normalnie widać a część jest '?' da coś rady ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 9 Dołączył: 16.02.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spotkałem się już kilka razy z tym problemem.
Zwykle te znaki "?" to efekt wymieszanego kodowania. Baza mogła mieć na początku kodowanie w UTF-8. Potem ktoś mógł przenosić tą bazę do nowej z kodowaniem latin2. Podczas importu wszystkie polskie znaki zakodowane w UTF zamieniły się na znaki zapytania. Sprawdzałem to u siebie wiele razy. Gdy zapomnę przekonwertować bazę z UTF na latin i zaimportuję dane zakodowane w UTF-8 do tabeli z kodowaniem LATIN2 to mam znaki zapytania w bazie zamiast polskich liter. Jeżeli wszystkie polskie znaki w bazie są zastąpione znakami zapytania to nie da się nic z tym zrobić. Dla pewności wyeksportuj kawałek bazy i zobacz czy w pliku są znaki zapytania czy jakieś krzaczki. Jak krzaczki to ok, można coś zrobić. -------------------- Wszystko należy robić najprościej jak się da, ale nie prościej
Albert Einstein |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 12:20 |