Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

9 Stron V  « < 3 4 5 6 7 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Konkurs Jesień 2010
qba10

Grupa: Zarejestrowani
Skąd: Bryńsk k. Lidzbarka Welskiego (nie mylić z Warmińskim)

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
13.Rozwiązania należy przesyłać na adres: konkurs@polcode.com w terminie: do 3 listopada 2010, do godziny 23:59. Decyduje godzina otrzymania maila. 4 listopada o godzinie 00:00 konto mailowe zostanie zablokowane.

cytat z regulaminu.
Dla niedowiarków:
http://wortal.php.pl/var/upload/regulamin.doc
Go to the top of the page
+Quote Post
ayeo

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Ja mam pytanko takie formalne. Po każdym prostokącie trzeba dać znak nowej linii - po każdym czyli po ostatnim też (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Czyli prawidłowy plik dla testowego kodu powinien wyglądać tak?

(IMG:http://b4.s3.quickshareit.com/zrzutekranu20101102godz5140pngdb3c4.png)

Pozdrawiam!
+Quote Post
flashdev

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Cytat(Pawel_W @ 2.11.2010, 19:58:56 ) *
próbowałem wynaleźć jakiś algorytm, ale ciężko to wyliczyć, bez wrzucania do tablicy chyba się nie obejdzie... na chama mógłbyś szukać zależności, ale trzeba rozpatrzyć kilka możliwości, m.in. dla parzystej i nieparzystej wysokości

Nawet nie chodzi mi o rozwiązanie, bo kto wie ten na pewno się nie podzieli i słusznie.
Tylko chodzi o to, czy ktoś na to wpadł, bo tak to nawet nie ma co wytężać umysłu. Ten pierwszy prostokąt, może zadecydować o zwycięstwie.

Cytat(ayeo @ 2.11.2010, 21:55:53 ) *

(IMG:http://img5.imageshack.us/img5/42/konkurss.png)
Ja zrobiłem tak i wydaje mi się, że z treści wynika, że tak być powinno. Chociaż nie wiem, czy ma ta jakiekolwiek znaczenie, ponieważ jeśli to zczytujesz scanf`em, to i tak nie ma różnicy.

@ayeo z trzecim prostokątem to troszkę zaszalałeś (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Ten post edytował flashdev 2.11.2010, 22:31:56
+Quote Post
ayeo

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Dzięki! To się nazywa fairplay (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
flashdev

X----

Cytat(ayeo @ 2.11.2010, 22:36:16 ) *
Dzięki! To się nazywa fairplay (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Nie ma za co. Ja dzięki Tobie naprawiłem drugi, więc jesteśmy kwita (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
I tak bez pierwszego dupa blada (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
qba10

-----

Ma ktoś może, i chciałby udostępnić algorytm kodujący ciąg. Bo chce posprawdzać jeszcze mój algorytm, a mój algorytm kodujący ma błąd z którym nie mogę się na razie uporać ...
+Quote Post
flashdev

X----

Cytat(qba10 @ 2.11.2010, 22:38:45 ) *
Ma ktoś może, i chciałby udostępnić algorytm kodujący ciąg. Bo chce posprawdzać jeszcze mój algorytm, a mój algorytm kodujący ma błąd z którym nie mogę się na razie uporać ...

No prosze Cię, przecież algorytm jest napisany w instrukcji zadania (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
qba10

-----

Chodziło mi o już napisany algorytm, ale sobie już poradziłem. Miałem głupi błąd w tablicy znaków...
+Quote Post
bnkwsk

-----

Może ktoś podać, ile czasu wykonuje się jego skrypt dla parametrów takich, jak przykładowe w specyfikacji zadania? (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Mierzone za pomocą odpowiedniej funkcji PHP w obrębie skryptu. Mile widziana byłaby informacja, w jakim środowisku skrypt był uruchamiany. Wiedzielibyśmy wtedy, ile mamy do nadrobienia, albo, że już nie musimy. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
rzymek01

-----

Cytat(flashdev @ 2.11.2010, 22:33:34 ) *
Ten pierwszy prostokąt, może zadecydować o zwycięstwie.

no prosze Cię (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

policz sobie złożoność obliczeniową swojego programu a na pewno nie wyjdzie Ci to, że o zwycięstwie decyduje jakikolwiek z prostokątów, (oczywiście przy sprawdzaniu programu na "dobrych" testach)

PS. dobrze, że można jeszcze jutro wysyłac, bo cały czas się zastanawiam nad tym,, czy moja własna funkcja jest szybsza od pewnej wbudowanej... i przyznam się szczerze ilekroć liczę róznicę czasów nawet dla miliona wywołań obu funkcji, to wyniki są raz takie, a raz siakie i już mnie cholera trafia, w przypadku c/c++ mierzone czasy są dokładne, a dla PHP nie mogę znaleźć dobrego rozwiązania dla mierzenia czasu...

Ten post edytował rzymek01 2.11.2010, 23:23:55
+Quote Post
qba10

-----

Cytat(rzymek01 @ 2.11.2010, 23:21:39 ) *

policz sobie złożoność obliczeniową swojego programu a na pewno nie wyjdzie Ci to, że o zwycięstwie decyduje jakikolwiek z prostokątów, (oczywiście przy sprawdzaniu programu na "dobrych" testach)

PS. dobrze, że można jeszcze jutro wysyłac, bo cały czas się zastanawiam nad tym,, czy moja własna funkcja jest szybsza od pewnej wbudowanej... i przyznam się szczerze ilekroć liczę róznicę czasów nawet dla miliona wywołań obu funkcji, to wyniki są raz takie, a raz siakie i już mnie cholera trafia, w przypadku c/c++ mierzone czasy są dokładne, a dla PHP nie mogę znaleźć dobrego rozwiązania dla mierzenia czasu...

Pamiętaj że w normalnym środowisku w którym na codzień pracujesz na czas wykonywania skryptu wpływ mają też inne programy.
Ja do testowania wydajności używam 1000 wykonań pętli w trybie tekstowym ubuntu (mniej uruchomionych procesów => dokładniejszy czas)
Różnica czasów w skryptu w takim środowisko nie przekracza 0.02s
Do sprawdzania czasu używam gotowej funkcji xdebug_time_index()
+Quote Post
flashdev

X----

Od tego właśnie zacząłem podchodząc do tego zadania. A raczej od oszacowania a nie liczenia. Ale jeśli Ty wiesz jak to policzyć, to chętnie poszerzę swoje horyzonty.

I tu nasuwa się pytanie, a może raczej sugestia do organizatorów konkursu o której napisaniu noszę się z zamiarem już od pewnego czasu.
W instrukcji jest napisane: "Program będzie uruchamiany tylko i wyłącznie z poziomu konsoli, z podanym
jednym parametrem, [...]".
Otwieranie pliku w taki sposób to każdorazowy odczyt z dysku pliku php, i nie tylko. A jak wiadomo dysk twardy (przynajmniej taki tradycyjny) cechuje się sporą losowością w czasie dostępu. Wyniki są bardzo niejednoznaczne, nawet jak uruchamiam program po 1e3 razy to wychodzą duże rozbieżności w policzonej średniej. Nie wiem czy da się technicznie rozwiązać, ale może w środowisku testowym pliki będą np. pobierane bezpośrednio z ramu, albo dysku flash i problem zniknie.

U siebie natomiast korzystam z funkcji require, a przed nią instrukcji:
  1. $argv = array('', 'I3OHUI5Y0UXU7VQS9U63C');

Zmierzone czasy (już dla 20 pomiarów) wtedy wyglądają dużo lepiej:
Kod
av:    0.00063    sd:    0.00019
av:    0.00064    sd:    0.00021

Gdzie:
av - średnia
sd - odchylenie standardowe

Ciekawi mnie jak to zostanie rozwiązane w przypadku oceny prac?

Ten post edytował flashdev 2.11.2010, 23:56:11
+Quote Post
damc

-----

Niech ktoś z organizatorów udzieli odpowiedzi na pytanie:

Ile ma być \n na końcu?

I nie odpowiadajcie "masz w treści zadania", bo to nie jest konkurs czytania ze zrozumieniem, a ja nie miałem 50 punktów na egzaminie gimnazjalnym humanistycznym w gimnazjum.

Co do tego, czy prostokąty będą odgrywały rolę - to zależy, jak długi będzie maksymalnie ten zaszyfrowany ciąg, bo nie jest podana żadna maksymalna długość.
+Quote Post
hwao

Developer

Grupa: Moderatorzy

Na wszelki wypadek podepnę tez tutaj, bo widzę dużo ludzi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Cytat
Uwaga, Uwaga.

Jeśli jeszcze ktoś nie zauważył, to dziś mamy już 3 listopada. A to oznacza, że termin oddawania prac konkursowych zbliża się nieubłaganie ku końcowi.

Dlatego przypominamy wszystkim, by Ci, którzy jeszcze nie wysłali swoich prac, a mają taki zamiar, pośpieszyli się - by zdążyć do godziny 00:00 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Źródło: http://wortal.php.pl/Wortal/Aktualnosci/Wy...0_koniec_bliski

+Quote Post
Daimos

-----

Cytat(damc @ 3.11.2010, 14:34:41 ) *
Niech ktoś z organizatorów udzieli odpowiedzi na pytanie:

Ile ma być \n na końcu?

I nie odpowiadajcie "masz w treści zadania", bo to nie jest konkurs czytania ze zrozumieniem, a ja nie miałem 50 punktów na egzaminie gimnazjalnym humanistycznym w gimnazjum.

Co do tego, czy prostokąty będą odgrywały rolę - to zależy, jak długi będzie maksymalnie ten zaszyfrowany ciąg, bo nie jest podana żadna maksymalna długość.

Miałeś w treści zadania i konkurs dotyczy też myślę czytania ze zrozumieniem, bo po co programować, kiedy nie rozumie się instrukcji?
+Quote Post
phpion

Jak na razie nikt z Organizatorów nie ustosunkował się do mojej sugestii dotyczącej upublicznienia wszystkich prac. Co Wy na to, by w dniu jutrzejszym zamieścić tu swoje rozwiązania? Moglibyśmy już na dzień dobry w domowym zaciszu sprawdzić jak wypadamy na tle innych. Troszkę zabiłoby to emocje w oczekiwaniu na oficjalne wyniki, ale co tam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
flashdev

X----

Cytat(phpion @ 3.11.2010, 15:51:46 ) *
Jak na razie nikt z Organizatorów nie ustosunkował się do mojej sugestii dotyczącej upublicznienia wszystkich prac. Co Wy na to, by w dniu jutrzejszym zamieścić tu swoje rozwiązania? Moglibyśmy już na dzień dobry w domowym zaciszu sprawdzić jak wypadamy na tle innych. Troszkę zabiłoby to emocje w oczekiwaniu na oficjalne wyniki, ale co tam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Pod warunkiem, że odgadniemy jakie testy przygotowali dla nas szanowni organizatorzy konkursu (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
phpion

No ale jakiś poglądowy obraz wydajności będziemy mieć. Ja mogę upublicznić swój kod, ale nie chciałbym wyjść na pajaca, który zrobi to sam (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
+Quote Post
ADeM

-----

Ja w sumie mogę podać swój amatorski kod (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Wstyd straszny, ale przynajmniej zobaczę jak inni robili ;]
+Quote Post
sever88

-----

Cytat(ayeo @ 2.11.2010, 21:55:53 ) *
Ja mam pytanko takie formalne. Po każdym prostokącie trzeba dać znak nowej linii - po każdym czyli po ostatnim też (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Czyli prawidłowy plik dla testowego kodu powinien wyglądać tak?

(IMG:http://b4.s3.quickshareit.com/zrzutekranu20101102godz5140pngdb3c4.png)

Pozdrawiam!

Regulamin mówi:
Cytat
Oczekuje się, że program wyświetli trzy składające się z cyfr prostokąty. Każdy wiersz prostokąta zakończony będzie znakiem nowej linii. Po każdym prostokącie znajdować się będzie jeden dodatkowy znak nowej linii.

To jest napisane jednoznacznie, ostatni prostokąt to też prostokąt więc po nim też powinna następować dodatkowa linia.
IMO powinno być tak jak na Twoim obrazku. Wydaje mi się że to i tak nie będzie miało znaczenia, nie powinni nikogo dyskwalifikować za taki formalny szczegół.

Szkoda, że nie można liczyć na potwierdzenie otrzymania pliku, z doświadczenia wiem że załączniki *.php są często blokowane przez skrzynki (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
+Quote Post

9 Stron V  « < 3 4 5 6 7 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.12.2025 - 23:35