Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

9 Stron V  « < 2 3 4 5 6 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Konkurs Jesień 2010
Pawel_W

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(qba10 @ 1.11.2010, 01:13:54 ) *
Tutaj już masz odpowiedź. Dla potwierdzenia możesz sobie odkodować ciąg zakodowany w zadaniu kokursowym

ciąg zakodowany w zadaniu konkursowym ma nieparzystą ilość znaków, więc proszę, nie rób siana, jak nie wiesz o czym teraz dyskutują... (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post
ADeM

-----

Masz w treści zadania napisane, o ile się nie mylę, że przyjmujemy, że wszystkie dane będą poprawne i nie trzeba ich sprawdzać.
+Quote Post
phpion

Grupa: Moderatorzy

Dziś naszło mnie pytanie, czy podsyłane przez nas rozwiązania są jakkolwiek weryfikowane pod kątem ich "prawdziwości". Znając dane osobiste innych uczestników (data urodzenia, adres e-mail) można przecież łatwo podłożyć komuś świnię podsyłając własną (słabą) pracę. Nie bardzo mam pomysł jak się przed tym zabezpieczyć. Jedyna możliwość to np. wysłanie na adres uczestnika wiadomości z aktualną wersją skryptu*. W przypadku nieprawidłowości możnaby wówczas wrócić do właściwego rozwiązania zadania. Nie możnaby jednak dokonywać żadnych zmian, a jedynie uznać jako obowiązujące jedno z wcześniej podesłanych rozwiązań. Co Wy na to?

* Po przyjmowaniu prac, czyli od 4. listopada.

Ten post edytował phpion 1.11.2010, 13:58:37
+Quote Post
flashdev

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Cytat(phpion @ 1.11.2010, 14:48:09 ) *

Myślę, że najprostszym rozwiązaniem tego problemu (w przypadku wiecej niż 1 rozwiązania) byłoby branie pod uwagę pracy wysłanej z adresu e-mail zarejestrowanego na forum. Po to chyba właśnie jest konieczność podania forumowego nick`a.
+Quote Post
phpion

No ale podszycie się pod dany adres nadawczy to nie jest jakieś super trudne zadanie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
flashdev

X----

Cytat(phpion @ 1.11.2010, 15:29:12 ) *
No ale podszycie się pod dany adres nadawczy to nie jest jakieś super trudne zadanie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Ale stwierdzenie tego podszycia chyba* też nie jest? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Mam jeszcze 2 propozycję:
W takich skrajnych przypadkach o, których pisze @phpion można po prostu wybrać lepsze rozwiązanie.
Jeśli ktoś chciałby tak bardzo komuś pomóc, to proszę bardzo.

* chyba nie w przypadku każdej poczty, nie jestem pewny na 100%
+Quote Post
phpion

Cytat(flashdev @ 1.11.2010, 14:35:20 ) *
W takich skrajnych przypadkach o, których pisze @phpion można po prostu wybrać lepsze rozwiązanie.

No ale to by wymuszało sprawdzanie każdego nadesłanego rozwiązania. Jeśli ktoś robił 10 "patchy" to należałoby sprawdzić każdy z nich.

Mam jeszcze lepsze rozwiązanie! Umieszczenie na jakiejś stronie wszystkich nadesłanych rozwiązań! Dzięki temu będzie można również widzieć jakie prace nadesłała "konkurencja" oraz sprawdzić czy to na pewno jest to, co podsyłaliśmy. Później można na tej samej stronie umieścić uzyskane czasy. Kto będzie chciał to sobie we własnym zakresie sprawdzi uzyskiwane wyniki (czy są proporcjonalnie porównywalne). Same plusy! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) a i umieszczenie rozwiązań na stronie nie powinno wymagać wiele pracy.
+Quote Post
radziopoke

-----

Coś czuję, że jak znajdzie się sytuacja, że wysłane zostaną prace o takich samych nickach to najpierw sprawdzą czy są z tego samego maila a jeżeli nie to jest już prawdopodobieństwo podszycia i praca powinna być wybrana ta która była zabrana z maila na którym również jesteśmy na tym forum. A tak w ogóle to kto będzie się w to bawił. Mi to nawet przez myśl nie przeszło, że ktoś by mógł aż tak oszukiwać. Chyba że masz co to tego jakieś plany? (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
No ale mniejsza z tym. Po zakończeniu konkursu mają jeszcze 2 tygodnie na sprawdzenie wszystkiego i podanie wyników więc, ze spokojem powinno być ok (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

A co do długości ciągi jeżeli w zadaniu nie ma podane jak rozkodowywać ciąg parzysty to raczej muszą dać ciągi nieparzyste. Teraz było by trochę za późno jakby chcieli coś zmieniać. Dla mnie ten konkurs jest po tu by się wykazać bo formalnie nie jestem informatykiem, ale za to programowanie to moja pasja i warto by ją rozwijać.
+Quote Post
qba10

Skąd: Bryńsk k. Lidzbarka Welskiego (nie mylić z Warmińskim)

-----

Sorry, ale ja nie kumam jaką wy różnice widzicie w rozkodowaniu ciągu parzystego a nie parzystego ?
Przecież to jest identyczna zasada...
+Quote Post
pauluZ

-----

Ufff, przeczytałem cały wątek i nie widzę moim zdaniem jasnej odpowiedzi na dwa pytania:
1. Czy parametry (K,W,A,Z) mogą wystąpić pisane małymi literami?
2. Ponieważ ciąg znaków zakodowany może być dowolnie długi to czy ModFibX może być w związku z tym o bazie parzystej mimo że napisano iż pierwsze elementy ciągu mogą być "inne, nieparzyste"?

Ad.1 W poście #4 DeyV napisał:
Cytat
"Na pytanie pierwsze - czekamy na decyzję twórcy zadania. "

Więc czekamy ......

Ad.2 W treści zadania moim zdaniem tworzy się przez to sprzeczność
+Quote Post
Pawel_W

-----

Cytat(qba10 @ 1.11.2010, 18:53:38 ) *
Sorry, ale ja nie kumam jaką wy różnice widzicie w rozkodowaniu ciągu parzystego a nie parzystego ?
Przecież to jest identyczna zasada...

tak, ale jest napisane, że algorytm ModFibX ma się zaczynać od NIEPARZYSTEJ liczby, a nie otrzymaliśmy żadnej wskazówki dot. zachowania tego algorytmu w przypadku PARZYSTEJ liczby znaków...
+Quote Post
krowal

-----

Jak już qba10 napisał, a jaką widzicie różnicę w działaniu ModFib o parzystej podstawie od ModFib o podstawie nieparzystej ? Bo ja żadnej.
1. 22
2. 44 (22+22)
3. 66 (44+22)
4. 110 (66+44)
5. 176 (110+66)
7. 286 (176+110)
8. 462 (286+176)
9. itd....
+Quote Post
oizdar

-----

No różnicy niby nie ma ale w zadaniu jest zaznaczone że korzystamy z ModFib o podstawie nieparzystej. (wiec jest to polecenie w zadaniu)
+Quote Post
krowal

-----

Gdyby można było korzystać tylko z nieparzystego parametru dla ModFib to imo byłoby napisane jak zaokrąglić gdy parametr jest liczbą parzystą (w górę czy w dół), nie ma tego więc zapisem regulującym coś takiego jest:
Cytat
Do zaszyfrowania ciągu znaków zawierającego parametry używa się ciągu
ModFib o bazie równej ilości znaków w szyfrowanym ciągu.

Takie jest moje zdanie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
oizdar

-----

Cytat
Nasza modyfikacja ciągu Fib polega na tym, że pierwsze dwa elementy nie mają wartości 1 lecz inną, nieparzystą, np. 5.

Gdyby w tym zdaniu nie było słowa nieparzystą również nie miałbym żadnych wątpliwości, na błąd druku to nie wygląda, ale nie potrafie tego wyjaśnić...
+Quote Post
Seth

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Termin konkursu jest do 3.11 wlacznie? (czyli do 00:00 3.11)
+Quote Post
qba10

Skąd: Bryńsk k. Lidzbarka Welskiego (nie mylić z Warmińskim)

-----

Cytat

Termin konkursu jest do 3.11.2010 do godziny 23.59
O północy wyłączają emalia.
Jest napisane o tym w regulaminie

Cytat(krowal @ 2.11.2010, 11:00:24 ) *
Gdyby można było korzystać tylko z nieparzystego parametru dla ModFib to imo byłoby napisane jak zaokrąglić gdy parametr jest liczbą parzystą (w górę czy w dół), nie ma tego więc zapisem regulującym coś takiego jest:
Cytat
Do zaszyfrowania ciągu znaków zawierającego parametry używa się ciągu
ModFib o bazie równej ilości znaków w szyfrowanym ciągu.

Takie jest moje zdanie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

@Krowal ma rację.
Po prostu nie dadzą ciągu parzystego i tyle.

+Quote Post
flashdev

X----

Cytat(Seth @ 2.11.2010, 16:16:16 ) *

No właśnie to dosyć istotne pytanie. Sam nie ejstem pewny czy już mam wysyłać, czy pomęczyć ten kod jeszcze jutro.

ps. Wpadł ktoś na pomysł jak zoptymalizować pierwszy prostokąt? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pewnie i tak nikt nie powie, ale przecież nie mam nic do stracenia.
+Quote Post
damc

-----

Cytat
Termin konkursu jest do 3.11.2010 do godziny 23.59

To jest pewna informacja?
To znaczy, że mogę jutro też pisać?

Sorry, że zadaję być może głupie pytania, ale nie chcę przez to skopać.
+Quote Post
Pawel_W

-----

Cytat(flashdev @ 2.11.2010, 18:38:08 ) *
No właśnie to dosyć istotne pytanie. Sam nie ejstem pewny czy już mam wysyłać, czy pomęczyć ten kod jeszcze jutro.

ps. Wpadł ktoś na pomysł jak zoptymalizować pierwszy prostokąt? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pewnie i tak nikt nie powie, ale przecież nie mam nic do stracenia.

próbowałem wynaleźć jakiś algorytm, ale ciężko to wyliczyć, bez wrzucania do tablicy chyba się nie obejdzie... na chama mógłbyś szukać zależności, ale trzeba rozpatrzyć kilka możliwości, m.in. dla parzystej i nieparzystej wysokości

Ten post edytował Pawel_W 2.11.2010, 19:59:52
+Quote Post

9 Stron V  « < 2 3 4 5 6 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.12.2025 - 23:34