![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 14 Dołączył: 2.06.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
czyli mam rozumieć że w Linux-ie normalnie to zaskoczy?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%)
|
No pewnie. Uzyj edytora kodu, a nie notatnika. Notepad+, Jedit, eclipse, netbeans etc.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 14 Dołączył: 2.06.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
wprawdzie mówiąc nie ma znaczenia czy jest zapisywane przez notatnik czy przez odpowiedni program. efekt jest taki sam kwadraciki ale za to z \r\n działa bardzo dobrze.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%)
|
Ile razy mamy ci wyjasniac ze Notatnik jest do dupy i nie rozumie co to samo "\n" i ze z "\r\n" sobie poradzi.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
Cytat 13.Rozwiązania należy przesyłać na adres: konkurs@ Macie może pomysł w jakiej formie załączyć plik *.php (w regulaminie nic o tym nie ma)? Goły skrypt ? Spakowany ? A jeżeli tak to czym (zip, 7z, tar.bz )? Ten post edytował ernie242 28.10.2010, 21:26:06 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 145 Pomógł: 18 Dołączył: 11.11.2008 Skąd: Pwo Ostrzeżenie: (0%)
|
Co prawda w "Treści zadania", ale jest. Proszę:
Cytat Warunki formalne jakie musi spełniać program
Program musi być napisany w języku PHP wersja 5.2.6. Kod programu należy umieścić w jednym pliku o nazwie <nick>.php. Nazwa pliku może zawierać jedynie litery (alfabetu łacińskiego), cyfry oraz znaki myślnika – i podkreślenia _. Treść pliku programu musi rozpoczynać się od znacznika otwierającego <?php, znacznik zamykający powinien zostać pominięty. Kod programu należy poprzedzić wypełnionym nagłówkiem: /** * Polcode Code Contest PHP-2010.10 * * Data: RRRR-MM-DD * Nick: * Nazwisko: * Imię: * Data urodzenia: RRRR-MM-DD * e-mail: */ |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Aj, bardzo przepraszam, nie wyraziłem chyba się jasno.
To oczywiście było w treści i mam to, a chodziło mi tylko o samo wysyłanie emaila na podany adres (i formę załącznika), czy też (mam nadzieję) jest to obojętne. Ja bym wolał wysłać maila z załącznikiem 'ernie242.7z' (z ernie242.php) w środku, ale moja ostrożność wynika z tego, że różne rzeczy widziałem (jak choćby odpowiedź: "co to 7z (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ?"). |
|
|
|
|
|
|
|
@ernie242 - konkurs organizuja ludzie, ktorzy sa minimum zaawansowanymi userami komputerow.
ZIPa kazdy otworzy (7z jest raczej mniej popularny). Ja wyslalem jako zwykly zalacznik, plaintext. |
|
|
|
|
|
|
|
@dr_bonzo
Ok, dziękuję za odpowiedź (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
Wiem, że może bawię się w szczegóły ale mam pytanie: Czy po każdym prostokącie,szczególnie chodzi mi tu o ostatni czy po nim również musi być znak "\n" i dodatkowa linia czy tylko "\n". Może jest to szczególe nie wiadomo na jakiej zasadzie będą sprawdzali poprawność wykonania zadania. Bo mogą porównywać pliki swoje z plikami naszymi czy są identyczne i ten jeden enter może przypadkowo wykluczyć z konkursu. Gdyż troszkę w to wątpię czy powiedzmy będą sprawdzać "na piechotę" np. spiralę złożoną z 20 kolumn i 20 wierszy i do tego mającą cyfry od 0-9. Sam to sprawdzałem ale dojechałem do trzeciego okrążenia i się zgubiłem (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Więc w sprawie tego ostatniego prostokąta to maja być dwa("\n" i pusta linia) czy jeden enter("\n") bo w konkursie pisze: Kod Oczekuje się, że program wyświetli trzy składające się z cyfr prostokąty. Każdy
wiersz prostokąta zakończony będzie znakiem nowej linii. Po każdym prostokącie znajdować się będzie jeden dodatkowy znak nowej linii. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 20 Dołączył: 19.08.2007 Skąd: Bryńsk k. Lidzbarka Welskiego (nie mylić z Warmińskim) Ostrzeżenie: (0%)
|
Mam pytanie bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem....
Zakodowany ciąg podany jako parametr trzeba odszyfrować funkcją ROTModFib-X gdzie X to liczba znaków w ciągu? Wiem, że może bawię się w szczegóły ale mam pytanie: Czy po każdym prostokącie,szczególnie chodzi mi tu o ostatni czy po nim również musi być znak "\n" i dodatkowa linia czy tylko "\n". Może jest to szczególe nie wiadomo na jakiej zasadzie będą sprawdzali poprawność wykonania zadania. Bo mogą porównywać pliki swoje z plikami naszymi czy są identyczne i ten jeden enter może przypadkowo wykluczyć z konkursu. Gdyż troszkę w to wątpię czy powiedzmy będą sprawdzać "na piechotę" np. spiralę złożoną z 20 kolumn i 20 wierszy i do tego mającą cyfry od 0-9. Sam to sprawdzałem ale dojechałem do trzeciego okrążenia i się zgubiłem (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Więc w sprawie tego ostatniego prostokąta to maja być dwa("\n" i pusta linia) czy jeden enter("\n") bo w konkursie pisze: Kod Oczekuje się, że program wyświetli trzy składające się z cyfr prostokąty. Każdy wiersz prostokąta zakończony będzie znakiem nowej linii. Po każdym prostokącie znajdować się będzie jeden dodatkowy znak nowej linii. No ja tak to rozumie, że po każdym prostokącie masz dać znak \n żeby te prostokąty były od siebie oddzielone pustą linią |
|
|
|
|
|
|
|
@radziopoke: w zalaczonym cytacie masz precyzyjna odpowiedz na swoje pytania.
|
|
|
|
|
|
|
|
Mam pytanie bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem.... Zakodowany ciąg podany jako parametr trzeba odszyfrować funkcją ROTModFib-X gdzie X to liczba znaków w ciągu? tak w funkcji funkcją ROTModFib-X, X to liczba znaków parametru(ciagu) Ten post edytował radziopoke 30.10.2010, 17:13:32 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 3.03.2008 Skąd: Police Ostrzeżenie: (0%)
|
Czytam tak sobie, te różne wątpliwości ale wciąż nie znalazłem odpowiedzi na jedno pytanie które co jakiś czas się powtarza.
Jak jest kodowany ciąg? Wiemy, że wykorzystuje do tego celu ciąg fibonacciego którego początkiem jest liczba nieparzysta, jednakże nigdzie nie jest napisane że na 100% będzie to ciąg o parzystej długości. więc w jaki sposób należy go zakodować np dla ciagu o parzystej liczbie znaków powiedzmy 42 (fib 41 czy 43 (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ). Jest szansa uzyskania na to odpowiedzi?? Bardzo mi zależy aby jako początkujący programista sprawdzić swoje umiejętności, ale nie chciałbym odpaść na starcie przez taką niejasność. Proszę nie powtarzać argumentów ze wcześniejszych wypowiedzi gdyż żaden mnie nie przekonuje... Nie ma stu procentowej pewności że każdy podany ciąg będzie miał nieparzystą liczbę znaków dla przykładu: Cytat (A1Z7 – parametry występują bezpośrednio po sobie). Również przed i za wszystkimi parametrami znaki wypełniające nie są obowiązkowe. czyli istnieje możliwość że będą zaszyfrowane same dane (8 lub 10 znaków i co należy w takiej sytuacji zrobić) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%)
|
czyli istnieje możliwość że będą zaszyfrowane same dane (8 lub 10 znaków i co należy w takiej sytuacji zrobić) jak to co, rozkodować... (IMG:style_emoticons/default/blinksmiley.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 3.03.2008 Skąd: Police Ostrzeżenie: (0%)
|
proponuje na przyszlosc przeczytac caly post i nie wyciagac pojedynczego zdania z kontekstu (IMG:style_emoticons/default/dry.gif)
Chodzi mi o to z jakiego ciagu fibonacciego skorzystac np dla ciagu o dlugosci 10 bedzie to 9 czy 11, pytanie dotyczy rowniez innych ciągów o parzystych dlugosciach |
|
|
|
|
|
|
|
czyli istnieje możliwość że będą zaszyfrowane same dane (8 lub 10 znaków i co należy w takiej sytuacji zrobić) No pewnie, że mogą być zakodowane same dane oczywiście z poprzedzającymi je odpowiednie litery oznaczające co to mają być za dane np: K14W6A1Z5 (oczywiście to ten rozkodowany ciąg (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) po zakodowaniu wyglądał by tak TJV56JAHW (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ) A co to pytania o długości parzyste ciągu to nic nie wiadomo. Mogę tylko przypuszczać, że podany ciąg będzie miał nieparzystą ilość znaków (gdyż w zadaniu nie zostało ustalone jak ma się zachowywać program z parzystą ilością znaków). |
|
|
|
|
|
|
|
A co to pytania o długości parzyste ciągu to nic nie wiadomo. Mogę tylko przypuszczać, że podany ciąg będzie miał nieparzystą ilość znaków (gdyż w zadaniu nie zostało ustalone jak ma się zachowywać program z parzystą ilością znaków). Przypuszczać to również mogę że nasze skrypty powinny zachowywać się jak przykład kodowania zawarty w zadaniu dla ciagu 4-ro elementowego gdzie wykorzystano fib-3 jednakże czy jest szansa aby się ktoś z góry wypowiedział(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Ten post edytował oizdar 31.10.2010, 17:01:14 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 20 Dołączył: 19.08.2007 Skąd: Bryńsk k. Lidzbarka Welskiego (nie mylić z Warmińskim) Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat Mam pytanie bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem.... Zakodowany ciąg podany jako parametr trzeba odszyfrować funkcją ROTModFib-X gdzie X to liczba znaków w ciągu? tak w funkcji funkcją ROTModFib-X, X to liczba znaków parametru(ciagu) Tutaj już masz odpowiedź. Dla potwierdzenia możesz sobie odkodować ciąg zakodowany w zadaniu kokursowym |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 4.12.2025 - 22:59 |