![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem na Debian 10 z konfiguracją serwera FTP. Niby proste. Niby mnóstwo manuali ale jednak cholernie problem występuje którego nie potrafię przeskoczyć. Dlatego chciałbym pomoc jakieś mądrzejszej głowy. Zacznę od konfiguracji pliku /etc/proftpd/proftpd.conf
Zgodnie z ustawieniami, można dowiedzieć się, że chcę aby nowo tworzone pliki miały użytkownika ftp i grupę ftp (docelowo LOGIN grupa ftp. i katalog /home/LOGIN/ftp/ [takie ustawienie dałem dla użytkownika w ftpd.passwd] - póki co nie działa) Chcę na tą chwilę aby działały rzeczy domyślne Globalne. W trakcie pisania zrobiłem eksperyment: zmieszałem zmienne User Group DirFake DenyGroup z odmiennymi nazwami użytkowników i grup systemowych i po uploadzie plików jest bez zmian, cały czas mam listę taką: Kod drwsrwsrwt 2 ftp ftp 4,0K sie 25 12:21 . drwxr-xr-x 9 root root 4,0K sie 16 14:53 .. -rw-r--r-- 1 daemon ftp 3 sie 25 12:06 1 -rw-r--r-- 1 daemon ftp 3 sie 24 11:58 index.html -rw-r--r-- 1 daemon ftp 594 sie 25 12:14 index.php -rw-r--r-- 1 informatyk ftp 0 sie 25 12:21 listaplikow.txt Ostatni rekord to utworzenie pliku: ls -lah >> /home/listaplikow.txt Po każdej zmianie w .conf restartuje usługę: sudo service proftpd restart Moje pytanie brzmi: Dlaczego ciągle mam użytkownika daemon i dlaczego nie jest to użytkownik z konfiguracji, oraz jak mogę to zmienić aby było poprawnie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uzytkownik który loguje się na ftp musi mieć odzwierciedlenie w kontach w systemie. Dodatkowo ten użytkownik musi być dołączony do grupy w twoim przypadku `ftp`
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak zrobiłem.
Utworzyłem konto `ftp` oraz grupę `ftp`. Dodatkowi użytkownicy którzy mają korzystać, także dodałem do grupy `ftp`. za to `daemon` nie jest w grupie `ftp` nie chcę aby tam był. Moim pytaniem jest, jak mam uruchomić usługę, aby to nie `daemon` był prawodawcą? Może błędem jest `standalone`? Problem rozwiązany, a rozpoczął się na samym początku, zgodnie z tym przykładem ftpasswd --passwd --name=bob --uid=1001 --home=/home/bob --shell=/bin/false W pliku ftpd.passwd był uid = 1 (reprezentujący daemon na debian) i dlatego miałem takiego użytkownika. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.05.2025 - 13:07 |