![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Witam,
mam problem z komputerem. Może najpierw podam jego parametry: Procesor: AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4400+ 2,29GHz Płyta główna: K9AGM3 System: Windows XP HE SP3 Co się dzieje? Otóż podczas pracy komputer czasem (często) sam się wyłącza. Może podam kilka sytuacji, w których się wyłącza: - chwila grania w Enemy Territory (~30 sekund), - podczas kopiowania dłuższego tekstu (powiedzmy w 3 seriach po 5 stron A4) ze strony internetowej do Worda (przy skopiowaniu 3 "serii" do schowka), - podczas skanowania zdjęć (np. podczas określania obszaru skanowania). Po samoczynnym wyłączeniu się przez jakiś czas nie chce się ponownie uruchomić. Startuje ale po chwili (nie zdąży wejść plansza Windowsa) znowu się wyłącza. Trzeba odczekać jakiś czas (~10 minut) i wtedy uruchomi się poprawnie. Wygląda jakby się wyłączał przy "nadmiernym" (kopiowanie tekstu?) wysiłku. Co może być tego przyczyną? Dodam tylko, że płyta główna ma ok. roku, a takie dziwne objawy zaczęły się dziać ok. 3 miesięcy temu. Prosiłbym o jakąkolwiek radę bo od strony technicznej to w komputerach za bardzo nie siedzę. Z góry dzięki za odpowiedź, pion |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
A nie powiedziałeś jaki masz zasilacz. Przetestuj ram czy nie jest uszkodzony.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Temperatury procesora etc posprawdzaj, jak za wysokie to odkurz to swoje pudło, bo założę się że dużo masz w pudle kurzu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 12 Dołączył: 12.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak mówi wookieb - najprawdopodobniej to wina zasilacza lub uszkodzonych kości RAM. Ja sam jakiś czas temu borykałem się z podobnym problemem, myślałem, że może to wina nadmiernej temperatury procesora, ale dopiero zmiana zasilacza wszystko rozwiązała.
![]() EDIT: Z tego co wiem, gdy przegrzewa się procesor, system jest resetowany a nie wyłączany. ![]() Ten post edytował slightyboy 9.08.2009, 11:20:42 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Miałem identyczną sytuację jakiś czas temu, ale niestety nie wiem co było przyczyną. Zjarał mi się i procesor i zasilacz nim zdążyłem cokolwiek z tym zrobić.
Załatw sobie zasilacz, zobacz, czy komputer będzie się nadal wyłączał. Jeśli tak, to sprawdź wiatrak na procku. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
EDIT: Z tego co wiem, gdy przegrzewa się procesor, system jest resetowany a nie wyłączany. ![]() Zależy od producenta, od modelu płyty głównej, procesor daje sygnał że coś jest nie tak -> płyta reaguje. Athlon XP na AsRocku po przegrzaniu się wyłączał na kilka minut, tak że nie reagował na power. A np. Pentium D na MSI wyłączał się, a sec później bez problemu włączyć przyciskiem można było. W moim laptopie wygląda to tak, że system dostaje freeza na kilkanaście/kilkadziesiąt sekund, a potem wraca wszystko do normy. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Odnośnie zasilacza to jest to Chieftec GPS-400AA-101A 400W. Aktualnie nie bardzo mam jak dopaść inny zasilacz w celu próbnego podpięcia go więc zobaczę czy to nie procesor lub pamięć.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Są kalkulatory mocy zasilacza (google), które oszacują jakiej mocy potrzebuje twój zasilacz aby komputer bezproblemowo działał. Trochę wydaje mi się, że teraz 400W to za mało. Polecam jeszcze sprawdzić ram
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- memtest (skoro błedy pojawiają się przy kopiowaniu większych porcji tekstu do schowka)
- odkurzyć, lub wydmuchać (przyda się kompresor ![]() - sprawdzić czy się kręcą wiatraczki - temperatury (bo gry) - sprawdzić napięcia (będzie wiadomo w jakiej kondycji jest zasilacz) To te łatwe czynności ![]() Jeśli pamięć ok, kadłubek wyczyszczony - temperatury. Gdy się przegrzewa, a wiatraki się kręcą proponuję sprawdzić jak przylegają radiatory. Kiedyś stary Athlon 700MHz się grzał, i pomimo, że wiatrak się krecił, niby wszystko ok okazało się, że radiator nie był idealnie płaski, jak go pociągnąłem po papierze ściernym, to ślady zostały tylko na narożnikach. Pół godziny polerowania papierem od grubszego do najdrobniejszego i miałem gładziutką idealnie płaską powierzchnię, trochę pasty termo-przewodzącej. Temp spadła o prawie 20 stopni celcjusza. Przestał się grzać i wieszać. Możesz jeszcze zainstalować Cool'N'Quiet, zobaczysz jak tam to wygląda. Jeśli temperatury będą ok. Zostaje, jak już pisali poprzednicy zasilacz. Btw jaka grafika? 400W przy dzisiejszych platformach zwykle nie wystarcza. A i jeszcze jedno, od kiedy tak się dzieje, i czy zaczęło się tak dziać po jakiś zmianach, od jakiegoś konkretnego momentu? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja stawiam przegrzewany procek choć bardziej chyba na spuchnięte kondensatory.
-------------------- Warsztat: PHPStorm; Zend Server CE; Delphi 2010 Pro
Warsztat: NetBeans; WAMP; Delphi 2010 Pro Work on: coś tam dłubię ;) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 01:35 |