Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Komputer dla programisty
chipoldo

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Co sądzicie, jaki komputer powinien miec programista. Ja chce zainwestowac w asus eee PC 1000H, ale nie jestem pewien czy przekątna ekranu 10 cali będzie wystarczająca, czy nie będę zbytnio nadwyrężał oczu? A może jakis inny sprzęt... ?
Go to the top of the page
+Quote Post
2 Stron V   1 2 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
mike

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Moderator proszony o podłączenie wątku do wątku Humor tongue.gif
~chipoldo równie dobrze mogłeś zapytać czy Ci się będzie dobrze programowało na telefonie bez klawiatury QWERTY tongue.gif
+Quote Post
chipoldo

-----

hehe, fajnie że komuś poprawiłem humor;-) Zapytałem dlatego, że bardzo często podróżuje pociągiem po ok 7 godzin w jedną stronę i mam dużo czasu by kodować. Niestety męczą mnie krótkie żywotnościowo baterie, dlatego zapytałem o opinie czy jest sens bawić się w te klocki smile.gif
+Quote Post
wookieb

Grupa: Moderatorzy

Możesz wziąć normalnego lapka i dokupić do niego porzadka baterię która trzyma sporo czasu.
Natomiast Macbooki trzymają bardzo długo na baterii (około 5h) i to nawet najtańsza wersja która można kupic za "bagatela" ~3500 zł :/ i tutaj cenowo wygrywa pierwsze rozwiązanie.

Ten post edytował wookieb 4.05.2009, 15:12:59

--------------------
+Quote Post
.radex

-----

Programista, mówisz o tematyce stron internetowych?

No przede wszystkim pytanie co chcesz: laptop czy stacjonarkę.

Jeśli laptop to IMHO 10 cali to za mało do wygodnej pracy. Ogólnie na stacjonarce będzie Ci się wygodniej pracowało, no chyba, że będziesz miał laptopa podłączonego do zewnętrznego, większego monitora i myszki. Do webmasterki nie potrzebujesz nie wiadomo jakiej mocy obliczeniowej, ot tyle, żeby przeglądarka i edytor (Eclipse jest w javie i czasem przymuli) jakoś działały. Wiadomo, jeśli ktoś pisze w np. C++ to programy są raczej większe i potrzeba trochę mocy, żeby móc szybko kompilować programy, ale tak to wiesz winksmiley.jpg

W przypadku laptopa najważniejsze to: sensowna rozdzielczość i wygodna klawiatura

Ten post edytował .radex 4.05.2009, 15:15:19

--------------------
blog | Tadam — minutnik do Pomodoro na Maka :)
+Quote Post
kwiateusz

Admin Techniczny

Grupa: Administratorzy

ja to bym sie zaczynał zastanawiac od 13 cali... maja rozdziałke jak 15ki, a sa całkiem poręczne smile.gif do tego jakaś dobra bateria i pojechał, np delle sa całkiem fajne w takich rytach (acz cenowo to roznie)
+Quote Post
Crozin

-----

IMO duża rozdzielczość ekranu jest ważna. No chyba, że lubisz pracować na 20-liniowym fragmencie kodu :| W dodatku najczęściej w IDE masz pootwierane jakieś dodatkowe panele, które również zamują cenne miejsce kodu.
Klawiatura: osobiście nie wyobrażam sobie pracy bez klaw. numerycznej - na szczęście część laptopów taką posiada.
Moc: raczej 4gb RAM nie musisz mieć.
+Quote Post
blooregard

Newsman

Cytat
No przede wszystkim pytanie co chcesz: laptop czy stacjonarkę.

@.radex: Koledze chodzi o sprzęt, na którym będzie mógł popracować w pociągu

Moim zdaniem spokojnie laptop 13-14 cali. W końcu w pociągu masz sporo miejsca (to nie PKS, że kolanami wypychasz oparcie fotela przed Tobą)
Pozostaje kwestia pojemnej baterii (albo od razu zdecydować się na dodatkową, z reguły takie akcesoryjne akumulatory działaja nawet i po 6-8h).

--------------------
Life's simple... You make choices and don't look back...
+Quote Post
Shadowsword

-----

Ja mam Asusa EEE 904HD. Jest tych samych rozmiarów, jest jedynie tańszy, ma mniejszy ekran i inny procesor (podobna wydajność, jednak większy pobór prądu). Klawiatura jest wygodna, a chyba to najważniejsze. Ekran (w moim modelu 8,9') dla mnie wystarcza, wszystko działa dość szybko i sprawnie smile.gif Niestety ekran jest landscape, więc do programowania tak sobie ;/. Ale i tak z czystym sprzętem polecam, bo od czasu zakupu prawie w ogóle nie używam desktopa! Na początku oczy bolały, ale już się zmutowały i nie ma problemu.

Ten post edytował Shadowsword 4.05.2009, 17:36:33

--------------------
+Quote Post
.radex

-----

Cytat(Shadowsword @ 4.05.2009, 18:35:49 ) *
Klawiatura jest wygodna, a chyba to najważniejsze.

Ty chyba sobie żartujesz? Wygodna klawiatura w 9-calowym laptopie? Ja nie wyobrażam sobie pracy na tak małej klawiaturze. Taka na 13-calowym to jeszcze idzie, ale IMHO najlepsza jest mimo wszystko pełnowymiarowa klawiatura.

--------------------
blog | Tadam — minutnik do Pomodoro na Maka :)
+Quote Post
Shadowsword

-----

Tak, wygodna. Mimo, że mam 9 cala jak napisałem jest on w obudowie od 10-cio calowego 1000H/HD. Poza tym ekran jest landscape, więc szerszy. Dlatego klawiatura jest niewiele mniejsza od tej w 15-to calowym toughbooku ojca, nie mówię nic o tym, że touchpada mam większego.

--------------------
+Quote Post
Zyx

-----

Wszystko tu się rozchodzi o to, w jakich warunkach chcesz programować. Dla mnie synonim wygodnej pracy to tylko i wyłącznie komputer stacjonarny, gdzie mam klawiaturę w normalnym miejscu, ekran w normalnym, odpowiednich rozmiarów, siedzę na wygodnym fotelu i jeszcze mam trochę miejsca na pizzę biggrin.gif. Niestety, ale żadna praca na sprzęcie, gdzie albo masz za nisko ekran, albo za wysoko klawiaturę, na dłuższą metę nie może być wygodna, niezależnie od tego, ile bajerów napakuje do niego producent.

Laptopa traktuję jako rozwiązanie mobilne, gdy przez chwilę muszę coś porobić w innym miejscu, a i tak zawsze mam przy sobie myszkę. Zaś gdy jadę na dłużej, w komplecie musi znaleźć się przynajmniej porządna klawiatura.

Jeśli chodzi o podróże pociągiem - nie wiem, jak jest w Intercity, ale według mnie typowy pociąg to średnio ciekawe miejsce do programowania:
- Pracujesz na sprzęcie, o którym z góry wiadomo, że kuleje z ergonomią.
- Niezależnie od tego, jak miękkie fotele będą w wagonie, i tak będziesz siedzieć w nienaturalnej pozycji.
- Kupując małego netbooka, pozycja ta będzie jeszcze bardziej nienaturalna.
- Kupując większy sprzęt, będziesz mieć obciążone nogi, które przy tak długiej podróży po prostu muszą mieć swobodę ruchu i które należy rozprostowywać.
- Będzie Cię w te nogi grzało, co też jest średnio komfortowe (pocenie się).

Nie wiem, co Ci doradzić. Dla mnie szkoda zdrowia dla tych kilku godzin, podczas których i tak się mi ciężko skupić. Jeśli nie chcesz marnować czasu, to możesz zostać miłośnikiem kolejnictwa (wtedy żadna podróż nie będzie nudna, a na każdej większej stacji to aż nie będzie wiadomo, na co się patrzeć smile.gif), albo wziąć sobie jakąś książkę - jakąś prozę dla rozrywki, albo coś branżowego, to się przy okazji czegoś nauczysz. Książka jest dużo lżejsza, łatwiej się z nią rozłożyć i poprzeciągać, nie obciąża nóg...

--------------------
Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0
+Quote Post
mike

-----

Chcesz coś ugrać na czasie spędzonym w podróży? Kup dobrą książkę i się ucz.
+Quote Post
blooregard

Newsman

Cytat
Chcesz coś ugrać na czasie spędzonym w podróży? Kup dobrą książkę i się ucz.

Równie dobrze może zaciągnąc manual PHP i czytać go sobie offline smile.gif
Do tego netbook wystarczy.

--------------------
+Quote Post
blooregard

Newsman

Cytat
A potem sie dziwią że ludzie co raz mnie książek czytaja

Wierz mi, że gdyby wydali manual z php.net jako podręcznik - byłbym pierwszy, który by go kupił smile.gif

Poza tym - średnio w Empiku i na helion.pl zostawiam jakieś 100 PLN miesięcznie smile.gif

--------------------
+Quote Post
mike

-----

Cytat(blooregard @ 4.05.2009, 22:15:46 ) *
Równie dobrze może zaciągnąc manual PHP i czytać go sobie offline smile.gif
Przecież ja nie mam na myśli suchego kodu w książkach ani manuala.
Skoro tyle wydajesz na książki powinieneś wiedzieć, że można się z nich uczyć a nie jakieś głupoty piszesz o drukowanym manualu.
+Quote Post
blooregard

Newsman

Cytat
Skoro tyle wydajesz na książki powinieneś wiedzieć, że można się z nich uczyć a nie jakieś głupoty piszesz o drukowanym manualu.

Nie rozumiem, o co Ci chodzi. Możesz rozwinąc swoją myśl?

--------------------
+Quote Post
mike

-----

Cytat(blooregard @ 5.05.2009, 00:01:58 ) *
Nie rozumiem, o co Ci chodzi. Możesz rozwinąc swoją myśl?
Zasugerowałem, że zamiast kodować w wątpliwych warunkach lepiej jest się uczyć.
A Ty przyrównałeś to do czytania suchego manuala. Głupota.
+Quote Post
Zyx

-----

Czytanie dłuższej partii tekstu na ekranie jest nie tylko bardziej niewygodne, ale i dużo bardziej dekoncentrujące, niż w przypadku materiałów papierowych. Dlatego m.in. od pewnego już czasu udostępniam wszystkie kolejne artykuły w wersji PDF...

Ten post edytował Zyx 5.05.2009, 10:23:58

--------------------
Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0
+Quote Post
kamil4u

-----

Jak masz pieniądze możesz zainwestować e-paper(nie wiem czy w Polsce już jest(na Allegro nie było 2 tygodnie temu)):
a) nie męczy oczu
B ) lekki
c) możesz zabrać ze sobą tyle książek ile dusza zabraknie i różnotematyczne smile.gif
d) możesz zawsze zrobić sobie notatkę, jak Ci przyjdzie genialny pomysł

e) Jedyna wada to 'ładowanie' się stron, które zajmuje aż 0,5s (tak 'aż', bo podobno przy szukaniu czegoś to trochę denerwuje)

--EDIT--
Aha, żeby nie było wątpliwości sam e-paper trzymałem w rękach około 30s smile.gif - ale przeczytałem dość obszerny artykuł na temat tego urządzenia (m.in. jak to działa) i spodobała mi się ta zabawka smile.gif

Ten post edytował kamil4u 5.05.2009, 11:52:17

--------------------
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 16:21