![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 1 Dołączył: 28.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pewien pomysł i chcę Was zapytać o radę. Zastanawiam się nad stworzeniem aplikacji do generowania np. sklepów internetowych. Aplikacja miałaby działać w ten sposób: ustalam określone reguły, następnie uruchamiam "kompilację" i po chwili uzyskuję zoptymalizowany kod PHP gotowy do pracy. Przy każdej zmianie reguł musiał bym ponownie "skompilować" moją aplikację.
Co myślicie o tym pomyśle? Może lepszym rozwiązanie byłoby po prostu interpretowanie plików konfiguracyjnych, przy każdym wywołaniu określonej podstrony? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co rozumiesz poprzez "ustalamy określone reguły" ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 19 Dołączył: 4.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co rozumiesz poprzez "ustalamy określone reguły" ? Wydaje mi się, że chodzi o funkcje, jakie miały by się znaleźć w aplikacji. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Cię, ale chodzi o coś w stylu instalatorów skryptów, jak np. phpbb na fora.pl? Jeśli tak, to wydaje mi się, że drugi sposób jest jednak lepszy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czemu nie, takie narzędzie z pewnością znacznie ułatwiłoby tworzenie paczki z gotowym produktem. Tylko czy masz odpowiednie umiejętności, żeby taką aplikację napisać (mówię o "normalnej" aplikacji okienkowej, chyba, że chcesz ten "kompilator" też napisać w PHP)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czemu nie, takie narzędzie z pewnością znacznie ułatwiłoby tworzenie paczki z gotowym produktem. http://pl2.php.net/pharhttp://forum.php.pl/index.php?showtopic=103107 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Tzn. można wszystko jeszcze (PHAR bądź co bądź - nie jest jeszcze wszędzie dostępny) wykorzystać GZIP i z funkcji zwanej __halt_compiler, która przerywa parsowanie pliku. Wówczas instalka zawiera się w jednym jedynym zbiorze, z którego wyłuskujesz dane - mniej więcej - postaci:
Zresztą, w manualu jest pięknie pokazane, jak wyciągać dane w ten sposób. :] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 15:04 |