![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 6.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam pewien problem, otóż czy wpisuję poprawne hasło czy nie, za każdym razem otrzymuję komunikat o błędzie.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem problemu należy szukać w lini jedeneastej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 6.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wykonuje się jedno błędne zapytanie ->
Cytat SELECT `user`.* FROM `users` AS `user` WHERE `user`.`id` = 'Tester' LIMIT 1 (1)
Ten post edytował Pytajka 26.04.2012, 20:53:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://jdstraughan.com/post/auth-module-fo...sing-orm-driver
To wprawdzie dla 3.1 no ale ten moduł się nie zmienił w wersji 3.2 |
|
|
![]()
|
|
http://jdstraughan.com/post/auth-module-fo...sing-orm-driver To wprawdzie dla 3.1 no ale ten moduł się nie zmienił w wersji 3.2 Zapoznałem się już z tym wcześniej, wszystko wygląda jak u mnie, a jednak nie dział i z tego co widzę to właśnie błędne zapytanie. Nie mam pomysłu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 203 Pomógł: 55 Dołączył: 23.11.2008 Skąd: UKF Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wklej config autha jaki uzywasz.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 203 Pomógł: 55 Dołączył: 23.11.2008 Skąd: UKF Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Config wyglada OK. Ale widze inny błąd:
Zrób może tak:
Nie testowane! ale powinno działać. Po drugie nie ustawiaj sobie errora od razu w templatce. Użyj np:
i nie musisz wstawiać takich kwiatków jak:
W widoku potem wystarczy:
Ten post edytował lukasz_os 26.04.2012, 21:28:44 |
|
|
![]()
|
|
To co mi podałeś to to samo co mam aktualnie, tylko w gorszej wersji.
|
|
|
![]()
|
|
Funkcja login zwraca true lub false w zależności od tego czy użytkownik się zalogował bądź nie więc sprawdzanie auth->logged_in jest w tym miejscu zbędne. Poza tym trzymanie instancji Auth w kontrolerze mija się z ideą singletonu gdyż jest on dostępny globalnie i w każdej chwili mozesz się do niego odnieść. Więc nie sądzę abym to, co napisałem, było gorszą wersją.
Widze że do metody login podajesz hashowane hasło - po co? Bo tak jest napisane w tutorialu? Tak się składa że metoda login w Auth automatycznie hashuje hasło i nie musisz podawać hasha do niej. Chyba że masz coś zepsute przy wprowadzaniu danych do bazy. Tego już niestety nie wiem. |
|
|
![]()
|
|
Funkcja login zwraca true lub false w zależności od tego czy użytkownik się zalogował bądź nie więc sprawdzanie auth->logged_in jest w tym miejscu zbędne. Poza tym trzymanie instancji Auth w kontrolerze mija się z ideą singletonu gdyż jest on dostępny globalnie i w każdej chwili mozesz się do niego odnieść. Więc nie sądzę abym to, co napisałem, było gorszą wersją. Widze że do metody login podajesz hashowane hasło - po co? Bo tak jest napisane w tutorialu? Tak się składa że metoda login w Auth automatycznie hashuje hasło i nie musisz podawać hasha do niej. Chyba że masz coś zepsute przy wprowadzaniu danych do bazy. Tego już niestety nie wiem. Skorzystam z tym porad, jednak nadal nie wiem jak rozwiązać problem z logowaniem. |
|
|
![]()
|
|
Otwórz sobie IDE i zobacz co się dzije w tej metodzie i zobacz dlaczego akurat takie zapytanie się wykonuje. Gdzieś jakiś warunek nie jest spełniony.
|
|
|
![]()
|
|
1. Wypisz sobie na ekran: Auth::instance()->hash_password('$password') i porównaj z tym w bazie.
2. Do funkcji login podawaj przesyłane formularzem dane - nic z nimi nie rób a szczególnie:
3. Może schemat bazy danych masz z wcześniejszych wersji - pole password musi mieć 64 znaki. |
|
|
![]()
|
|
Otwórz sobie IDE i zobacz co się dzije w tej metodzie i zobacz dlaczego akurat takie zapytanie się wykonuje. Gdzieś jakiś warunek nie jest spełniony. Czytałem dokumentację, tutoriale, niby powinno być okej, a cholera no nie jest. 2. Do funkcji login podawaj przesyłane formularzem dane - nic z nimi nie rób a szczególnie:
Jak zmienię na $_POST['login'], to otrzymuję komunikat, że brakuje metody o_O Cytat ErrorException [ Fatal Error ]: Call to undefined method Model_User::unique_key()
MODPATH/orm/classes/kohana/auth/orm.php [ 76 ] 71 { 72 $username = $user; 73 74 // Load the user 75 $user = ORM::factory('user'); 76 $user->where($user->unique_key($username), '=', $username)->find(); 77 } 78 79 if (is_string($password)) 80 { 81 // Create a hashed password Ten post edytował Pytajka 26.04.2012, 22:01:27 |
|
|
![]()
|
|
Wklej klasę Model_User
|
|
|
![]()
|
|
Dziedziczy po standardowej klasie ORM.
|
|
|
![]()
|
|
Stwórz takie dwie klasy:
|
|
|
![]()
|
|
Cytat ErrorException [ Notice ]: Undefined index: roles
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:38 |