![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzę stronę kodowaną w UTF-8 (obsługuje znaki z całego świata). Dlatego musimy kodować znaki w adresie URL za pomocą funkcji urlencode() (żeby polskie czy rosyjskie krzaczki były dobrze kodowane).
Problem pojawił się gdy otwieram okienko i w javieScrpit pobieram dane z formularza okienka opener - wiadomo w formularzu moga pojawić się rosyjskie krzaczki. Sęk w tym, że ja pobieram te dane i wysyłam je do adresu openera i tym sposobem w adresie openera pojawiaja sie rosyjskie krzaczki... Czy javascript ma jkiś odpowiednik funkcji urlencode() ![]() Czy też może idzie tak skonfigurować apache'a żeby domyślnie te adresy konwertował ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 636 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(piernik) Czy javascript ma jkiś odpowiednik funkcji urlencode() ![]() Sprawdz funkcje escape i unescape, ale nie wiem jak to sie bedzie zachowywac dla ruskich krzaczkow, wiec niczego nie obiecuje ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Funkcja escape()
Funcja zwraca heksadecymalny zapis łańcucha znaków w zmiennej kodowany w ISO-8859-1. Myślę, że to nie spełni oczekiwań bo my kodujemy w UTF-8 który ma więcej znaków. Może jednak rozwiązanie serwerowe jest konieczne, tylko czy takie istnieje?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 636 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znalazlem
![]() Cytat encodeURI - Computes a new version of a complete URI replacing each instance of certain characters with escape sequences representing the UTF-8 encoding of the characters. Cytat Zaszła ważna zmiana dla programistów JavaScript - funkcje escape()
i unescape() są obecnie zgodne ze standardem ECMAScript-262 (bug 44272). Oznacza to, że nie nadają się one do manipulacji adresami URL. Zamiast tego należy korzystać z funkcji encodeURI(), decodeURI(), encodeURIComponent() i decodeURIComponent(). |
|
|
![]()
|
|
ok - dzięki serdeczne - powinno zadziałać...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.05.2025 - 06:37 |