Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

586 Stron V  « < 497 498 499 500 501 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Jeden Wielki OffTopick, jeśli masz pisać na temat, nie wchodź!
Evinek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jak ja zobaczyłem te zadanie to na początku myśli: "Co to k* jest?!". Punkty, trójkąty - nic nie kumałem.
Gdy potem skumałem, że właśnie odległość pomiędzy punktami jest potrzebna to już z górki było.
Akurat głupotę zrobiłem bo we wzorze na odległość pierwiastkowałem, a potem potęgowałem do pitagorasa przez co miałem liczby zmiennoprzecinkowe. Dlatego pokazywało mi mniej trójkątów niż ich było.
No bo liczba 19.9999999 to nie to samo co 20.0000111 (oczywiście coś podobnego wyszło, nie pamiętam dokładnie).

Moje rozwiązanie: http://pastebin.com/jmC6KqAr

W tym roku matura więc mam jakieś zajęcia dodatkowe w szkole oraz sam w domu robię maturę z infy z zeszłych lat. Dziś skończyłem pierwszą część z rozszerzonej informatyki 2014 i mam 12/20 pkt. Nie jest jakoś super, ale tragedii nie ma.
Go to the top of the page
+Quote Post
O$iek

Grupa: Nieautoryzowani

-----

Powiedz mi teraz dlaczego się tak katujesz? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Właśnie się dowiedziałem, że nie zaliczyłem egzaminu z informatyki. Toż to ku*** nieprawdopodobne... Pewnie nie wiedziałem z którym systemem pojawił się system FAT ^^
+Quote Post
Evinek

-----

Nie katuje się. Po prostu chce zdać dobrze infe bo idę na studia, gdzie progi są wysokie.
A gdybym się katował to bym uczył się matmy i polaka jeszcze teraz. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
+Quote Post
aniolekx

-----

Cytat(O$iek @ 3.02.2015, 23:04:12 ) *
Powiedz mi teraz dlaczego się tak katujesz? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Właśnie się dowiedziałem, że nie zaliczyłem egzaminu z informatyki. Toż to ku*** nieprawdopodobne... Pewnie nie wiedziałem z którym systemem pojawił się system FAT ^^

pewnie każdy pracodawca dorzuca extra tysiaka za taka wiedzę (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
redeemer

-----

Cytat(Evinek @ 3.02.2015, 16:36:35 ) *
Treść
http://pastebin.com/tbFNsQD8

Dane (punkty.txt)
http://pastebin.com/X6Bi5fCi

Potrenujcie sobie mózgi. Próbna matura z informatyki rozszerzonej. Jest 2,5 h na 3 zadania, a to jedno z nich. Jestem ciekaw czy ktoś to zrobi w czasie około godziny - czyli czas, który pozwoli skończyć wam jeszcze dwa kolejne zadania (Access oraz Excel). Mi się udało w około 2h. Ktoś chętny?
Łatwe, nawet nie ma limitu czasowego dla rozwiązania (czy jest?) :-) Urozmaiciłbym to jeszcze że musimy znaleźć największą możliwą ilość trójkątów prostokątnych (jeden punkt może należeć tylko do 1 trójkąta).

Jak chcecie potrenować mózgi/wiedzę algorytmiczną to polecam zadania np. z http://www.oi.edu.pl/ oraz tzw. "biblię"/cormena czyli http://ksiegarnia.pwn.pl/produkt/155839/wp...algorytmow.html

Może się wam wydawać, że jest to wiedza w większości "nadprogramowa" (większość "magii" dzieje się pod spodem), jednak jeśli interesujemy się IT i nie jesteśmy/nie chcemy być tylko zwykłym "klepaczem" to warto kojarzyć podstawowe struktury danych jak i algorytmy na nich działające. A może akurat ktoś tutaj ma ochote zostać "IT ninja" i pisać schedulery do kernela czy poprawić implementację drzew B+ w MySQL (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) "Prawdziwa informatyka" to właśnie algorytmy.

PS. W C/C++ do potęgowania jest funkcja pow() z math.h

Ten post edytował redeemer 4.02.2015, 11:42:57
+Quote Post
Posio

-----

Jak tam wasze internety ?
http://www.speedtest.net/result/4115457808.png
+Quote Post
solificati

-----

Cytat(redeemer @ 4.02.2015, 11:42:22 ) *
Jak chcecie potrenować mózgi/wiedzę algorytmiczną to polecam [...] tzw. "biblię"/cormena czyli http://ksiegarnia.pwn.pl/produkt/155839/wp...algorytmow.html

Myślałem, że biblia to TAOP Knutha (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Bardziej dokładna analiza algorytmów. Jak jesteśmy przy bazach danych to sortowania zewnętrzne to podstawa, a tego chyba u Cormena nie było. Można by powiedzieć, że Cormen to BFS, Knuth DFS. No i jeszcze zostaje biblia optymalizacji kombinatorycznej - Schrijver.
+Quote Post
kubbe

-----

Cytat(Posio @ 4.02.2015, 12:24:56 ) *

Jak zwykle cieniutko...
(IMG:http://www.speedtest.net/result/4098684430.png)

Ten post edytował kubbe 4.02.2015, 14:20:20
+Quote Post
redeemer

-----

Cytat(solificati @ 4.02.2015, 12:57:12 ) *
Myślałem, że biblia to TAOP Knutha (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Bardziej dokładna analiza algorytmów.
*TAOCP

Za "moich czasów" kiedy próbowałem sił w OI (czyt. sdi dzielone na 7-8 komputerów) to wśród rówieśników, na ircu czy nawet na "wyjazdówce" na kolejny etap tak mówiono na Cormena właśnie. Dodatkowo moje wydanie dosłownie wygląda jak biblia :-)

Jak jesteśmy przy bazach danych to sortowania zewnętrzne to podstawa, a tego chyba u Cormena nie było. Można by powiedzieć, że Cormen to BFS, Knuth DFS.
Dobrze to zrozumiałem, że uważasz że DFS > BFS? Sortowanie zewnętrzne to grupa algorytmów, należy do nich m.in. merge sort (był/jest w Cormenie).

No i jeszcze zostaje biblia optymalizacji kombinatorycznej - Schrijver.
Tego nie znam.
+Quote Post
solificati

-----

Cytat(redeemer @ 4.02.2015, 14:30:29 ) *
Dobrze to zrozumiałem, że uważasz że DFS > BFS?

Chodziło mi o to, że Knuth jest dokładniejszy (głebięj wchodzi w temat, deep) a Cormen opisuje więcej tematów (szerzej opisuje, breadth)

Cytat
Sortowanie zewnętrzne to grupa algorytmów, należy do nich m.in. merge sort (był/jest w Cormenie).

Jeśli mnie pamięć nie myli to merge sort w Cormenie nie jest dokładnie opisany w kontekście sortowania zawnętrznego (może zostać tak użyty). W ogólnie nie pamiętam tego tematu za bardzo z Cormena. Chodzi głównie o analizę tego ile danych z nośnika zewnętrznego może być jednocześnie w pamięci i jaki to ma wpływ na wydajność algorytmu. W bazach danych często całe dane nie mieszczą się do RAMu.

A Schrijvera polecam.
+Quote Post
Pyton_000

-----

No i mamy oficjalnie Laravel 5 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
Croness

-----

Zmieniam temat. Studiuję dietetykę, a rząd chce wprowadzić nową specjalizację lekarską 'obesitologia', co by mogli grubych ludzi leczyć. Ciekawe, kogo wtedy ja będę leczyć? Ech, jak żyć?
+Quote Post
Pyton_000

-----

Trzeba było studiować Informatykę ;P
+Quote Post
pedro84

Grupa: Nieautoryzowani

-----

Studiować trochę mniej egzotyczne i niepotrzebne kierunki.
+Quote Post
mic327

-----

Naprawdę na egzamin powinno się iść w garniturze? Czy to raczej tylko dla snobów? (IMG:style_emoticons/default/dry.gif)
Nie wystarczy po prostu wyjściowy dres? (IMG:style_emoticons/default/ohmy.gif)
+Quote Post
Pyton_000

-----

Pamiętam jak na egzamin przyszedł chłopaczyna w spodenkach i klapkach, dostał "wiadrem" w łepetynę, i zdał na 4 poprawce (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
sazian

-----

a ja pamiętam jak jeden wykładowca powiedział do pewnego studenta "to ja specjalnie rano wcześniej wstawałem żeby koszule wyprasować, a Pan do mnie w majtkach przychodzi ?"

garnitur nie jest wymagany ale dres to jednak przesada (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
peter13135

-----

Zależy od wykładowcy. Wiele osób chodzi w ciemnych jeansach + koszula w stonowanych kolorach, albo jakaś czarna bluza.
+Quote Post
Pyton_000

-----

Ja nie mam nic przeciwko w ubraniach które wyglądają przyzwoicie, ale w dresie z paskiem i kapturem to chyba nie koniecznie. Tak to można na nożną się wybrać. Po ubiorze widać jak student podchodzi do sprawy (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
mic327

-----

Cytat
ale w dresie z paskiem i kapturem to chyba nie koniecznie.

Cytat
garnitur nie jest wymagany ale dres to jednak przesada smile.gif

A co jeśli dres nie będzie miał pasków i kaptura? Przejdzie? (IMG:style_emoticons/default/tiredsmiley.gif)

No dobra. Tak na poważnie. Warto zakładać marynarę? Czy obojętnie? Głupio byłoby przyjść samemu bez. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post

586 Stron V  « < 497 498 499 500 501 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.06.2026 - 16:38