![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 280 Pomógł: 46 Dołączył: 23.03.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jak ja zobaczyłem te zadanie to na początku myśli: "Co to k* jest?!". Punkty, trójkąty - nic nie kumałem.
Gdy potem skumałem, że właśnie odległość pomiędzy punktami jest potrzebna to już z górki było. Akurat głupotę zrobiłem bo we wzorze na odległość pierwiastkowałem, a potem potęgowałem do pitagorasa przez co miałem liczby zmiennoprzecinkowe. Dlatego pokazywało mi mniej trójkątów niż ich było. No bo liczba 19.9999999 to nie to samo co 20.0000111 (oczywiście coś podobnego wyszło, nie pamiętam dokładnie). Moje rozwiązanie: http://pastebin.com/jmC6KqAr W tym roku matura więc mam jakieś zajęcia dodatkowe w szkole oraz sam w domu robię maturę z infy z zeszłych lat. Dziś skończyłem pierwszą część z rozszerzonej informatyki 2014 i mam 12/20 pkt. Nie jest jakoś super, ale tragedii nie ma. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 45 Pomógł: 16 Dołączył: 28.02.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Powiedz mi teraz dlaczego się tak katujesz? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Właśnie się dowiedziałem, że nie zaliczyłem egzaminu z informatyki. Toż to ku*** nieprawdopodobne... Pewnie nie wiedziałem z którym systemem pojawił się system FAT ^^ |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 280 Pomógł: 46 Dołączył: 23.03.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Nie katuje się. Po prostu chce zdać dobrze infe bo idę na studia, gdzie progi są wysokie.
A gdybym się katował to bym uczył się matmy i polaka jeszcze teraz. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 46 Dołączył: 31.07.2009 Skąd: A Ostrzeżenie: (0%)
|
Powiedz mi teraz dlaczego się tak katujesz? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Właśnie się dowiedziałem, że nie zaliczyłem egzaminu z informatyki. Toż to ku*** nieprawdopodobne... Pewnie nie wiedziałem z którym systemem pojawił się system FAT ^^ pewnie każdy pracodawca dorzuca extra tysiaka za taka wiedzę (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Treść Łatwe, nawet nie ma limitu czasowego dla rozwiązania (czy jest?) :-) Urozmaiciłbym to jeszcze że musimy znaleźć największą możliwą ilość trójkątów prostokątnych (jeden punkt może należeć tylko do 1 trójkąta).http://pastebin.com/tbFNsQD8 Dane (punkty.txt) http://pastebin.com/X6Bi5fCi Potrenujcie sobie mózgi. Próbna matura z informatyki rozszerzonej. Jest 2,5 h na 3 zadania, a to jedno z nich. Jestem ciekaw czy ktoś to zrobi w czasie około godziny - czyli czas, który pozwoli skończyć wam jeszcze dwa kolejne zadania (Access oraz Excel). Mi się udało w około 2h. Ktoś chętny? Jak chcecie potrenować mózgi/wiedzę algorytmiczną to polecam zadania np. z http://www.oi.edu.pl/ oraz tzw. "biblię"/cormena czyli http://ksiegarnia.pwn.pl/produkt/155839/wp...algorytmow.html Może się wam wydawać, że jest to wiedza w większości "nadprogramowa" (większość "magii" dzieje się pod spodem), jednak jeśli interesujemy się IT i nie jesteśmy/nie chcemy być tylko zwykłym "klepaczem" to warto kojarzyć podstawowe struktury danych jak i algorytmy na nich działające. A może akurat ktoś tutaj ma ochote zostać "IT ninja" i pisać schedulery do kernela czy poprawić implementację drzew B+ w MySQL (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) "Prawdziwa informatyka" to właśnie algorytmy. PS. W C/C++ do potęgowania jest funkcja pow() z math.h Ten post edytował redeemer 4.02.2015, 11:42:57 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 417 Pomógł: 44 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jak tam wasze internety ?
http://www.speedtest.net/result/4115457808.png |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 10 Dołączył: 17.03.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jak chcecie potrenować mózgi/wiedzę algorytmiczną to polecam [...] tzw. "biblię"/cormena czyli http://ksiegarnia.pwn.pl/produkt/155839/wp...algorytmow.html Myślałem, że biblia to TAOP Knutha (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Bardziej dokładna analiza algorytmów. Jak jesteśmy przy bazach danych to sortowania zewnętrzne to podstawa, a tego chyba u Cormena nie było. Można by powiedzieć, że Cormen to BFS, Knuth DFS. No i jeszcze zostaje biblia optymalizacji kombinatorycznej - Schrijver. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2015 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jak tam wasze internety ? http://www.speedtest.net/result/4115457808.png Jak zwykle cieniutko... (IMG:http://www.speedtest.net/result/4098684430.png) Ten post edytował kubbe 4.02.2015, 14:20:20 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Myślałem, że biblia to TAOP Knutha (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Bardziej dokładna analiza algorytmów. *TAOCPZa "moich czasów" kiedy próbowałem sił w OI (czyt. sdi dzielone na 7-8 komputerów) to wśród rówieśników, na ircu czy nawet na "wyjazdówce" na kolejny etap tak mówiono na Cormena właśnie. Dodatkowo moje wydanie dosłownie wygląda jak biblia :-) Jak jesteśmy przy bazach danych to sortowania zewnętrzne to podstawa, a tego chyba u Cormena nie było. Można by powiedzieć, że Cormen to BFS, Knuth DFS. Dobrze to zrozumiałem, że uważasz że DFS > BFS? Sortowanie zewnętrzne to grupa algorytmów, należy do nich m.in. merge sort (był/jest w Cormenie).No i jeszcze zostaje biblia optymalizacji kombinatorycznej - Schrijver. Tego nie znam.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 10 Dołączył: 17.03.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Dobrze to zrozumiałem, że uważasz że DFS > BFS? Chodziło mi o to, że Knuth jest dokładniejszy (głebięj wchodzi w temat, deep) a Cormen opisuje więcej tematów (szerzej opisuje, breadth) Cytat Sortowanie zewnętrzne to grupa algorytmów, należy do nich m.in. merge sort (był/jest w Cormenie). Jeśli mnie pamięć nie myli to merge sort w Cormenie nie jest dokładnie opisany w kontekście sortowania zawnętrznego (może zostać tak użyty). W ogólnie nie pamiętam tego tematu za bardzo z Cormena. Chodzi głównie o analizę tego ile danych z nośnika zewnętrznego może być jednocześnie w pamięci i jaki to ma wpływ na wydajność algorytmu. W bazach danych często całe dane nie mieszczą się do RAMu. A Schrijvera polecam. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
No i mamy oficjalnie Laravel 5 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2015 Ostrzeżenie: (0%)
|
Zmieniam temat. Studiuję dietetykę, a rząd chce wprowadzić nową specjalizację lekarską 'obesitologia', co by mogli grubych ludzi leczyć. Ciekawe, kogo wtedy ja będę leczyć? Ech, jak żyć?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
Trzeba było studiować Informatykę ;P
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Studiować trochę mniej egzotyczne i niepotrzebne kierunki.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Naprawdę na egzamin powinno się iść w garniturze? Czy to raczej tylko dla snobów? (IMG:style_emoticons/default/dry.gif)
Nie wystarczy po prostu wyjściowy dres? (IMG:style_emoticons/default/ohmy.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
Pamiętam jak na egzamin przyszedł chłopaczyna w spodenkach i klapkach, dostał "wiadrem" w łepetynę, i zdał na 4 poprawce (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%)
|
a ja pamiętam jak jeden wykładowca powiedział do pewnego studenta "to ja specjalnie rano wcześniej wstawałem żeby koszule wyprasować, a Pan do mnie w majtkach przychodzi ?"
garnitur nie jest wymagany ale dres to jednak przesada (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Zależy od wykładowcy. Wiele osób chodzi w ciemnych jeansach + koszula w stonowanych kolorach, albo jakaś czarna bluza.
|
|
|
|
|
|
|
|
Ja nie mam nic przeciwko w ubraniach które wyglądają przyzwoicie, ale w dresie z paskiem i kapturem to chyba nie koniecznie. Tak to można na nożną się wybrać. Po ubiorze widać jak student podchodzi do sprawy (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat ale w dresie z paskiem i kapturem to chyba nie koniecznie. Cytat garnitur nie jest wymagany ale dres to jednak przesada smile.gif A co jeśli dres nie będzie miał pasków i kaptura? Przejdzie? (IMG:style_emoticons/default/tiredsmiley.gif) No dobra. Tak na poważnie. Warto zakładać marynarę? Czy obojętnie? Głupio byłoby przyjść samemu bez. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 15.06.2026 - 16:38 |