Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

586 Stron V  « < 459 460 461 462 463 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Jeden Wielki OffTopick, jeśli masz pisać na temat, nie wchodź!
pedro84

Grupa: Nieautoryzowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

@memory zdecydowanie większą są programiści bez zdolności analitycznego czy logicznego myślenia, a jakimś cudem zdarzają się tacy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post
solificati

Grupa: Zarejestrowani

-----

Cytat(memory @ 16.06.2014, 11:13:47 ) *
Programista bez znajomości matematyki i fizyki to dla mnie jakaś abstrakcja

Znajomość zjawiska tunelowego jest bardzo ważna w codziennej pracy programisty.
+Quote Post
Turson

-----

Cytat(memory @ 16.06.2014, 11:13:47 ) *
Programista bez znajomości matematyki i fizyki to dla mnie jakaś abstrakcja

Umiejętność logicznego myślenia - tak, zgadzam się, ale ciężko pojąć fizykę jeżeli w liceum jedyne co się miało, to informacje teoretyczne o planetach (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
r4xz

-----

Za tydzień egzamin z fizyki... troche pachnie wrześniem, ale będę walczył o godne wakacje! (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
+Quote Post
O$iek

Grupa: Nieautoryzowani

-----

Iść na studia techniczne i się dziwić, że jest matma i fizyka lel
+Quote Post
r4xz

-----

Cytat(O$iek @ 17.06.2014, 15:22:03 ) *
Iść na studia techniczne i się dziwić, że jest matma i fizyka lel

W moim przypadku akurat o nastawieniu do tego przedmiotu decyduje bardziej prowadzący - straszna medna, ma ogromną radochę z uwalania studentów, a tłumaczyć kompletnie nie potrafi (wręcz mam wrażenie, że specjalnie mówi tak, aby nikt go nie zrozumiał).

Dojść podobną sytuację miałem z przedmiotu "Wytwarzanie aplikacji internetowych"... a spodziewał się, że będzie to dla mnie jeden z najprzyjemniejszych przedmiotów.
+Quote Post
Spawnm

Grupa: Moderatorzy

Widział ktoś fizyka który umie uczyć? O jednorożcach czy yeti jeszcze się słyszy, ale aby fizyk umiał czegoś nauczyć to jeszcze się nie spotkałem...
+Quote Post
johny_s

-----

No są 2 grupy ludzi pracujących na uczelniach - pasjonaci i Ci którzy byli tak kiepscy żeby znaleźć inną pracę i zostali uczyć
+Quote Post
Posio

-----

Cytat(Spawnm @ 17.06.2014, 21:44:39 ) *
Widział ktoś fizyka który umie uczyć? O jednorożcach czy yeti jeszcze się słyszy, ale aby fizyk umiał czegoś nauczyć to jeszcze się nie spotkałem...

Ojjj, przepraszam, ale ja nawet z takim zajęcia miałem. Część ludzi z fizyki była całkiem zielona i nie zdawała sobie sprawy co i jak się dzieje, lecz dość leciwego już profesorka to jakoś nie ruszało i twierdził "jeśli bedziecie chcieli to sie nacuzycie, jesli nie, to będziecie głupi, ale to wasz wybór". Potrafił wszystko wytłumaczyć metodą od ogółu do szczegółu. "Wie Pan jak działa lodówka?", "A wie Pan jak to się dzieje że ...". Moim zdaniem bardzo fajna metoda, bo ludzie którzy nie mieli o podstawowych zjawiskach pojęcia, dowiedzieli się aż nad to + to, że nie doprowadził do sytuacji, że uczyliśmy się bo musieliśmy. Każdy zwyczajnie chciał wiedzieć jak to się dzieje... Normalnych ludzi nie trzeba nawet zachęcać, wystarczy pokazać drogę, i nie zniechęcać - to jest moje zdanie. W kazdym razie, fizyk który prowadził laboratoria to kompletny frajer którego nikt nie cierpiał, nikt nie wiedział nawet co wymagał i upier*olił 3/4 roku.
+Quote Post
Pyton_000

-----

Studia to najpiękniejsze lata mojego życia choć na uczelni było ciężko to i tak dobrze (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Studia zaoczne w założeniu mają Cię tylko naprowadzić, a resztę musisz sobie sam działać.
+Quote Post
solificati

-----

Cytat(johny_s @ 17.06.2014, 21:58:00 ) *
No są 2 grupy ludzi pracujących na uczelniach - pasjonaci i Ci którzy byli tak kiepscy żeby znaleźć inną pracę i zostali uczyć

To tak jak z programistami ... i z fryzjerami ... i chyba ze wszystkimi zawodami.
+Quote Post
nmts

-----

Łącze się z pewną domeną poprawnie, ale powiedzmy, że zgwałce kilka razy F5 po czym strona zwraca poniższą treść:

This IP has been banned
<!--NASZE IP-->
<!--a27-->

Odpowiedź jest wysyłana z kanadyjskiego IP (mimo, że przed tym komunikatem odpowiedzi były wysyłane z poprawnego IP).

O co chodzi? (IMG:style_emoticons/default/ohmy.gif)

Ten post edytował nmts 18.06.2014, 12:39:59
+Quote Post
MatKus

-----

Cytat(nmts @ 18.06.2014, 13:38:54 ) *
Łącze się z pewną domeną poprawnie, ale powiedzmy, że zgwałce kilka razy F5 po czym strona zwraca poniższą treść:

This IP has been banned
<!--NASZE IP-->
<!--a27-->

Odpowiedź jest wysyłana z kanadyjskiego IP (mimo, że przed tym komunikatem odpowiedzi były wysyłane z poprawnego IP).

O co chodzi? (IMG:style_emoticons/default/ohmy.gif)

Pewnie korzystają z jakiejś zewnętrznej firmy do sprawdzania, zy nie spamujesz ich serwera.
Gdzieś jeszcze w czasie studiów kiedyś widziałem takie rozwiązanie, że przy każdym odświeżeniu strony skrypt łączył się z jakimś zewnętrznym serwerem i tam było sprawdzane, czy nie spamujesz, a jeśli tak, to cię blokowało od razu na wszystkich stronach korzystających z tego skryptu. Pewnie powodowało to dodatkowe zamulanie strony, a akademik na tych stronach zawsze był zablokowany, więc ja miałem być tym, który to wyłączy, ale tak to działało wówczas.
+Quote Post
fizzlebubble

-----

To się nazywa cloudflare.
+Quote Post
redeemer

-----

Cytat(fizzlebubble @ 18.06.2014, 14:06:41 ) *
To się nazywa cloudflare.
Cloudflare to jeden z przykładów takich firm, rozwiązań jest znacznie więcej.
+Quote Post
nmts

-----

Ja korzystam cloudflare osobiście, ale po prostu z tego co mi wiadomo ta domena nie korzysta z takiego rozwiązania (w whois chociażby powinno być widoczne), ponadto nie zdiagnozowałem podobnego przypadku na innych dziesiątkach domen tego samego klienta.
Stąd moje ździwienie, ale poszperam jeszcze, widocznie coś przeoczyłem lub mam niekompletną bazę informacji na temat domeny klienta. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

Ten post edytował nmts 18.06.2014, 13:21:32
+Quote Post
Evinek

-----

1. if($this->db->query('UPDATE `' . $this->table . '` SET ' . $set . ' WHERE `id` = :id', $data + array('id' => $post['id']))->rowCount())
  2. return true;
  3. return false;

I przez 2h zastanawiam się o co chodzi bo ciągle zwraca false. W końcu zauważyłem, że zapytanie działa, ale po prostu źle zwraca.
Prawidłowy kod:
  1. if($this->db->query('UPDATE `' . $this->table . '` SET ' . $set . ' WHERE `id` = :id', $data + array('id' => $post['id']))->rowCount() > 0)
  2. return true;
  3. return false;

I przez takie głupoty człowiek denerwuje się. Normalnie jestem załamany tym...
A debugowanie najlepsze. Wyświetlanie zapytania, tablic, wszystkich danych - a tam wszystko dobrze.

Życzę wam abyście nie mieli takich problemów często bo to chyba najmocniej boli. ;p

+Quote Post
Damonsson

-----

Kariera Debugera stoi przed Tobą otworem (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
+Quote Post
peter13135

-----

Evinek - w javie/c# nie miałbyś takich problemów (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Tego typu błędy jak Twój powyższy, oraz cała "szopka" z porównywaniem == oraz === skutecznie mnie zniechęciły do PHP.
+Quote Post
Pyton_000

-----

Bo jakbyś napisał jak człowiek zapytanie poza IF i sprawdzał tylko warunki to nie miałbyś problemu (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post

586 Stron V  « < 459 460 461 462 463 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 16.06.2026 - 13:38