![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Tak mnie naszło. Przypuśćmy, ze mamy w klasie 50% katolików i 50% satanistów. W jakiej pozycji powiesić krzyż? Poziomo? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Stare wychowanie katolickie narzucało z góry pewne schematy i jak ktoś się chciał wyjść po za nie to naprawdę musiał chcieć. To nie stare wychowanie katolickie, tylko stare wychowanie w ogóle. Nie pamiętam gdzie to wyczytałem, nie przytoczę niestety źródeł, ale przed wojną wierzących było dużo mniej, w granicach tych faktycznie wierzących teraz. I jakoś poziom był utrzymany. Wyznawanie religii nie koreluje z jakością wychowania. Jeśli ktoś ma zasady i jest w stanie je zachować, to i tak wychowa dzieci. Zasady współżycia społecznego są uniwersalne, nie zależne od religii. Tak jak napisał nospor Cytat Dobry katolik kiedyś i dziś wychowa dobrze swoje dzieci. Dobry ateista kiedyś i dziś wychowa dobrze swoje dzieci. Cytat Kiedyś słabszy katolik miał niejako wymuszone odpowiednie wychowanie swoich dzieci, a teraz ma to .... Ale przecież zasady katolicyzmu się nie zmieniły, teraz są takie same jak 20 lat temu. To katolicy się zmienili, że teraz traktują je wybiórczo. Ten post edytował vokiel 4.12.2009, 11:03:30 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza |
W sumie zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia: co dają krzyże (przykładowo) w szkołach? Czy faktycznie osoba wierząca wchodząca do sali z krzyżem na ścianie ma z tego powodu jakiekolwiek odczucia? Nie wiem: przeżegna się, pyknie "Zdrowaś Maryjo" - cokolwiek. Czy nie jest przypadkiem tak, że wiszący krzyż wynika właśnie z jakiś przyzwyczajeń? Zawsze wisiał, to musi wisieć, ale w sumie nie wiadomo w jakim celu. Pewnie pojawi się odbicie piłeczki w postaci wiszącego godła więc już uprzedzam: to co innego. Jest to symbol kraju, w którym żyjemy. Dla mnie osobiście godło również mogłoby zniknąć ze ścian, ale rozumiem, że jest to symbol "wszystkich". Kraj jest jeden, religii jest kilka. Uczymy się w polskiej szkole, ale nie szkole katolickiej (chyba, że do takiej poszliśmy).
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa |
Z tego co mnie 'uczono' to krzyż wisi aby odstraszyć złe demony bo ponoć się go boją i jeszcze nigdy nie opętało człowieka w którego okolicy był krzyż...
Ale to już kwestia wiary (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 565 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
Cytat Tak? I tak i nie. Z twojego zdania można wywnioskować że zadeklarowany ateista morderca wychowa swoje dzieci na morderców. Zadeklarowany Katolik zaś z definicji nie jest mordercą więc będzie starał się wychować swoje dzieci dobrze. Chodzi mi o dobre wychowanie dzieci. Dobry ateista będzie starał się wychować dobrze swoje dzieci Zaś katolik kiedyś z definicji musiał dobrze wychować swoje dzieci Teraz zaś mamy tylu pseudokatolików że tej definicji już nie ma. Jak człowiek dobry to wychowa dobrze. Jak mniej dobry to mu będzie zwisało. Oczywiście to są uogólnienia. Proszę nie czepiajcie się jakiś konkretnych przypadków. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
Pewnie pojawi się odbicie piłeczki w postaci wiszącego godła więc już uprzedzam: to co innego. Jest to symbol kraju, w którym żyjemy. Dla mnie osobiście godło również mogłoby zniknąć ze ścian, ale rozumiem, że jest to symbol "wszystkich". Kraj jest jeden, religii jest kilka. Uczymy się w polskiej szkole, ale nie szkole katolickiej (chyba, że do takiej poszliśmy). To nawet nie o to chodzi.Szkoła to jeden z urządów w kraju. Każdy urząd i instytucja państwowa jest opatrzona godłem. Godło ze szkół nie zniknie tak jak nie zniknie z urzędów jako takich. I bardzo dobrze. I tak i nie. Z twojego zdania można wywnioskować że zadeklarowany ateista morderca wychowa swoje dzieci na morderców. Zadeklarowany Katolik zaś z definicji nie jest mordercą więc będzie starał się wychować swoje dzieci dobrze. No już w domyśle zawęziłem tą wypowiedź do dobrych zwyczajów i nawyków. Do dobrego wychowywania.
|
|
|
|
|
|
|
Cytat No już w domyśle zawęziłem tą wypowiedź do dobrych zwyczajów i nawyków Wolałem się upewnić by znowu mnie ktoś źle nie zrozumiał (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Cytat To katolicy się zmienili, że teraz traktują je wybiórczo. No właśnie to miałem na myśli. Tylko kiedyś "słabszy katolik" był w mniejszości a teraz jest już coraz więcej.Tylko proszę niech się ktoś znowu nie poczuje urażony zwrotem "słabszy katolik". Nie chcę nikogo obrazić, tylko piszę szybko i trudno mi dobrać poprawnie politycznie słowa. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
~Nospor przytoczył argument taki że kiedyś dzieciaki nie były tak rozbrykane jak teraz, było lepiej teraz jest gorzej bo nikt z bachorami nic nie robi. To jeśli sięgamy wstecz to ja też sięgnę. Dawniej było gorzej bo za bycie nie chrześcijaninem można było zostać spalonym na stosie etc.
~Vokiel zaś pisze o tym że katolicyzm się nie zmienił tylko katolicy zmienili się. Prawda jest taka że to właśnie kościół się zmienia. Kościół katolicki nie trwa twardo przy swoich zasadach, które w podstawach są naprawdę dobre tylko ludzie sterujący tą religią przez te wszystkie lata ostro je wypaczyli. Zamiast tego trwania próbuje się dostosowywać do zmieniających realiów, staje się miękki za wszelką cenę próbując utrzymać jak największą rzeszę owieczek i tworzą się taki twory jak Radio Maryja. Czemu przykładowo zamiast budować porządne sierocińce, kościół "odzyskuje" mienie "zabrane" przez komunę? Ktoś mi wytłumaczy po co kościołowi taki majątek? Czemu kościół katolicki walczy o swoje pokręcone prawa, a nie skupia się na swoim nadrzędnym celu "czynieniu miłości"? Czemu dobrzy chrześcijanie to dobrzy ludzie, a dobrzy katolicy to niestety dobrzy katolicy ale częstokroć źli ludzie? Czemu niby zadeklarowany katolik z definicji nie jest mordercą? Zadeklarowany katolik z definicji nie uprawia seksu przed ślubem, przestrzega postu, stara się nie grzeszyć, a jeśli już grzeszy to po spowiedzi czuje żal za te grzechy, udziela jałmużny i pomaga tym w potrzebie. Jeszcze nigdy nie spotkałem katolika który by chociaż próbował w ciągu swojego życia być katolikiem stosującym się do zasad katolicyzmu. Znam za to wielu ludzi i katolików i wyznawców innych religii jak i ateistów którzy są po prostu dobrymi ludźmi i akurat religia nie ma tu nic do rzeczy. Ten post edytował sztosz 4.12.2009, 11:24:58 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
Ogromne korki na Płowieckiej i Trasie W-Z i tak każdego dnia w stolycy.
W sumie już nie jeżdżę W-Z ale to miasto zaczyna mnie wpieniać coraz bardziej. Zwijam się stąd w przyszłym roku. Mam przynajmniej taką nadzieję. |
|
|
|
|
|
|
Cytat ~Nospor przytoczył argument taki że kiedyś dzieciaki nie były tak rozbrykane jak teraz, było lepiej teraz jest gorzej bo nikt z bachorami nic nie robi. To jeśli sięgamy wstecz to ja też sięgnę. Dawniej było gorzej bo za bycie nie chrześcijaninem można było zostać spalonym na stosie etc. I stary i to było bardzo złe i cieszę się bardzo że te czasy już minęły.Teraz na stosie już nie palą. Zaś krzyk, że należy się pozbyć krzyży w szkołach uważam za zły. Nie jestem ślepo zapatrzony w katolicyzm. Potrafię ocenić co było dobre a co było złe. A było tego złego też nie mało. Nie neguję tego w żaden sposób. Może mike ma rację że próbuje zmienić temat (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
|
|
|
|
|
Może mike ma rację że próbuje zmienić temat (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Nie. Ja przeszedłem na Javę i od tego czasu jestem wielowątkowy, hehehehe (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa |
Właśnie nas w firmie odwiedził mikołaj i częstował ptasimi mleczkami (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza |
@Spawnm:
Spóła! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
odłożę ci kawałek , niech czeka na jakiś phpcon (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Połóż w ciepłym miejscu - żeby nie ostygło (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
|
|
|
|
http://allegro.pl/item834347475_kubek_szro...jki_swieta.html
ale bajer. kubek phpowca , hm? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Ptasie mleczko w ciepłym miejscu? A nie rozpłynie się? Może lepiej do lodówki (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
A tak na serio, są lepsze zastosowania do krzyża niż wieszanie na ścianie. Proponuję akcję zdejmowania krzyży zacząć od zdjęcia tego: JoannaKrupaAdult. |
|
|
|
|
|
|
Cytat Ptasie mleczko w ciepłym miejscu? A nie rozpłynie się? Na tym polegał żart, który wywało mi się, że jest oczywisty (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Cytat A tak na serio, są lepsze zastosowania do krzyża niż wieszanie na ścianie. Proponuję akcję zdejmowania krzyży zacząć od zdjęcia tego: JoannaKrupaAdult. No właśnie.... miałem rozwinąć myśl ale nie chcę już znowu wkraczać w ten temat
|
|
|
|
|
|
|
|
A tak na serio, są lepsze zastosowania do krzyża niż wieszanie na ścianie. Proponuję akcję zdejmowania krzyży zacząć od zdjęcia tego: JoannaKrupaAdult. Zdjąć ten krzyż!
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D |
To sobie zdejmuj... Żeby tylko Cię nie zdzieliła krzyżem po krzyżu (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja tam bym chciał zobaczyć ją "bez futra" (IMG:style_emoticons/default/czarodziej.gif)
Ten post edytował Blame 4.12.2009, 16:04:47 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 16.06.2026 - 09:58 |