Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

586 Stron V  « < 130 131 132 133 134 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Jeden Wielki OffTopick, jeśli masz pisać na temat, nie wchodź!
vokiel

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

No to i ja się rozpiszę, thek może to i ja też (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

Cytat(nospor @ 3.12.2009, 10:57:38 ) *
Sorki, al jak patrzę na niektóre wydarzenia ostatnio to normalnie poprawność polityczna prowadzi do tego ze muzułmanie w europie mają się lepiej niż katolicy. Jak tylko probujesz ich ruszyć to wielka afera ze dyskryminacja, ale zdjąc krzyże w pańswie katolickim to już nagle równouprawnienie czy jak to oni tam zwą...

Racja, poprawność polityczna osiąga granice absurdu. Jednak nie można przesadzać w drugą stronę. To, że pozwala się muzułmanom na zbyt wiele nie usprawiedliwia pozwalania innym religiom na to samo, tylko dlatego, że tamtym się pobłaża. Lepiej zrobić porządek ze wszystkimi.

Cytat(Spawnm @ 3.12.2009, 11:01:37 ) *
Stopień z religi do średniej był by dobrym pomysłem gdyby religia była religią a nie WK - wychowanie katolickie , powinno się tam mówić o wszystkich religiach bez wywyższania żadnej.

Czyli nie nauka religii a religioznawstwa. Najlepiej jakby jeszcze obiektywnie z pokazaniem nieścisłości, sprzeczności, głupot, bezsensu, negatywnego wpływu każdej religii jako takiej (to moje subiektywne zdanie).

Cytat(nospor @ 3.12.2009, 11:06:21 ) *
A wiesz czemu mi się nie podoba ten pomysł? Bo stopień z religii jest wystawiany z przymrużeniem oka. Same piątki i szóstki. No chyba ze ktoś ewidentnie wykazuje olewkę to ma 4. Przynajmniej tak było gdy ja chodziłem do ogólniaka.

Przez zmianami Giertycha tak rzeczywiście było, kler zabiegał o uczniów, więc oceny były dobre. Teraz ponoć trochę się zmieniło, jeśli średnia się wlicza to trochę bardziej cisną. Co prawda przez to więcej osób rezygnuje z tych zajęć, ale IMHO to nawet lepiej.

Cytat(nospor @ 3.12.2009, 11:19:40 ) *
tylko że religia to nie przedmiot o historii religii świata, tylko przedmiot mający pogłebić stan wiedzy o Twojej* religii i wzmocnić Twoją wiarę.

*Jak nie jesteś wierzący to chodzisz wówczas na etykę a nie religię.

A no właśnie, to jest tylko kolejny etap indoktrynacji. Moim zdaniem szkoła nie jest miejscem do takich zajęć. Niech sobie robią pranie mózgów w swoich salkach katechetycznych.

Cytat(phpion @ 3.12.2009, 11:24:33 ) *
Kwestia podstawowa: czy religii czy wiary można kogokolwiek nauczyć? Moim zdaniem nie.

Można, wiara, jak i obrzędy religijne są właśnie wyuczone.

Cytat(Spawnm @ 3.12.2009, 11:27:04 ) *
Dodatkowo nauczyciele mówili że osoby nie chodzące na religie mają zachowanie w dół co też ograniczało wybór, chodzić czy nie...

Tak to jest, z systemem się nie wygra, można próbować, można się podpierać prawem, które w tej kwestii jest w miarę jasne, ale jak się pani dyrektor uprze to zachowanie może obniżyć za byle co. Co prawda różnica czy ma się wzorowe, dostateczne w ogólnym wymiarze jest bez znaczenia. Oby być dopuszczonym do egzaminów.

Kwestia ocen: ok, czemu nie, jeśli ktoś wybiera sobie ten "przedmiot" jako dodatkowy, to niech ma z niego ocenę na świadectwie.
Kwestia krzyży: wieszanie ich w klasach powyżej godła jest porażką, niezgodne z konstytucją. Wieszanie w szkołach, urzędach - nie bardzo. Do 31 lipca 2000 roku w Polsce było 157 związków wyznaniowych. Państwo jest państwem wszystkich, ciekawe jakby się czuli katolicy wchodząc do urzędu gminy gdzie by wisiał znak muzułmański. Owszem, większość (teoretycznie) to katolicy, tylko jacy katolicy - w spisach, bo ktoś ich ochrzcił jak sami nie mogli się temu sprzeciwić, albo nawet nie mieli pojęcia co z nimi robią. W szkołach, jeśli są do tego specjalne sale to niech sobie wiszą znaki każdej z religii, której zajęcia są tam przeprowadzane.
Go to the top of the page
+Quote Post
sztosz

-----

Cytat(nospor @ 3.12.2009, 10:57:38 ) *
[...]przeciwko zdejmowania krzyzy w Panstwie katolickim[...]

Od razu zaznaczam że nie zagłębiałem się w lekturę dalszych postów.

Rodział I, Artykuł 25 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej zdaje się mówić o równym traktowaniu wszystkich religii, kościołów i związków wyznaniowych. Tak więc proszę mi tu nie implikować że Polska jest państwem katolickim. Osobiście czuję się obrażony takimi implikacjami. I będę walczył o to aby pod żadnym idiotycznym pretekstem nie narzucano mi żadnej głupiej* religii, ani symboli tychże religii skoro ta sama konstytucja gwarantuje mi wolność wyznania co oznacza też prawo do nie wybierania żadnej z religii.

------------
*Bo każda religii z definicji jest głupia, nijak się bogowie mają do logiki.

Ten post edytował sztosz 3.12.2009, 19:39:42
+Quote Post
Blame

-----

No skoro już przy religii jesteśmy, to też naszły mnie ostatnio pewne przemyślenia. Po pierwsze to zastanawiałem się, czy byłbym katolikiem gdyby moi rodzice nimi nie byli? Oczywiście że nie. Po drugie: czy jeśli byłbym ateistą i nagle miałbym wybrać sobie religię do której chcę należeć, to czy wybrałbym tą samą? Pewnie też nie, bo przecież każdy-muzułmanin, żyd czy hinduista przekonywałby mnie równie mocno w to co wierzy, i że to właśnie jego religia jest tą "właściwą". Jaki z tego wniosek? Nie zależnie od tego w co lub kogo wierzymy, musimy być dobrymi ludźmi, a już na pewno ludźmi, chociaż tyle.
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Osobiście czuję się obrażony takimi implikacjami.
Obraziłem cię tekstem że Polska jest państwem katolickim? Nie dość że mamy fanatyków religijnych to mamy jeszcze fanatyków antyreligijnych.... kto by pomyślał....

Cytat
Rodział I, Artykuł 25 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej zdaje się mówić o równym traktowaniu wszystkich religii, kościołów i związków wyznaniowych.
No i bardzo dobrze. Nie zmienia to jednak faktu ze religią dominująca w Polsce jest katolicyzm.
Państwo polskie też gwarantuje spokojne życie mniejszością narodowym. Nie zmienia to jednak faktu że Polska jest Polską i w urzędach będą wisieć polskie flagi a nie np. niemieckie

+Quote Post
mike

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat(nospor @ 3.12.2009, 20:02:50 ) *
Nie zmienia to jednak faktu że Polska jest Polską i w urzędach będą wisieć polskie flagi a nie np. niemieckie
O flagach nikt nic nie mówi.
Problem jest w tym, że Polska jest Polską i wiszą tu ... "Watykańskie" krzyże.
+Quote Post
nospor

Cytat
O flagach nikt nic nie mówi.
Chciałem dać porównanie.

Cytat
Problem jest w tym, że Polska jest Polską i wiszą tu ... "Watykańskie" krzyże.
Zapomniałeś dodać: "obok polskich flag". Bo po Twoim zdaniu można wywnioskować "zamiast polskich flag".
No i co w tym dziwnego? Jak już mówiłem katolicyzm jest religią dominującą w Polsce i normalna sprawa że jest jak jest.
Jak czytam Wasze teksty to przypomina mi się niedawa sytuacja, jak to feministki wymusiły by na sygnalizacji świetlnej pojawiły się "ludziki w spódnicach". Albo ostatnie wydarzenia o "parytetach". Normalnie wszystko to jakoś dla mnie leci jakby z jednego wora. Nie wiem czemu mam takie skojarzenia ale mam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
thomson89

-----

Cytat(piotrooo89 @ 3.12.2009, 09:11:39 ) *
ja z Twojego postu zwróciłem uwagę tylko na obrazek (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)

nie jestem osamotniony
+Quote Post
nospor

@thomson89 nie rób offtopa...

tak, to był joke
+Quote Post
mike

-----

Dobra czas zacząć się uczyć do SCJP. Do końca pierwszego kwartału 2010 chciałbym mieć to za sobą.
+Quote Post
nospor

@mike nie ma to jak dyplomatycznie zakończenie dyskusji (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
mike

-----

Cytat(nospor @ 3.12.2009, 22:30:16 ) *
@mike nie ma to jak dyplomatycznie zakończenie dyskusji (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
No przecież powiedzieć "liwko" (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) nie wypadało.
+Quote Post
nospor

O żesz ty..... batonie jeden... lol, dobre
+Quote Post
thek

Jeśli jesteśmy jeszcze przy temacie religii:
http://demotywatory.pl/518258/Bron-Boze
+Quote Post
sztosz

-----

Lepsze demotywatory robili już w latach 30 http://www.jesus-is-savior.com/False%20Rel...ott_mit_uns.gif

Flaga to symbol narodowy, krzyż (ten chrześcijański, bo nie każdy oczywiście) to symbol wyznaniowy.

Jeśli nie zdejmujemy krzyży ze szkół czy urzędów. Co byście powiedzieli na powieszenie obok krzyży symboli innych religii? Większość pewnie czymś takim była by urażona, dlaczego więc ja nie mogę się czuć urażony krzyżami w miejscach użyteczności publicznej?
+Quote Post
nospor

Cytat
Większość pewnie czymś takim była by urażona,
Gdyż jak mówiłem w Polsce dominującą religią jest katolicyzm.
A że tak zapytam z ciekawości: jakbyś mieszkał w takim kraju gdzie dominuje islam to też tak byś krzyczał by zdejmować islamskie znaki religijne (sorki za słownictwo ale nie wiem co tam jest), postulował głośno by kobiety chodziły ubrane jak chcą i takie tam? Podejrzewam że byś siedział cicho bo byś się bał konsekwencji. A w Polsce sobie możesz krzyczeć i postulować do woli więc nie narzekaj (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Cytat
dlaczego więc ja nie mogę się czuć urażony krzyżami w miejscach użyteczności publicznej?
oj... biedactwo. Dobrze że już nie jesteś obrażony a jedynie urażony. Idzie w dobrą stronę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
batman

Cytat(nospor @ 4.12.2009, 09:20:54 ) *
jakbyś mieszkał w takim kraju gdzie dominuje islam to też tak byś krzyczał by zdejmować islamskie znaki religijne?
W Iranie za odejście od islamu grozi kara śmierci.
+Quote Post
mike

-----

Cytat(nospor @ 4.12.2009, 09:20:54 ) *
A że tak zapytam z ciekawości: jakbyś mieszkał w takim kraju gdzie dominuje islam to też tak byś krzyczał by zdejmować islamskie znaki religijne (sorki za słownictwo ale nie wiem co tam jest), postulował głośno by kobiety chodziły ubrane jak chcą i takie tam? Podejrzewam że byś siedział cicho bo byś się bał konsekwencji. A w Polsce sobie możesz krzyczeć i postulować do woli więc nie narzekaj (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Jest jedna różnica. Islam zakłada, że religia i państwo to to samo. I pomimo tego, że idealny kalifat w praktyce chyba nie istnieje to jednak teoria jest.
Kościół katolicki nawet w podstawach nie zakładał funkcjonowania jako państwo. To spora różnica.
+Quote Post
nospor

Cytat
Kościół katolicki nawet w podstawach nie zakładał funkcjonowania jako państwo. To spora różnica.

Tak, ale od wieków państwo Polskie i Kościół są mocno zazębione, religią dominującą jest katolicyzm (wszakże coraz mniej jest praktykujących i pewnie będzie jeszcze mniej) i dla mnie normalną sprawą jest, że katolicyzm "wpycha" się nawet do szkół.

Nie żebym był jakimś fanatykiem, też mi się nie podoba wiele rzeczy, które są zabraniane (tudzież narzucane) pod przykrywką katolicyzmu. Ale zdejmowanie krzyży ze szkół, tylko dlatego że mniejszość religijna czuje się "urażona" to dla mnie paranoja. Niech sobie taki jeden i drugi jedzie do Iranu jak mu się nie podoba "dominacja" religii w Polsce.
+Quote Post
phpion

Cytat(nospor @ 4.12.2009, 09:38:03 ) *
Tak, ale od wieków państwo Polskie i Kościół są mocno zazębione

I to jest moim zdaniem podstawowy problem. Państwo powinno być świeckie i w żaden sposób nie "narzucać" wiary.
+Quote Post
mike

-----

Cytat(nospor @ 4.12.2009, 09:38:03 ) *
Nie żebym był jakimś fanatykiem, też mi się nie podoba wiele rzeczy, które są zabraniane (tudzież narzucane) pod przykrywką katolicyzmu. Ale zdejmowanie krzyży ze szkół, tylko dlatego że mniejszość religijna czuje się "urażona" to dla mnie paranoja. Niech sobie taki jeden i drugi jedzie do Iranu jak mu się nie podoba "dominacja" religii w Polsce.
No dobrze. Mniejszość religijna, mniejszością. Tu można faktycznie nie akceptować tych zmian, jakby nie było, na rzecz innych religii.
A co z niewierzącymi. Mi do któregokolwiek Boga jest tak samo daleko a jednak krzyże oglądam każdego dnia. Jestem nachalnie, bez mojej zgody, indoktrynowany.
+Quote Post

586 Stron V  « < 130 131 132 133 134 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 16.06.2026 - 06:45