![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa |
thomson89 dostajesz ostrzeżenie ! a a a piotrooo89 bana na tydzień! (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) A gdyby tak ... (IMG:style_emoticons/default/snitch.gif) Ale była by niespodzianka (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków |
~Spawnm to już bym wiedział kto mi go dał (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D |
Ech... Właśnie robię backup serwera i bazy. Problem w tym, że działam "na żywym organizmie", czyli podmiana plików dla panelu administracyjnego klientów "na żywca" w związku ze zmianami planowanymi na styczeń (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Transparentne wypełnianie nowej bazy by przez 2 miechy się czymś napełniła. Wszystko bez wyłączenia serwisu dla klientów. No i najśmieszniejsze... Bazy mają istnieć równolegle choć obie mają różne kodowania i kilka innych drobiazgów (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Będzie jazda jak się gdzieś kodowanie posypie bo pliki kodowane są w ASCII, baza stara to mieszanka utf-8, latin2, latin1 (nie ja ją tworzyłem) a nowa baza to utf-8 dorzucając teoretycznie kodowanie starej strony na iso-8859-2, a część rzeczy z nowej bazy ma być wyświetlana, więc w locie konwersje z utf-8 na iso-8859-2 (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Jeśli się nic nie wywali na zbity pysk to będzie cud (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Programistą może nie jestem złym, ale nie jestem też cudotwórcą (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ups... Źle się wyraziłem. Backup to nie problem... Jakoś się wykona backup tych tysięcy rekordów i iluś plików. Gorzej będzie z wgraniem update'u (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Już miałem akcje z łataniem swojego kodu bo gdzieś się rypnąłem w przeliczeniach i do bazy szło o jakąś wartość nie w tę stronę w określonych przypadkach, których akurat nie sprawdziłem (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Najśmieszniejsze było gdy raz byłem w pracy śpiący na tyle, że przy opcji DELETE zapomniałem wstawić na końcu " WHERE id=$id". W końcu ktoś zechciał opcji usuwania użyć (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Na szczęście tyczyło to tylko wpisu do tabeli z logo artykułów (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Tak czy inaczej szef się zdziwił, gdy w całym serwisie zniknęły miniaturki przy artykułach (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował thek 10.11.2009, 10:55:52 |
|
|
|
|
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków |
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%)
|
Dziś nie poszedłem do szkoły bo mi się nie chcialo (nie mowic mojej mamie!), ogladam Stargate, zamawiam pizze do domu za matki kasę i czekam na kuriera z karta dzwiekowa za ojca kase!!!
Will code HTML for food!! |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D |
To masz fajnie. Większość tu piszących nie może napisać: "Nie poszedłem do pracy bo mi się nie chciało.", "Robię co lubię" (nie zrozum źle... w naszym wieku są ciekawsze rzeczy niż oglądanie filmów i jedzenie pizzy, ale to już kategoria 18+ (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ), kasę zaś mamy własną i nie żyjemy zazwyczaj za pieniądze innych. No chyba, że za pieniądze szefa, ktore dostajemy jako wypłata (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
|
|
|
|
thek -> amen (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
czasy kiedy kupywało się pizze poszły w zapomnienie, teraz mam świeże bułeczki + szynkę = żarcie programisty :] |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa |
Jak nie robisz co lubisz to żeś się minął z powołaniem (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
ja tam lubię programować czy to w domu czy w pracy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A co do jedzenie to jem pączki , nickersy i sevendaysy w pracy a pizze czy zapiekankę to w domu (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Wiec nie straszcie młodego (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Powód edycji: [Spawnm]:
|
|
|
|
|
|
|
fuj, ~Spawnm zaraz będziesz gruby (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ja zawsze rano jak do pracy przychodzę to jogurcik, herbatka bułeczka, potem jakaś sałateczka czasem idę na Akademie Pedagogiczna na stołówkę pogadać z laskami a przy okazji zjeść obiad (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Jakoś się nie boje otyłości (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Ale jeśli mi kilka kilo wpadnie to nie będe narzekać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Ja właśnie siedzę i zajadam "rogale Marcina". Wiecie... Poznańskie to tradycję trzeba kultywować (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Choć sam jestem ze Śląska to znacie to z wronami...
No i chętnie bym przyjął te kilka kilogramów gdyby tylko można było. Mam zbyt szybką przemianę materii, co zresztą widać po moim szkielecie. BMI w granicach 17. Prawie jak modelka (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Za to moja dziewczyna ciałkiem by mogła obdarować kilku takich jak ja. Gdy tylko pomyślę o tym, że pod ręką mam codziennie 100% naturalne 90K... (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Nie przesadzajcie zaś z tym jedzeniem. Każdy je ile chce i kiedy chce. A informatyk o z reguły dość ekonomiczne "zwierzątko hodowlane" (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Mało je, mało pije, nie trzeba wyprowadzać na dwór. Tylko płacić za podłączenie do netu. Może samo się zajmować sobą i jeszcze sam koszta zmniejsza, gdyż jakiś tam dochód co miesiąc przynosi (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) BTW... Backup bazy zrobiony... Teraz przeglądam pliki w poszukiwaniu różnic (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Wolę pracować na pliku z oryginalnym kodowaniem i wrzucać różnice niż potem rwać włosy bo kodowanie się rypnęło (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat(thek) Ech... Właśnie robię backup serwera i bazy. Problem w tym, że działam "na żywym organizmie", czyli podmiana plików dla panelu administracyjnego klientów "na żywca" w związku ze zmianami planowanymi na styczeń (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) (...) To prawie jak operacja na żywca. A jak coś na żywca nie pójdzie to śmierć kliniczna - niby powinno działać a jednak coś jest źle. Dlatego w szpitalach ludzi się usypia... (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Cytat(thek) (...) baza stara to mieszanka utf-8, latin2, latin1 (nie ja ją tworzyłem) a nowa baza to utf-8 dorzucając teoretycznie kodowanie starej strony na iso-8859-2, (...) Od razu sobie wyobraziłem ciebie, jako notariusza który ma spisać wszystkie rzeczy jakie są w strasznie zagraconym garażu. Od robaczków, po tira! (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%)
|
thek -> amen (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) czasy kiedy kupywało się pizze poszły w zapomnienie, teraz mam świeże bułeczki + szynkę = żarcie programisty :] A za poniedziałkową szynką się stoi od 6 rano w kilometrowych kolejkach (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
|
|
|
|
Nawet nie mów... Ja z takim bałaganem mam codziennie do czynienia, że czasami opadam po powrocie na chatę. Dziś w sumie siedzę już godzinę po zakończeniu by to pchnąć na serwer. Jeśli się rypnie coś, to jutro pozamiatane będę miał od samego rana (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) A najgorsze jest to, że znając życie dorzucą swoje jeszcze przeglądarki. Na jednym serwisie choćbym nie wiem co pisał w meta by nie używało cache'u to i tak przechowuje i korzysta z niego :/ W efekcie rzeczy pod tym samym adresem, choć inne to widzi jako stare (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Userowi bym musiał na chama resetować cache dla srony będąc u niego na kompie... A tak się nie da (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
EDIT: Chłopaki... Właśnie poszła szybka zmiana... (musiałem jeszcze zmodyfikować jedną ze starych tabel) i upgrade plików. Jeśli w czwartek serwis będzie stał to mi się udało (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Jeśli nie to kaplica (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Na szczęście backupy mam sprzed kilku minut (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Mam nadzieję, że szef gdy sprawdzi wszystko wieczorem to serwis będzie działał jak należy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował thek 10.11.2009, 17:14:53 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%)
|
A mam pytanie: po co klientom? Usuń tylko cache szefowi - on będzie widział że działa i innych miej w d... (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Nie no, żart... (IMG:style_emoticons/default/aaevil.gif) PS:Ojej, thek! Łamiesz zasady! Już któryś to raz piszesz na temat, tak nie wolno (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) EDIT: A tak pozatym, fajny temat do nabijania postów, jeszcze autor każdemu dawałby "Pomógł" to już w ogóle byłoby fajnie... Ten post edytował thomson89 10.11.2009, 17:27:27 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zobaczymy..... ... .....
... .... noż kudeż.... a już pisałem bota który by mi posty nabijał (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 850 Pomógł: 120 Dołączył: 15.02.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (10%)
|
Ale tutaj posty się nie nabijają (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) i tu sie mylisz ! ^^ czytaj to co małym druczkiem
(IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
|
|
|
|
thomson89 mnie rozwala w każdym temacie w jakim bierze czynny udział... (IMG:style_emoticons/default/haha.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Nie mów tak bo cie spali na stosie (IMG:style_emoticons/default/haha.gif)
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 16.06.2026 - 03:02 |