Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

586 Stron V  « < 567 568 569 570 571 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Jeden Wielki OffTopick, jeśli masz pisać na temat, nie wchodź!
Mayteck

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Dziękuję.
Go to the top of the page
+Quote Post
KsaR

-----

http://php7-tutorial.com

Ciekawa strona, można się przetestować "na żywo" czy umiemy przepisać skrypt pod php7.
+Quote Post
WebCM

-----

Składał ktoś PIT-37 po terminie? Teoretycznie grozi za to mandat karny, ale czy go wystawiają za niewielkie spóźnienie?

Ten post edytował WebCM 29.04.2016, 21:21:45
+Quote Post
Pyton_000

-----

Zanieś ręcznie do US i dołącz do tego "czynny żal" i powinno być po kłopocie.

PS. ZUS bardziej jest bezwzględny (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) US przymyka oko na takie drobne rzeczy.
+Quote Post
Fred1485

-----

Co sądzicie Panowie o takim stylu kodowania, spotkałem się z nim podczas generowania różnych "rzeczy" z poziomu konsoli symfony, gdzie np wygenerowany formularz taką konwencję przyjmuje.

1.  
  2. $user
  3. ->setName('name')
  4. ->setSurname('surname')
  5. ->setAddress('address')
  6. ->setAccount('...')
  7. ;

Pytam z czystej ciekawości (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

Ten post edytował Fred1485 2.05.2016, 19:23:40
+Quote Post
kapslokk

-----

Ja tam lubię method chaining ;d Wkurza mnie pisanie wszystkiego po kilka razy - tak mam raz obiekt do którego chcę się odwołać, a później tylko piszę po kolei co chce zrobić (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
Pyton_000

-----

Czytelnie...

1. $user->setName('name')
  2. ->setSurname('surname')
  3. ->setAddress('address')
  4. ->setAccount('...');
+Quote Post
Fred1485

-----

@up Też taki sposób zapisu bardziej mi odpowiada. Ten średnik w nowej linii to głupota (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
+Quote Post
kapslokk

-----

Cytat
Ten średnik w nowej linii to głupota

To też kwestia gustu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Imo czytelniej jest jeśli średnik jest w nowej linii bo wtedy mam oddzielony taki jakby blok jak w przypadku klamerek. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Poza tym łatwiej mi później dodać nową linijkę na końcu. Tak samo w przypadku tablic, zawsze po ostatnim elemencie dostawiam przecinek (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
KsaR

-----

Też jestem za fluent interface ("method chaining").
Praktycznie używam gdzie się da jak tylko biblioteki oferują, lub sam coś robię.
Mniej do pisania przez co też czytelniej wiele dla mózgu (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
+Quote Post
mrc

-----

Nie lubię fluent interface. Nie przestrzega prawa Demeter, nigdy nie wiadomo, jaki typ obiektu jest po strzałkach ani jaki rezultat zwraca funkcja. Przekazując sobie każdą wartość do zmiennej nadaje się jej nazwę, przez co wiadomo, czym ten rezultat jest.

Zaraz posypie się hejt wszystkich lubiących fluent.

Kolejnym ważnym aspektem przeciw fluent jest to, że łamie się SRP, ponieważ kilkakrotnie zmienia się kontekst a co za tym idzie, robi się wiele rzeczy na raz. Nie mówiąc już o testowaniu, które jest coraz trudniejsze wraz ze wzrostem metod, które uruchamiamy jedna po drugiej (niezależnie od tego, czy używamy fluent, czy nazywamy sobie rezultaty funkcji).

Ten post edytował mrc 2.05.2016, 19:59:51
+Quote Post
KsaR

-----

Cytat(mrc @ 2.05.2016, 20:58:51 ) *
(...)nigdy nie wiadomo, jaki typ obiektu jest po strzałkach ani jaki rezultat zwraca funkcja. Przekazując sobie każdą wartość do zmiennej nadaje się jej nazwę, przez co wiadomo, czym ten rezultat jest.
(...)

Mógłbyś rozwinąć pierwsze zdanie? (To że nie wiadomo jaki typ obiektu).
Co do rezultatu. Fluent` zwarca obiekt, domyslnie by pewnie nic nie zwracał (gdyby się go nie zastosowało), bo skoro metoda mogła by zwrócić coś innego to większość osób by pewnie tak zrobiło..

Cytat
robi się wiele rzeczy na raz

Do tego wiele osób to używa według mnie.

### to nie hejt tylko pytanie ###
+Quote Post
mrc

-----

@Ksar, programując w C++ masz coś takiego:

Kod
SomeObject o;
SomeOtherObject.doSomeStuff().doSomeOtherStuff().doNextStuff();

Gubisz tutaj typ, nie masz informacji o tym, co zwraca doSomeStuff oraz doSomeOtherStuff().
Możesz to zamienić na:

Kod
SomeObject o;
SomeStuff some = o.doSomeStuff();
SomeStuff other = some.doSomeOtherStuff();
NextStuff next = other.doNextStuff();

W pierwszym nie wiesz, co zwracają funkcje, w drugim wiesz. W pierwszym nie przyjdzie Ci na myśl to, że dwie pierwsze funkcje zwracają ten sam typ, w drugim masz jasno wszystko.
Ofc. przykład podałem w C++, ponieważ łatwiej jest zauważyć różnicę. Podobnie to działa w JS, PHP, Java czy innych C#.

Zaraz mi powiesz, że czytelność jest dla Ciebie najważniejsza. I przez takie gadanie powstają bagniste spaghetti nie trzymające się żadnych zasad.

Co do robienia wielu rzeczy na raz - z tego co kojarzę jesteś młodym programistą, więc zapamiętaj raz na zawsze: każda funkcja którą napiszesz ma robić tylko jedną rzecz. Jeżeli używasz gdzieś fluent, to jest spore ryzyko tego, że funkcja używająca go nie robi jednej rzeczy na raz.
+Quote Post
KsaR

-----

Cytat(mrc @ 2.05.2016, 21:20:54 ) *
(...)Zaraz mi powiesz, że czytelność jest dla Ciebie najważniejsza. I przez takie gadanie powstają bagniste spaghetti nie trzymające się żadnych zasad.

(...) każda funkcja którą napiszesz ma robić tylko jedną rzecz. Jeżeli używasz gdzieś fluent, to jest spore ryzyko tego, że funkcja używająca go nie robi jednej rzeczy na raz.

Ale debila to ze mnie nie rób, bo pisałem tak:
Cytat
bo skoro metoda mogła by zwrócić coś innego to większość osób by pewnie tak zrobiło..

^ ja się w to wliczam.
Co do funkcji(metody) - robię tak, zaskocze tez cb ze fluent dodaje gdy juz wszystko zrobione i przetestowane. A nie jak ci się zdaje na początku lub w trakcie.
+Quote Post
vokiel

-----

Różnica w czytelności nie jest tak wielka jakby mogło się wydawać na pierwszy rzut oka:
  1. $user = $sth->getUser();
  2. $user->setName('name')
  3. ->setSurname('surname')
  4. ->setAddress('address')
  5. ->setAccount('...');

1. $user = $sth->getUser();
  2. $user->setName('name');
  3. $user->setSurname('surname');
  4. $user->setAddress('address');
  5. $user->setAccount('...');

Cytat(mrc @ 2.05.2016, 21:20:54 ) *
Co do robienia wielu rzeczy na raz - z tego co kojarzę jesteś młodym programistą, więc zapamiętaj raz na zawsze: każda funkcja którą napiszesz ma robić tylko jedną rzecz. Jeżeli używasz gdzieś fluent, to jest spore ryzyko tego, że funkcja używająca go nie robi jednej rzeczy na raz.

Zawsze gdzieś będzie fragment kodu, który zbierze wywołanie kilku rzeczy na raz (IMG:style_emoticons/default/tiredsmiley.gif)

Natomiast przykład powyżej pokazują, że fluent przy niewielkiej (IMHO) poprawie czytelności zmienia ilość zadań wykonywanych przez settery. W drugim przypadku metody te tylko zapisują dane, zmieniając aktualny stan obiektu, natomiast w pierwszym wykonują 2 działania: zapis i odczyt/zwrot wartości.
+Quote Post
com

-----

Skoro już mowa o fluent to do poczytania http://ocramius.github.io/blog/fluent-interfaces-are-evil/ (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
Comandeer

-----

Też mnie zawsze fluent API trochę mierzi, ale z drugiej strony: czy takie jQuery byłoby aż tak popularne, gdyby tego nie miało? To jest de facto znak rozpoznawczy tej biblioteki. W obecnej chwili, jak pisze się tego typu liba w JS, to po prostu nie da się nie zaimplementować fluent API. Ba, nawet stworzono liba, żeby takie fluent API wprowadzić bezpośrednio do DOM → http://lea.verou.me/chainvas/

Nie mówię, że to jest złe czy dobre – bardziej się zastanawiam skąd aż taka popularność tego w pewnym segmencie JS devu. I nie, odpowiedź "bo to JS" nie jest poprawna (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
com

-----

tak tylko w 90% w JQ wykonujesz coś na obiekcie i nie interesuję Cie co ta funkcja zwraca, bo liczy się efekt, a nie sam wynik.
+Quote Post
Comandeer

-----

Ok… Ale czym się zatem różni:
Kod
$user = new User()
    ->setName( 'Name' )
    ->setSurname( 'Surname' );

od:
Kod
const elem = $( 'elem' )
    .html( 'html' )
    .height( 100 );

? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

Zasada jest dokładnie taka sama: liczy się dla nas efekt, nie wynik. Więc skoro w PHP jest to przez wielu uważane za anti-pattern, to dlaczego w JS – już nie?
+Quote Post
com

-----

No w tym przypadku nie ma różnicy, ale w php częściej to wynik ma znaczenie, bo z tym $user coś się potem robi, w JQ też czasem, ale w wielu przypadkach już same wywołanie tego na jakimś elemencie daje nam oczekiwany rezultat. A czy nie jest uznawane za anti-pattern to bym polemizował, bardzie to kwestia tego iż się przyjęło, w takich bibliotekach bo tam modyfikujesz pewien stan obiektu DOM. A druga sprawa, że ten język jest silnie prototypowy i tak został zbudowany. ES2015 jest zbyt młody, żeby mówić o tym co w innych językach wypracowane zostało już przez lata.

A nawet w twoim przykładzie, setter sugeruje, że ustawiasz jakaś właściwość, ale nie mówi nic o fakcie iż zostanie zwrócony obiekt.
To by musiało wyglądać wtedy tak:
  1. $user = new User()
  2. ->setNameAndReturnUser( 'Name' )
  3. ->setSurnameAndReturnUser( 'Surname' )
+Quote Post

586 Stron V  « < 567 568 569 570 571 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.06.2026 - 02:16