![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 565 Pomógł: 15 Dołączył: 11.10.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam
Pytam tak z ciekawości - czy javascript może wykryć jaki model telefonu aktualnie przegląda stronę? Czy jest to Google Nexus 5, czy Galaxy S5 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I tak i nie, bo samego sprzętu nie wykryjesz, ale odczytać możesz user agenta, w którym czasami takie informacje są, wszystko zależy od przeglądarki. Powiedz co chcesz tym uzyskać? Może można to zrobić inaczej.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 565 Pomógł: 15 Dołączył: 11.10.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Chciałbym po prostu analizować jakie modele najczęściej odwiedzają moją stronę. Dzisiaj prawdopodobnie na KŚ (komputerswiat) czytałem analizę przeglądarek i były w tym przeglądarki mobilne, gdzie znajdowało się TOP5 telefonów odwiedzających dane strony.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, ale one wszystkie bazują na user agencie, którego każda jedna przeglądarka wyświetla inaczej. Więc takie dane są niekompletne. O wiele lepiej jest bazować na rozdzielczościach i na ich podstawie szukać modelów o podobnej rozdzielczości, tyle że znowu, każda przeglądarka ma różny sposób wyświetlania nawigacji, jedna go ukrywa całkowicie, druga nie, trzecia ma jeszcze jedną nawigacje. Generalnie ciężki temat, ale w google analitycs chyba coś takiego jest, że pokazuje ci modele telefonów, aczkolwiek nie jestem tego pewien.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.05.2025 - 08:32 |