![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chcialem zrobic sobie menu, w ktorym po kliknieciu na dany przycisk zostal by on podswietllony. Jednakze chcialbym zrobic tak , ze po kliknieciu na drugi przycisk, przycisk poprzedni wracal do swojej pierwotnej podstaci(zniknelo podswietlenie). Moj problem polega na tym, ze nie wiem jak zapamietac ostatnio przycisniety przycisk. Oto kody Umieszczanie obrazkow na stronei i wywolanie funkcji.
Funckaj twist
Jak napisalem w komenatrzach w kodzie, wg mnei potrzebna mi jest tutaj zmienna statyfczna, ktorej wartosc po prostu nie zostanie skasowana po wywolaniu funkcji. Jednakze jako ze dopiero stawiam perwsze kroski w javia scripcie to nie mam pojecia jak to zrobicv. Licze na wasze wskazowki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) Zachęcam do używania jQuery, bo 15 KB (waga biblioteki) nie zaboli, a oszczędzisz sobie czasu
2) Skoro mowa o menu to używaj odpowiednich znaczników (<ul> i <li>) 3) Używaj styli CSS
BTW: Czy ktoś naprawi w końcu to marne formatowanie HTML'a? Skoro znacznik PHP potrafi obsłużyć wcięcia, to HTML chyba też może?! Ten post edytował nexis 11.06.2009, 22:58:45 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, fajnie dzieki.
Jezeli jednak mialbym zrobic to w JavaScripcie to jak mozna byloby pamietac poprzednio klikniety obrazek ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jezeli jednak mialbym zrobic to w JavaScripcie to jak mozna byloby pamietac poprzednio klikniety obrazek ![]() jQuery to nic innego jak JavaScript A zmienną wystarczy zadeklarować przed funkcją, czyli: Kod // JavaScript
var zmienna = null; function jakasFunkcja() { } Ten post edytował nexis 11.06.2009, 23:11:33 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Hmm no to zrobilem tak
Jednak dalej nie zmienia obrazka na poprzedni. Dalej zostaje caly czas "klikniety" PS sorki, ze tak sie tutaj dopytuje, mimo iz jakby nie patrzyc problem zostal rozwiazany w inny sposob, ale po prostu jestem ciekawy ![]() |
|
|
![]()
|
|
Powinno być tak:
A do szukania błędów polecam wytczkę Firebug do Firefox. Ten post edytował nexis 12.06.2009, 00:06:10 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.05.2025 - 06:32 |