![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 308 Pomógł: 13 Dołączył: 31.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak wykryć kliknięcie np. na div ? Próbowałem coś z window.attachEvent, ale niestety moja wiedza jest marna :/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 6 Dołączył: 12.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcesz koniecznie w zwykłym javascript ? Bo w zwykłym javascript nie pamiętam, ale jakbyś ściągnął bibliotekę jquery z tej strony: http://jquery.com/
to mógłbyś to zrobić tak:
Ten post edytował nieraczek 30.04.2009, 05:12:42 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 26 Dołączył: 7.11.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może jakieś onclick?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
google.pl ->actionListener
http://bytes.com/groups/javascript/523605-...ener-javascript tu jest podobny wątek. -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 308 Pomógł: 13 Dołączył: 31.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok problem został rozwiązany, ale pojawił się inny klikam na div i innerHTML dodaje do niego 2 div i teraz jquery nie wykrywa mi klikniec na te dodane div. Myśle że to uchodzi o to że trzeba by zmienic
na cos innego tylko na co ? Ten post edytował sannin 30.04.2009, 09:27:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 41 Dołączył: 6.04.2009 Skąd: Gdańsk/okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie zadużo tego kodu podałeś, ale strzelam, że powinieneś się zainteresować eventem typu Live - zerknij w dokumentacji jQuery.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 41 Dołączył: 6.04.2009 Skąd: Gdańsk/okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo $(document).ready() wywołuje się zaraz po załadowaniu drzewa DOM (czyli całej strony). Wtedy jQuery przypisuje Twoim div'om zdarzenie onclick. Ale później dodajesz jeszcze jednego div'a - on siłą rzeczy nie ma przypisanego zdarzenia.
Nie napisałeś co chcesz osiągnąć, ale możesz zrobić np. tak:
Pisane z palca. |
|
|
![]()
|
|
Osiągnąć chcę coś takiego: mam diva który wygląda jak przycisk w zdarzeniu onclick ma wywołanie funkcji dodaj(), znowu ta funkcja dodaje do innego div tresc (sprawia że on się pojawia). I teraz w tym nowo dodanym divie mam przycisk zamknij który ma wstawiac w tego diva pusta tresc (czyli go zamykac). Mój problem polega na tym że nie działa mi przycisk zamykania :/
|
|
|
![]()
|
|
to sprawia że się pojawia czy dodaje nowego DIVa do DOM? bo to róznica
![]() pokaż kod funkcji dodaj(), to może znajdziemy rozwiązanie ![]() |
|
|
![]()
|
|
To jest tak funkcja
Myślałem o danium w anuluj onclick ale wtedy brakuje mi cudzysłowi i wywala bląd. Zmienna
|
|
|
![]()
|
|
jak już zaczynasz robić w jQuery polecam reszte też przenieść na jQuery - życie jest wtedy łatwiejsze.
próbowałeś "wyeskejpować" te cudzysłowy w ostatniej linijce za pomocą "\"? albo po prostu dodaj kod bezpośrednio w tagu z id="anuluj", coś w guście:
i dopisz funkcje zamknij(). I jeszcze jedna opcja - po dodaniu nowej zawartości przez innerHTML spróbuj dostać się do #anuluj przez jQuery
jedyne ryzyko przy tej opcji, że przeglądarka nie zdąży zaktualizować drzewa DOM. |
|
|
![]()
|
|
ok, jakos sie wyplatałem
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.05.2025 - 06:17 |