![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 3 Dołączył: 1.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam już napisany kod w PHP, który generuje unikalny kod i tworzy z nim obrazek (captcha). Mam jednak problem, ponieważ chciałbym sprawdzać od razu w formularzu czy został wpisany poprawny kod. Nie wiem jednak jak to zrobić, ponieważ kod jest przesyłany przez sesję. Nie wiem jak w javascript odczytać wybraną sesję. Czy da się w ogóle tak zrobić? Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Chcesz przechowywać wartość sesji/kod captcha w zmiennej JS? Większą głupota byłoby chyba tylko przetrzymywanie tam haseł do bazy danych.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 3 Dołączył: 1.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można zrobić to na różne sposoby:
HiddenField,Cookies,obiekt json,sesja. Tylko niech Pan nie przesyła kodu Captcha tylko wynik tego np. If (Captcha_sie_zgadza){ $zgodnoscCaptchy=true; else{ $zgodnoscCaptchy=false; } } No i dopiero tą zmienną $zgodnoscCaptchy wysłać do JS poprzez w/w sposoby. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 589 Pomógł: 91 Dołączył: 22.05.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ajax?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 702 Pomógł: 65 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lepiej wykonać request $.post przy walidacji JS do serwera i odpytać go czy wpisany kod jest poprawny z tym z sesji na serwerze
|
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Zostaje tylko i wyłącznie AJAX! Przechowywanie wartości captcha w jakiejkolwiek formie po stronie użytkownika, to jak trzymanie klucza pod wycieraczką.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 19:40 |