![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 3 Dołączył: 4.07.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam w swoim pliku HTML pewną ilośc akapitów <p></p>. I teraz za pomocą jQuery chciałbym zrobić zbiór wybranych tylko akapitów.
Chciałbym aby w zbiorze znalazły się: pierwszy akapit oraz akapity z przedziału od 3 do 5 (oczywiście jest to tylko przykład). No więc tworzę zbiór elementów "p", dodając do niego trzy selektory filtrujące: :first (pierwszy el.) :gt(3) (elementy, ktorych indeks jest wiekszy od 3) :lt(5) (elementy, ktorych indeks jest mniejszy od 5) Całośc wygląda następująco:
Jednak tym sposobem nie wyszukuje mi żadnego elementu, wszystkie akapity są puste... Dlaczego? Co robię źle? Czy jest jakieś inne, równie proste, ale działające rozwiązanie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 55 Dołączył: 1.06.2010 Skąd: mam to wiedzieć? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po co kombinujesz?
- zapomniales chyba find...
jquery api dosc (IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) Ten post edytował ixpack 26.05.2013, 01:20:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 3 Dołączył: 4.07.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po co kombinujesz? - zapomniales chyba find...
jquery api dosc (IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) A nie da się tego wykonać w taki sposób, aby podawać wybrany zakres elementów? No bo w przykładzie podałem co prawda dośc mały zakres (od 3 do 5), ale gdybym np. chciał dać zakres od 3 do 100, to już trochę mało optymalne rozwiązanie każdy akapit osobno i recznie ładować do do zbioru (za pomocą selektora filtrującego :eq(x), tak jak pokazałeś) To moje "kombinowanie" wynika z tego, iż tworzę wtyczkę, której działanie będzie zależne od podanych parametrów, dlatego zależy mi na takim rozwiązaniu, jakie opisałem. Ten post edytował klapaucius 26.05.2013, 11:19:22 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 54 Dołączył: 31.08.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
I o to mi chodziło. Dziękuję za pomoc : ) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To dla potomności można to zrobić tak:
choć to jest równoznaczne z:
ale dla większego zakresu już spełnia swoją role |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 20:28 |