![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 600 Pomógł: 2 Dołączył: 1.09.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam elementy DIV: Kod js: Kod $(document).ready(function(){ $('.moj_element').load('ajax.php', {zmienna: $(this).attr('title') }, function() { alert( $(this).attr('title') ); } ); }); Problem w tym, że funkcja alert() poprawnie wyświetla wartośc atrybutu title.. natomiast parametr 'zmienna' ma całkowicie inną wartość.. nie wiem dokładnie skąd jest nawet pobierana.. z jakiegos nadrzędnego elementu. Czy mogę się jakoś odwołać w tym miejscu do atrybutu title elmentu do którego ładuje zawartość? Ten post edytował kukix 22.04.2012, 22:57:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 1 Dołączył: 29.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod $(document).ready(function(){ $('.moj_element').load('ajax.php', {zmienna: $(this).attr('title') }, function() { alert( $(this).attr('title') ); } ); }); Zapomniałeś jednego apostrofu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 600 Pomógł: 2 Dołączył: 1.09.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod $(document).ready(function(){ $('.moj_element').load('ajax.php', {zmienna: $(this).attr('title') }, function() { alert( $(this).attr('title') ); } ); }); Zapomniałeś jednego apostrofu. w kodzie, który mnam u siebie, jest ten apostrof.. źle mi się wkleiło. ale dalej jest tak samo... doszedłem do tego, że wartośc parametry 'zmienna' to tytuł strony.. czyli po prostu znacznik <TITLE> Ten post edytował kukix 23.04.2012, 09:23:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 13 Dołączył: 21.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Primo to ten Twój load() wciskałby wszystko, co zwróci skrypt ajax.php do dwóch kontenerów div.moj_element. Secundo, $(this), którego używasz przy przypisywaniu wartości do zmiennej zmienna, jest obiektem window. Ten drugi $(this), z funkcji zwrotnej jest już przypisany do elementów .moj_element, dlatego alert zwraca Ci poprawną wartość (tzn połowicznie, bo alertuje dwukrotnie, dla każdego z div'ow)
Nie lepiej byłoby zrobić to tak? (tzn w chwili kliknięcia na div, doczytujesz sobie wartość ze skryptu php i wstrzykujesz go do tego diva)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja zaproponuje rozwiązanie, które nie wymusza na użytkowniku zdarzenia kliknięcia, a po prostu ładuje odpowiednią zawartość do każdego kontenera, po załadowaniu struktury HTML (chyba o to autorowi chodzi):
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 00:41 |