![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 27 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jaki sposób zrobić tak, by otwarty blok accordion był ten, w którym znajduje się li z klasą 'active'? Wiem, że trzeba użyć instrukcji warunkowej z 'hasClass' a potem ustawić parametr 'active'. Nijak niestety nie potrafię skleić i wstawić ifa w dotychczasowy fragment.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 314 Pomógł: 44 Dołączył: 12.11.2010 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Linijka trzecia(edit musiałem zrobić bo napisałem że druga) , pisane z palca więc może być literówka ale wiesz czego szukać . Możesz też bez "li" samą klasę wybrać
A tak ogólnie rzecz biorąc czemu chcesz mieć , na podstawie li active a nie np. Efekt będzie taki sam bo w tym div'ie niema nic po za listą . Albo Albo
Ten post edytował nekomata 6.05.2011, 04:45:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 27 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za pomoc. Niestety to nie zadziała. Accordion musi obejmować wszystkie ul i wszystkie h1. Zerknij sobie tutaj: http://jqueryui.com/demos/accordion/ + Options -> Active to zobaczysz jak to działa. Potrzeba zrobić instrukcję warunkową. W moim mniemaniu tak to powinno wyglądać:
Kod <script> $(document).ready(function() { $( "#leftmenu" ).accordion( { autoHeight: false }, { animated: 'slide' }, if((h1.academia).hasClass(active)) { { active: 0 }); } elseif((h1.nabor).hasClass(active)) { { active: 1 }); } { header: 'h1' }); }); </script> jak tylko napisać i wpleść tą instrukcję poprawnie? Ten post edytował evolucja 6.05.2011, 12:23:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 314 Pomógł: 44 Dołączył: 12.11.2010 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki za przykład , teraz już wiem
Tym startujesz a zamiast 0 musisz wstawić numer który ma być otwarty ( 0 to jest pierwszy , 1 to jest drugi itd...) niema tam opisanego rozwiązania z numerem klasy.. tyle ci mogę pomóc. BTW : nie wydaję mi się żeby ustawiało klasę (active) ... ustawia option na mój gust. EDIT : Głupi jestem że na to niewpadłem... Jeśli kliknięcie na li z active otwierało... to już masz otwarte po załadowaniu strony (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) (wklej pod wywołaniem accordiona , nie w środku) |
|
|
![]()
|
|
Kod $( ".active" ).click(); Działa, jednak przy ładowaniu strony widać efekt zmiany zakładki z pierwszej na drugą. Nieciekawie to wygląda. Z tego co widzę można zmieniać parametry accordiona poprzez funkcję: Kod .accordion( "option" , optionName , [value] ) Niestety przy tym też występuje ten efekt zmiany zakładki. Kod <script> $(document).ready(function() { $( "#leftmenu" ) .accordion({ autoHeight: false , animated: 'slide', header: 'h1' }); $( "#leftmenu" ).accordion( "option" , "active" , 1 ) }); </script> Czy dało by się aktywować accordiona dopiero po zmianie tego parametru? Musi być jakaś opcja by ustawić tą aktywną zakładkę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
No i co mi to daje? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ustawia domyślnie aktywny blok numer 1. Ja potrzebuję warunku, który sprawdzi czy występuje klasa .active i jeśli tak to odpowiednio wpisze active : 0 lub 1.
Już teraz dziękuję ci za twoją pomoc. Edit: poradziłem sobie w ten sposó:
Zapewne jest możliwość zrobienia tego prościej. Gdyby ktoś miał jakiś pomysł proszę pisać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował evolucja 7.05.2011, 11:05:10 |
|
|
![]()
|
|
Takie uproszczenie powinno zadziałać ... Ten post edytował nekomata 7.05.2011, 19:02:36 |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 11:17 |