![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 1 Dołączył: 22.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki przykladowy kod:
Kod $("#b1").click(function (){ var bad; var otw; otw = document.getElementByClassName('otwBadania'); bad = document.getElementById('b1'); newBad($(this).text(), 'b1', otw); }); Kod function newBad(nazw, name, otw) { var my_div = document.createElement('div'); my_div.id = 'a' + name; my_div.innerHTML = nazw; document.otw.appendChild(my_div); } a pytanie brzmi jak poprawic kod aby nowopowstaly div powstawal w divie otwBadania? probowalem za 'body' w 'document.body.appendChild(my_div)' wstawic zmienna 'otw' ale nic to nie dalo;] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 26 Dołączył: 2.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co widzę, to w części skryptu używasz jQuery - przynajmniej na to wygląda. Dlaczego nie zaprzęgnąć go do zrobienia reszty? Poszukaj w manualu jQuery: append, appendTo, prepend, prependTo i wybierz odpwiednie.
Kod $('.otwBadania).append($("<div/>").attr({id: 'idDiva'}).html('tresc diva')); Powyższe na szybko, bo się spieszę - mam nadzieję że pomoże. BTW. Zastanów się, czy div otwarte badania nie powinien mieć id zamiast odnoszenia sie do niego po nazwie klasy - obecnie gdy masz jeden taki element zadziala, niewiadomo co bedzie potem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat a pytanie brzmi jak poprawic kod aby nowopowstaly div powstawal w divie otwBadania? Zakładając, że kod jest poprawny(nie znam jQuery, a tym bardziej pomieszany z JS) to tak: - Cytat otw = document.getElementByClassName('otwBadania'); W JS nie ma czegoś takiego jak document.getElementByClassName (mam nadzieję, że sobie ją napisałeś) i jak już to 's' brakuje Ci w słowie Element powinno być Elements - bo funkcja ma zwracać elementy o podanej klasie - jak już wiemy, że funkcja zwraca elementy, a nie element możemy łatwo spostrzec, że tutaj: Cytat newBad($(this).text(), 'b1', otw); przesyłasz tablicę zamiast referencji do elementu - tak więc podmień Cytat otw = document.getElementByClassName('otwBadania'); na Cytat otw = document.getElementsByClassName('otwBadania')[0]; - 0 oznacza pierwszy element o podanej klasie.Mój post może być bezwartościowy, gdy napisałeś funkcję, która pobiera tylko 1 element. Ten post edytował kamil4u 23.05.2009, 15:19:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
I jest bezwartościowy, jeśli chodzi o IE. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
Kod otw = $('.otwBadania'); Cytat Powyższe na szybko, bo się spieszę - mam nadzieję że pomoże. Jeśli masz tylko jeden atrybut do modyfikacji, nie trzeba używać JSON jako argumentu. [; |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat I jest bezwartościowy, jeśli chodzi o IE. tongue.gif Nie rozumiem - da się napisać funkcję getElementsByClassName dla wszystkich przeglądarek - dla IE też! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Owszem, ale wymaga to "sporej" ilości kodu. A ma przecież jQuery załadowane, to po co robić coś dwa razy?
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Owszem, ale wymaga to "sporej" ilości kodu. A ma przecież jQuery załadowane, to po co robić coś dwa razy? Np. dla szybkości (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) - dobra tu nie ma to znaczenia, ale zdarzało mi się robić skrypty, gdzie walczyłem o każdą sekundę (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 26 Dołączył: 2.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod otw = $('.otwBadania'); Jeśli masz tylko jeden atrybut do modyfikacji, nie trzeba używać JSON jako argumentu. [; Wiem, że nie trzeba - ale wcześniej było tam jeszcze coś jeszcze - zobaczyłem ze w oryginale kamil4u dodaje dwie rzeczy do nowego diva, to od razu klamry otworzyłem. Dopiero potem zauważyłem, ze drugą z nich jest innerHTML - stąd masz jeszcze na końcu html(). Klamry zostały z pośpiechu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ale z zgadzam się, że w przypadku jednego argumentu prościej byłoby: Kod $("<div/>").attr('id', 'idDiva');
Ten post edytował singles 24.05.2009, 16:48:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 11:19 |