![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem, otóż waliduję sobie formularz i mam problem z jedną opcją, a mianowicie dobrze mi sprawdza, czy pola zostały wypełnione, ale nie wiem jak sprawdzić, czy jedno z pól (pesel) ma 11 znaków (jeżeli nie ma, to alert).
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 36 Dołączył: 2.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłbym to wyrażeniem regularnym :] . Poczytaj tu: http://republika.onet.pl/2471,34,1,,fabryka.html
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 54 Dołączył: 2.05.2006 Skąd: Nadarzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@ 230005 wiesz twoja odpowiedz jest na takim poziomie jakby in5ane zapytał się która godzina a ty podałbyś mu aktualną wartość jaką zwraca funkcja microtime().
@in5ane Kod if (formularz.pesel.length != 11){ tutaj musisz odwalac sie do wartosci pola a nie do pola, tak wiec Kod if (formularz.pesel.value.length != 11){
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 17 Dołączył: 13.03.2006 Skąd: Jaworze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam ja korzystam z PEAR QuickForm i no generuje taki kod przy podaniu reguł walidacji jesli się przyda to proszę
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A jak mogę zrobić, że jak mi się wyświetli ten cały alert to jak kliknę OK to, żeby mi się nie kasowały wszystkie wypełnione pola?
-------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
JAkim cudem kasuje ci sie zawartosc formularza?
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Nie wiem, jak kliknę OK, to się kasuje i jak wezmę wstecz to jest dobrze.
P.S.: Zerknij sam: http://dancepiotrkow.pl/formularz.php Ten post edytował in5ane 21.02.2009, 11:02:48 -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <form action="" onsubmit="return nazwaFunkcji()"> wtedy w przypadku false formularz sie nie wyśle -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
On się nie wysyła, tylko, że pola się oczyszczają.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
On się nie wysyła, tylko, że pola się oczyszczają. Może zamiast Submita masz Reste ![]() A poważnie to pokaż cały kod. -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat On się nie wysyła, tylko, że pola się oczyszczają. Dzizez, man, podstawy podstaw. Formularz ci sie nie czysci, tylko zostaje wyslany a ty potem wysylasz pusty formularz. Daj onsubmit="przetwarzaj_dane()" i zwracaj false jesli formularz ma sie NIE wyslac. I zwroc TRUE jesli MA sie wyslac (jak kolega pisal wyzej). -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
To tak schematycznie ten kod html, będę musiał to wkleić do strony..
Proszę o pomoc z moim problem.
|
|
|
![]()
|
|
No przecież napisałem.
Kod <form method="post" action="#"> zamień na Kod <form method="post" action="#" ronSubmit="return przetwarzaj_dane()"> a z submita usun tego onClick -a -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
|
|
![]()
|
|
OK, zobaczę ;-)
@edit: to samo jest nadal. Po kliknięciu w alercie OK dane z formularza mi uciekają i trzeba kliknąć wstecz. Proszę o jakąś sensowną odpowiedź. Pozdrawiam ;-) Ten post edytował in5ane 21.02.2009, 11:23:30 -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 17 Dołączył: 13.03.2006 Skąd: Jaworze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zobacz na to moze co pomoże
|
|
|
![]()
|
|
OK, zobaczę ;-) @edit: to samo jest nadal. Po kliknięciu w alercie OK dane z formularza mi uciekają i trzeba kliknąć wstecz. Proszę o jakąś sensowną odpowiedź. Pozdrawiam ;-) Kod if( brak_danych != '' ){
alert ("Nie wypełniłeś następujących pól:\n" + napis); return false; } return true; Ten post edytował skowron-line 21.02.2009, 12:24:12 -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
|
|
![]()
|
|
@skowron-line: dzięki, działa ;-)
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
OK, dzięki Tobie też.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 02:08 |