![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 1 Dołączył: 29.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam pytanko. Załóżmy że w jednej zmiennej np. a mam nazwę obiektu który chcę stworzyć. Moje pytanie brzmi, jak stworzyć ten obiekt by miała nazwę taką jaką wybrałem
Ten post edytował vived7 12.02.2014, 15:31:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
edit: Albo tak, skoro to obiekt, o ile nic nie pomyliłem:
Ten post edytował Damonsson 12.02.2014, 15:45:51 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
metoda z window bardziej poprawna, tylko że machnąłeś się Damonsson nie tak
Cytat var a = "myNewClassName"; window.a.some = 2; (nie zadziała w ten sposó(IMG:style_emoticons/default/cool.gif) tylko z nawiasami kwadratowymi: Cytat var a = "myNewClassName"; window[a] = {}; // inicjalizacja obiektu o nazwie tej, która jest podana w a ("myNewClassName") window[a].some = 2; alert(myNewClassName.some); tak powinno zadziałać: http://jsfiddle.net/C66Nb/ właściwości obiektu window działają jak zmienne globalne, jeżeli o to ci chodzi vived7 (jeżeli chcesz zrobić zmiennę globalną o danej nazwie). jeśli to ma być zmienna lokalna, to najlepiej stworzyć obiekt nadrzędny, który będzie działał jak taka tablica asocjacyjna czy przestrzeń nazw, a potem dodawać do niego obiekty. Kod var nameSpace = {}; var objectName = "myNewClassName"; nameSpace[objectName] = {}; // utworzenie obiektu nameSpace.myNewClassName alert(nameSpace.myNewClassName); http://jsfiddle.net/C66Nb/1/ Ten post edytował PrinceOfPersia 12.02.2014, 19:09:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak coś czułem, że mogłem namieszać, a nie miałem czasu sprawdzić (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Ale już wyjaśnione rzeczowo co i jak, więc koledze wyżej należy się bardziej pomógł niż mi. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 02:20 |