Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [JavaScript] Szyfrowanie tekstu
Atomic
post 26.04.2007, 17:57:12
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.
Czy JavaScript posiada jakieś funkcje szyfrujące, jeżeli tak to jakie?

Ten post edytował Atomic 26.04.2007, 18:00:13
Go to the top of the page
+Quote Post
mike
post 26.04.2007, 18:00:34
Post #2

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Niby wiem że forum nie służy tylko do odsyłania do Google'a i dawania linków ale jak ktoś nie jest w stanie dwóch słów wpisać:
google.com :: search :: Cryptography+JavaScript to ja już nie wiem co jest z ludźmi nie tak.
Brak samodzielności.
+Quote Post
Atomic
post 26.04.2007, 20:37:09
Post #3

-----

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, gdyby nie twój komentarz w życiu bym na to nie wpadł ...

Ten post edytował Atomic 27.04.2007, 07:42:44
+Quote Post
Darti
post 26.04.2007, 22:58:01
Post #4

-----

Faktycznie, było na wysokim poziomie, ale pojawił się tekst w stylu
Cytat
myślałem że to forum jest na wyższym poziomie, ale widzę że co nie którzy skutecznie go zaniżają.
i skutecznie poziom spadł na samo dno.

--------------------
The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1
MySQL Client API version : 5.0.27
+Quote Post
Atomic
post 27.04.2007, 07:24:28
Post #5

-----

Czy Twoim zdanie odpowiedź Temat: Cennik za uslugi webmasterskie dodana przez ~Jarod'a jest na poziomie?
W dziale przedszkole znajdziesz wiele odpowiedzi tego typu, chociaż jego założeniem jest: "Raczkujesz w tematyce WWW (PHP, SQL, (X)HTML, CSS, JS)? Tutaj możesz stanąć na nogi".

Ten post edytował Atomic 27.04.2007, 07:34:47
+Quote Post
Darti
post 27.04.2007, 07:43:59
Post #6

-----

Cytat(Atomic @ 27.04.2007, 06:24:28 ) *
Czy Twoim zdanie odpowiedź Temat: Cennik za uslugi webmasterskie dodana przez ~Jarod'a jest na poziomie?
W dziale przedszkole znajdziesz wiele odpowiedzi tego typu, chociaż jego założeniem jest: "Raczkujesz w tematyce WWW (PHP, SQL, (X)HTML, CSS, JS)? Tutaj możesz stanąć na nogi".

Rozmowa robi się trochę (bardzo) OT.
Zauważ, że Jarod napisał na Hydepark (tłumaczenie dla Ciebie: to taki dział do żartów i innych fajnych tekstów) a co do stawania na nogi, to niektórym pomaga się w nauce programowania a niektórym - w obsłudze wyszukiwarki Google.

--------------------
The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
+Quote Post
Atomic
post 27.04.2007, 07:50:50
Post #7

-----

Czy nie prościej jest napisać tak istnieje taka funkcja i podać jej nazwę?
+Quote Post
sf
post 28.04.2007, 06:22:51
Post #8

-----

Cytat(Atomic @ 27.04.2007, 08:50:50 ) *

Nie prościej wejść na google i spróbować znaleźć samemu? Pierwszą czynnością, którą się robi to próba samodzielnnego znalezienia odpowiedzi na szukane pytanie, a dopiero potem przedstawiasz swoje próby poszukiwania, że znalazłeś to i to, ale prosisz o opinię co lepsze bo masz za małą wiedzę.

Pytania powinny być na poziomie.

--------------------
Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
+Quote Post
The Night Shadow
post 28.04.2007, 07:28:39
Post #9

-----

Ze mną kiedyś było sporo problemów. Jako ówczesny totalny laik jeśli chodzi o PHP nabrałem trochę doświadczenia w byciu laikiem. Problemem nie jest lenistwo, ani też pójście na łatwiznę tylko coś czego wielu moderatorów i pomagających kompletnie nie zauważa. JAKIM CUDEM ktoś ma zaglądnąć do google jeśli nie wie pod jakim hasłem szukać?

"google.com :: search :: Cryptography+JavaScript "

Myślę, że głupotą jest wymagać od laika, by wiedział, zę chodzi o hasło Cryptography. Kogoś kto nie ma kompletnie doświadczenia i chce zmierzyć się z PHP należałoby nieco inaczej poinstruować. Odsyłanie do samego manuala nie załatwia sprawy, bo laik dowiedział się o istnieniu jednej funkcji i gdy znowu czegoś wiedział nie będzie, znowu będzie pytał w dokłądnie taki sam sposób...

Ja sam miałem wielokrotnie jeden problem. Odsyłano mnie do manuala do konkretnej nazwy funkcji, a skąd ja niby miałem wiedzieć BĘDĄC TOTALNYM LAIKIEM, że istnieje funkcja o nazwie np. explode służąca np. do podziału stringa na części?

Poza tym jest jeszcze jeden problem. Większość laików z angielskim za pan brat nie jest biggrin.gif pozdrawiam ;p

--------------------
Programista Stron i Serwisów WWW oraz Aplikacji Internetowych
Specjalista ds. Pozycjonowania Aplikacji Internetowych
Copywriter
+Quote Post
Darti
post 28.04.2007, 08:09:51
Post #10

-----

Nikt nikomu nie każe być programistą.
W naszym kraju utarło się, że jeden gość zajmuje się: elektryką, hydrauliką, kafelkami, betonami a z zawodu jest weterynarzem. To dlatego usługi stanowią u nas małą cząstkę PKB, bo każdy robi wszystko dla siebie sam (np nie słyszałem o tym, żeby w krajach wysoko rozwiniętych budowano dom "systemem gospodarczym").
To u nas ludzie zajmują się rzeczami, do których nie mają kompletnie predyspozycji.

Jeżeli nie masz predyspozycji do programowania albo nie włożysz dużo pracy w naukę od podstaw, nie bierz się za to, zleć to profesjonaliście, który na pewno zrobi to szybciej, lepiej a czasami nawet taniej.

Pozdrawiam

--------------------
+Quote Post
pawel81
post 28.04.2007, 08:14:47
Post #11

-----

Dzięki ~The Night Shadow za mądry komentarz! Pozdrawiam.

P.S. Jako "atomic" zostałem pozbawiony możliwości wypowiedzi, no ale skoro prawda boli to widzę, że tak właśnie się postępuje na tym forum.

Ten post edytował pawel81 28.04.2007, 08:20:06
+Quote Post
The Night Shadow
post 28.04.2007, 08:21:46
Post #12

-----

No i racja.. tylko, że w tym momencie powstaje pytanie po co istnieje dział dla laików, skoro wszyscy w zasadzie tutaj zadają głupie pytania? Wystarczy dać podpięty temat z wszystkimi kursami, linkami do manuala i tyle. Przecież każdy wie jak kliknąć na link. Jeśli Twoje zdanie podzielają moderatorzy, to sami sobie zaprzeczają, tworząc dział PRZEDSZKOLE... W tym dziale nie dowiemy się przecież niczego, czego znaleźć w manualu tudzież wygooglować się nie da...

Poza tym jednego pod uwagę nie bierzesz. Ktoś może mieć predyspozycje do bycia murarzem, ale żeby się nim stać, musi go ktoś nauczyć murarki. Prosta, nieskomplikowana prawda.

Z tego, co napisałeś wynikałoby, że ktoś albo jest murarzem, bo się nim zwyczajnie urodził, albo jakimś cudotwórczym sposobem nagle posiadł potrzebną wiedzę.

Do szukania też potrzebna jest wiedza... o tym jak szukać. A manual PHP dla laików przystępny nie jest. Istnieje natomiast masa kursów, które jak najbardziej nadają się do przyswojenia odpowiedniej wiedzy.

Wyobraź sobie faceta, który ma mapę 2 milionowego miasta o idealnej szczegółowości. Przystaje na drodze i pyta przechodnia jak dotrzeć do jakiegoś muzeum. Ten zamiast powiedzieć dwóch zdań, zaczyna opierniczać kierowcę, bo przecież ten ma MANUAL do poruszania się po tej drodze.

ZobaczL: http://pl2.php.net/floor

Link do funkci FLOOR. Ktoś mi go kiedyś podał.

Na dole jak byk: "Patrz także: ceil() i round()." więc przy okazji nauczyłe się czegoś sam.

Możesz powiedzieć, że laik powinien zakupić podręcznik PHP. W Polsce nie każdego stać na wydatek 100zł na książkę co do któej nie ma pewności, że się przyda. Zwłaszcza w momencie kiedy chce się sprawdzić, czy i na ile do PHP się nadaje.

Swoją drogą czy temat nie powinien zawędrować do HideParku? biggrin.gif

Ten post edytował The Night Shadow 28.04.2007, 08:25:19

--------------------
Copywriter
+Quote Post
pawel81
post 28.04.2007, 08:38:39
Post #13

-----

Cytuję ~Darti: "Hydepark (tłumaczenie dla Ciebie: to taki dział do żartów i innych fajnych tekstów) ".

Ten post edytował pawel81 28.04.2007, 08:40:25
+Quote Post
Darti
post 28.04.2007, 08:41:36
Post #14

-----

Cytat(The Night Shadow @ 28.04.2007, 07:21:46 ) *
[...]Poza tym jednego pod uwagę nie bierzesz. Ktoś może mieć predyspozycje do bycia murarzem, ale żeby się nim stać, musi go ktoś nauczyć murarki. Prosta, nieskomplikowana prawda.[...]
Tutaj za nauczyciela służą właśnie manuale i tutoriale, forum raczej powinno służyć do odkrywania sztuczek lub dyskutowania nad słabo opisanymi rzeczami.
[...]Wyobraź sobie faceta, który ma mapę 2 milionowego miasta o idealnej szczegółowości. Przystaje na drodze i pyta przechodnia jak dotrzeć do jakiegoś muzeum. Ten zamiast powiedzieć dwóch zdań, zaczyna opierniczać kierowcę, bo przecież ten ma MANUAL do poruszania się po tej drodze.[...]
Nikt tutaj kierowcy nie opierniczył. Pytanie było rodzaju "szukam miejsca, gdzie mogę obejrzeć rzeczy historyczne" no to naturalna odpowiedź - "szukaj pan muzeum". Patrzy się wtedy w legendę mapy i sprawdza jak oznaczone są muzea i szuka się znaczka na mapie.
[...]Swoją drogą czy temat nie powinien zawędrować do HideParku? biggrin.gif
Powinien biggrin.gif

--------------------
+Quote Post
The Night Shadow
post 28.04.2007, 08:46:00
Post #15

-----

End biggrin.gif ja uważam temat za wyczerpany ;p Sam mam jeszcze wiele z laika, a nie chcę znowu dostać po tyłku biggrin.gif

--------------------
Copywriter
+Quote Post
pawel81
post 28.04.2007, 08:51:18
Post #16

-----

Popieram biggrin.gif , trudno odpowiedzi poszukam w książkach tongue.gif .

P.S.
~The Night Shadow SQL też posiada funkcję zaokrąglającą CEIL .

Konto atomic możecie usunać.

Ten post edytował pawel81 28.04.2007, 09:15:41
+Quote Post
webdice
post 28.04.2007, 09:41:48
Post #17

Developer

Grupa: Moderatorzy

Cytat
(...) Wyobraź sobie faceta, który ma mapę 2 milionowego miasta o idealnej szczegółowości. Przystaje na drodze i pyta przechodnia jak dotrzeć do jakiegoś muzeum. Ten zamiast powiedzieć dwóch zdań, zaczyna opierniczać kierowcę, bo przecież ten ma MANUAL do poruszania się po tej drodze(...).

Jeśli nie potrafi korzystać z mapy to niech sobie kupi GPS (a programista książkę), trudno że się za to płaci, ale nie ma nic za darmo.

Cytat

A nie szybciej jest wejść na google i poszukać samemu, niż czekać na odpowiedź? Później dziwicie się ze poziom forum jest niski, a zastanawiał się ktoś czemu? Właśnie przez takie pytania.

Rozumiem ze osoba początkująca ma problemy, ale to nie znaczy że ma ktoś za niego pracować. Trochę wysiłku i wkładu w naukę nikomu nie zaszkodziło.

Proponuje wydzielić ten wątek i konturować go.

Pozdrawiam Piotrek.
+Quote Post
pawel81
post 28.04.2007, 12:21:19
Post #18

-----

Książki to podstawa masz rację i to najpierw w nich szukam odpowiedzi.

Tak dla wyjaśnienia na temat php mam ich 10, html 3, sql 2, css 2, java script 1 ale niestety w niej nie ma nic na temat funkcji szyfrującej, która występuje także w php takiej jak np. base64_encode() lub crypt() sad.gif .

Ten post edytował pawel81 28.04.2007, 12:35:19
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.04.2025 - 05:39