![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 1 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
mam problem z napisaniem skryptu JS, który odpowiadałby za zliczanie wartości zaznaczonych pól typu checkbox w czasie rzeczywistym. Mianowicie tak wygląda mój kod HTML:
Chciałbym by po zaznaczeniu pola, którego wartość zdefiniowałem w funkcji onClick="sumAddresses('94')" jego wartość została doliczona do wartości innych zaznaczonych checkbox'ów, a gdy odznaczymy pole to jego wartość zostanie odliczona od sumy wartości innych zaznaczonych pól. Wynik chciałbym wyświetlać w czasie rzeczywistym w div'ie, którego ID zdefiniowałem jako sumAmount, czyli:
Jeżeli jest ktoś w stanie mi pomóc przy tym skrypcie, będę bardzo wdzięczny. Sam, póki co napisałem coś takiego, lecz nie działa to tak jakbym tego oczekiwał.
Serdecznie pozdrawiam, Kamil Dunaj |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Funkcja sumAddresses() wykorzystuje odniesienie do $(this), ale w tym momencie $(this) jest obiektem jQuery (choć to zależy od zastosowanej biblioteki), a nie klikniętym checkbox-em. Proponowałbym zorganizować listę checkbox-ów w taki sposób:
Wtedy odpowiedni skrypt będzie wyglądał tak:
Oczywiście checkbox-y możesz sobie udekorować dowolnie, pamiętaj jednak, że wg obowiązujących standardów input-y nie powinny znajdować się w etykietach <label>. Ten post edytował mortus 19.12.2011, 16:05:13 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i daj każdemu
dodatkowo "this":
![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 1 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
i daj każdemu
dodatkowo "this":
![]() O to właśnie chodziło ! Dzięki wielkie ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3.05.2025 - 04:13 |