![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 18 Dołączył: 30.01.2014 Skąd: <?=$_GET['city']?> Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ucze się JS z http://kursjs.pl i utknąłem już na początku, nie wiem jak zrobić zmienną zawierającą value wysłanego tekstu, próbowałem tak:
Według rozdziału http://kursjs.pl/kurs/zmienne.html jednak nie wiem czy zrozumiałem. Dodałem document.write('test'); nad tamtym skryptem i wyświetla test ale nic wiecej, nawet po wysłaniu formularza. Ten post edytował ZaXaZ 3.09.2014, 22:40:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 36 Dołączył: 9.04.2003 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiec tak:
- kod ktory wpisales w script nie jest zadna funkcja, wiec wykonuje sie tylko raz przy ladowaniu strony, kiedy prawdopodobnie pola formularza sa puste. - W 7 linijce odwolujesz sie do ID (getElementById) elementu 'formularz', a takiego nie ma gdzy dales mu name formularz a nie id. - Zainstaluj firebuga. - lepiej to zrobic przez jquery, sa pierdyliardy przykladow. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 18 Dołączył: 30.01.2014 Skąd: <?=$_GET['city']?> Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiec tak: - kod ktory wpisales w script nie jest zadna funkcja, wiec wykonuje sie tylko raz przy ladowaniu strony, kiedy prawdopodobnie pola formularza sa puste. - W 7 linijce odwolujesz sie do ID (getElementById) elementu 'formularz', a takiego nie ma gdzy dales mu name formularz a nie id. - Zainstaluj firebuga. - lepiej to zrobic przez jquery, sa pierdyliardy przykladow. Niestety nie mam dostępu do kompa o czym pisałem już w jednym temacie. Ucze sie js wlasnie dla jquery ale troche mi zajmie nauka (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) . Dzięki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jQuery jest przyjemniejsze jak dla mnie
var pole = $('input[name="poleTekstowe"]').val(); |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 36 Dołączył: 9.04.2003 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety nie mam dostępu do kompa o czym pisałem już w jednym temacie. Ucze sie js wlasnie dla jquery ale troche mi zajmie nauka (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) . Dzięki. Bez dostepu do kompa cięzko napisac jakis kod :-) Tak jak kolega powyzej napisał najprościej się odwołać przez jquery do elementu input z nadanym name. Dobrze jest znac podstawy js, ale duzo łatwiej i przyjemniej jest pisac w jquery. Z js przyda Ci sie znajomość tworzenia zmiennych, funkcji i obiektów oraz znajomość Array, Math i Object na początek. Łap też linka: http://jsfiddle.net/99b1Lcvt/ |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za kody, co do drugiego dodaje za każdym razem kolejny tekst.
Pytanie: Jak mogę zrobić żeby kod zawsze się wykonywał a nie tylko przy włączeniu strony? Bez tego nie wiedze rezultatu JS, nawet jak pierwszy raz odpalam. Poza document.write(); chyba ze tamten kurs zle uczy, bo raz pisza o operatorze <= a nizej demonstruja jako =< itd, wiecej takich bledow tam ze az nie wiem co dobrze. Ten post edytował ZaXaZ 4.09.2014, 13:54:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Pytanie: Jak mogę zrobić żeby kod zawsze się wykonywał a nie tylko przy włączeniu strony? Nie rozumiem |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Musisz obsłużyć jakieś zdarzenie, np. wysłanie formularza submit.
http://api.jquery.com/category/events/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli w kursie każą ci document.write używać to strasznie cienki/przestarzały kurs.
Do testów lepiej console.log pisz, i odpal konsolę JavaScript w przegladarce (Ctrl+Shift+J, F12 itp. albo z menu). Jeśli chcesz cos zmienic w dokumencie, to lepiej użyć albo bezposrednio obiektow DOM (np. wlasciwosci element.innerHTML) albo jQuery czy innej biblioteki. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 02:47 |