Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [JavaScript] Pokaż/ukryj ale jako menu
!*!

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Napisałem funkcję do pokazania i ukrywania elementu po kliknięciu na link/div czy cokolwiek gdzie damy onclick.

1. function viewmenu(id) {
  2. var n = document.getElementById(id);
  3. if(n.style.display == 'none'){n.style.display = 'block';}else{n.style.display = 'none';}
  4. }

Jednak chciałbym zrobić efekt taki jaki jest w programach lub w google doc. Mianowicie klikam na link, pokazuje się div z ktorego mogę wybrać jakąś pozycję lub po prostu z informacją. Jednak co muszę zrobić aby po kliknięciu poza polem tego diva, został on zamknięty, zmianił się styl na display:none.

Chodzi mi o efekt menu, taki jaki jest używany w programach "plik, edycja, widok".

--------------------
Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta).
Go to the top of the page
+Quote Post
albrzykowski

-----

Witaj,

To powinno być pomocne, wystarczy, że zmodyfikujesz dla swoich potrzeb:
http://www.kurshtml.boo.pl/skrypty/przykla..._rozwijane.html

Pozdrawiam

--------------------
Debian Etch, MySQL 5, PHP 5, Apache 2, Eclipse PDT
+Quote Post
!*!

-----

albrzykowski - to samo już zrobiłem, pokazuje to powyższy kod jaki podałem, jednak nie widzę tam opcji, wskazówki dzięki której mógłbym zrobić menu zamykane po kliknięciu poza obszarem diva.

--------------------
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta).
+Quote Post
MateuszS

-----

moze nadaj kazdemu innemu polu onClick i funkcje z display none, albo jakiemus divowi ktory obejmuje cala strone nadaj onClicka winksmiley.jpg

--------------------
O! Zimniok :P
+Quote Post
!*!

-----

To raczej jest mało opłacalne, bo niby skąd mogę wiedzieć gdzie użytkownik akurat kliknie winksmiley.jpg

--------------------
+Quote Post
piotrooo89

Newsman

Grupa: Moderatorzy

a w jQuery toggle?

--------------------
+Quote Post
!*!

-----

piotrooo89 tzn? Nie potrzebny mi akordeon.

Powtórzę, poszukuję sposobu na chowanie diva == menu po kliknięciu w jakiś inny obszar niz sam div. Przykładem tego jest menu w google doc, albo każde inne menu w aplikacji... Jak nie wiecie o co chodzi to kliknijcie sobie na przycisk start, wysunie się menu, aby je zamknąć trzeba kliknąć na jakiś inny obszar ekranu. Chcę uzyskać dokładnie taki sam efekt.

--------------------
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

To robisz coś takiego:

dla największego obiektu (o ile pamiętam, to dla document) można przypisywać zdarzenia. Daj mu onlick -> funkcja ukrywająca menu. Tylko że przy klikaniu na menu może być potrzebne coś w stylu cancelBubble, ale to ostatecznie, bo menu też przecież powinno się po kliknięciu chować. winksmiley.jpg

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:45