![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 1 Dołączył: 1.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak to uruchamiam na serwerze z którego szczytuje dane to śmiga . Czyli alert poprawnie się wyświetla wraz z danymi. Jak uruchamiam to lokalnie na komputerze to funkcja success się wykonuje - ale wyświetla mi alert z pustymi danymi . Czyli mam Odpowiedz i pusto - brak danych . A musi mi skrypt zasysać dane z zewnętrznego serwera . Gdziekolwiek to uruchomię. How to ? Ten post edytował Ociu 18.04.2011, 20:40:18
Powód edycji: [Ociu]: poprawiłem bbCode
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tu masz odpowiedź:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=118581 -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 1 Dołączył: 1.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to jak nie ajax to jak ładować dane na komputerze lokalnym ?
Generalnie robię gadzeta sobie pod windows 7 i w tym celu mi to potrzebne. Powiedzmy, że chcę pobierać pogodę z zewnętrznego serwisu. Muszę jakoś załadować content do zmiennej z zewnętrznego serwera. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 18 Dołączył: 15.04.2009 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolega wyżej chyba nie jest na bieżąco, proszę: http://net.tutsplus.com/tutorials/javascri...yql-and-jquery/
U mnie śmiga na localhoscie |
|
|
![]() ![]()
|
|
nie za bardzo rozumiem jak działa ta metoda .
Jaką rolę odgrywa url http://query.yahooapis.com/v1/public/yql?q w tym skrypcie ? W ogóle nie za bardzo czaję o co tu biega. Wiem tylko, że działa gdy jest link do innej strony. Jak w stronie dam tylko np. echo "test" To i tak mam pusto.
Powód edycji: [Ociu]: poprawiłem bbCode
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
@fiasko: proponuję zacząć używać odpowiedniego bbCode, w innym wypadku temat zostanie zamknięty.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Ponawiam Pytanie bo powyższe rozwiązania albo nie działają przez zewnętrzne API
Ten post edytował fiasko 18.04.2011, 23:30:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@bastard13 - podał Ci wyjaśnienie... adres http://query.yahooapis.com/v1/public/yql?q pełni w tym skrypcie rolę jakby serwera proxy - jednak ponieważ jest to inna domena niż Twoja domena zastosowana jest metoda JSONP, gdzie w sumie zamiast formatu json mógłbyś mieć i string xml'a... działa to na tej zasadzie, że do drzewa DOM jest dołączony węzeł script z url'em do podanej strony, po załadowaniu skryptu wywoływana jest funkcja (zdefiniowany callback) która jako argument ma string najczęściej w formacie json...
równie dobrze samemu mogłeś sobie napisać w php skrypt pośredniczący, który by pobierał daną stronę i wypluwał jej zawartość - w ten sposób mógłbyś odpytywać swój skrypcik przez AJAX... -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Ma ktoś przykładowy kod po stronie php ?
Chciałbym w pełni zrozumieć zasadę działania . Ten post edytował fiasko 19.04.2011, 14:07:30 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zainteresuj się cURL'em
|
|
|
![]() ![]()
|
|
znam Curl i wiem jak działa .
Ale nadal nie wiem jaka jest zasada działania przez Ajax. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzysz sobie skrypt php w style:
Ajax natomiast wysyła request do twojego skryptu, gdzie parametr url, to adres strony, z której chcesz pobrać dane. -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
Zrobiłem ![]() ![]() No i miodzio. Zrobiłem sobie własnego gadżet pod windows 7 . może administracja forum zrobiłaby gadżet , który powiadomi o nowych wypowiedziach na forum ? ![]() Ten post edytował fiasko 19.04.2011, 15:46:19 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 11:28 |