![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem, bo tworzę prosty skrypt w JS (jquery) i muszę użyć sesji, tylko nie wiem jak to zrobić, czy za pomocą PHP czy jQuery (plugin session).
W PHP jest problem tego typu, że cały skrypt mam w oddzielnym pliku js, a tam już nie użyję PHP... próbowałem na wiele sposobów, ale żaden nie chciał działać, np.:
Normalnie jak miałem kod skryptu JS w indexie to mi ten kod wyżej działał dobrze, ale jak przeniosłem kod JS do oddzielnego pliku już przestało działać i jak dam np. alert(test); to mi pokaże <?php echo test(); ?> Sesje w JS próbowałem tak:
i działa. Tworzy sesje taką jaką chcę, ale w innym miejscu w kodzie tworzę taką samą sesję tylko, że przez PHP i te wyniki nie są takie same... nazwy sesji na pewno takie same, ale wartości już nie. I teraz nie wiem jak mam to zrobić, żeby było dobrze, bo używam też ajaxa i tam w pliku PHP jest taka sama sytuacja - sesje z PHP wyświetlę normalnie, ale sesje z jQuery już nie... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Normalnie jak miałem kod skryptu JS w indexie to mi ten kod wyżej działał dobrze, ale jak przeniosłem kod JS do oddzielnego pliku już przestało działać i jak dam np. alert(test); to mi pokaże <?php echo test(); ?> Inaczej zrób. W pliku głównym PHP zrób tak: <script> var test = '<?php echo test(); ?>'; </script> a w pliku JS będziesz mógł korzystać z tej zmiennej. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
inaczej...
Mam 2 pliki: - skrypt.js - skrypt.php - index.php skrypt.js:
skrypt.php: Mniej więcej tak to wygląda. Ogólnie chodzi o to, że każdy po wejściu na stronę dostaje klucz, który jest zapisywany do sesji, a później coś wyświetlam dla tego użytkownika po kluczu z sesji. Ten post edytował d.stp 24.03.2013, 11:18:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takie rzeczy wyciąga się ze skryptu przed wczytaniem pliku js. Przykładowo załóżmy że chcę z bazy wyciągnąć zawartość pola 'test' z bazy danych i przekazać to do java script:
plik common.php:
plik page_header.php:
plik moj_scrypt.js: Kod alert(szukana_zmienna); // tutaj już masz odbiór tej zmiennej, robisz z nia co chcesz
Ten post edytował Michael2318 24.03.2013, 13:15:20 |
|
|
![]()
|
|
Tak, tylko że ja te dane pobieram automatycznie co ileś sekund więc Twój sposób odpada (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ajax.
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Jeszcze jedno pytanie Jak wyświetlić to co pobrałem ajaxem żebym mógł później tego użyć?
i dalej w kodzie mam: var _id = get_id(); ale to nie działa ;/ |
|
|
![]()
|
|
Jeśli chcesz odbierać wyniki od php i przekazywać je do js za pomocą ajax to osobiście polecam json ! Sam ostatnio poznawałem to środowisko, pisząc powiadomienia al'a facebook i jestem pod wrazeniem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Myślałem o tym, ale nigdy nie używałem JSON, a nie mam czasu żeby to ogarniać.
Nie ma prostszego sposobu? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.09.2025 - 01:58 |