![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
jak mozna zrobic cos takiego jak tutaj tz chodzi o to zeby po wybraniu czegos w select pozniej ten wybor byl zapamietany np wybralem sobie w select miasto warszawa no i pozniej po przeladowaniu strony select automatycznie ustawia sie na warszawa
ten powyzszy przyklad dziala dobrze, chodzi mi o to jak zrobic cos takiego dla tego przykladu mam np jakis wczesniejszy wybor zapamietany w sesji i jak to przyrownac do $rzad1["nazwa"]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 15 Dołączył: 17.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Np w ten sposob :
Znaczy zapamietujesz sobie w zmiennej wybor uzytkownika i pozniej po powrocie porownujesz go z kazda opcja. Jesli jest rowna na koncu dopisujesz Selected :
W tym wypadku bedzie zaznaczona wlasnie ta opcja wyboru : http://www.w3schools.com/TAGS/tag_option.asp Ten post edytował CyberDuck_ 19.10.2009, 19:14:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli chodzi o php to nie mam z tym problemu
notomiast w przykladzie ktorym podalem sa tworzone jakies obiekty cos ajaxem i tam raczej nie da sie tego zrobic w ten sposob jak napisales jesli mozesz to zobacz ten skrypt bo robie to na przykladzie tego http://php.rk.edu.pl/w/p/powizane-pola-sel...zystujce-ajaxa/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Dwa layery do wyboru, JavaScript lub PHP, osobiście polecam użyć do tego JavaScript'a, chyba że zależy Ci na działaniu tego patentu kiedy przeglądarka nie obsługuje JavaScript, lub kiedy zależy Ci na robieniu bezsensownego śmietnika w kodzie php..
W JS to będzie mniej więcej tak: |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 15 Dołączył: 17.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiesz no przy wstawieniu odpowiedniego wpisu do Java nie ma
problemu przy pomocy php wiec nie wiem czemu to napisales, ale moj poprzednik wyczerpal chyba temacik. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Wybacz, ale moja wypowiedź zdradza śladowe znamiona sensownej i cennej.
Napisałem jak przy pomocy JavaScript'u (nie mylić z Java) zaznaczyć jeden z elementów inputa select. Podkreśliłem też, że nie ma potrzeby ani sensu używania w tym celu PHP, no chyba że web musi działać bez JavaScript'u. Uznaje to jako DOBRY tip dla każdego młodego webdevelopera przeglądającego w przyszłości ten temat. Jeśli nie chcesz stosować się do moich wskazówek, nie musisz. Pozdro600 Ten post edytował wNogachSpisz 19.10.2009, 21:12:36 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:15 |